3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με ανακοίνωση τους οι ΑΜΕΑ, επ ευκαιρία της Παγκόσμιας και Εθνικής ημέρας ατόμων με αναπηρία θυμίζουν τις υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με αναπηρία. Ανά την Ελλάδα θα γίνουν διάφορες δράσεις με σκοπό όπως πάντα την υπενθύμιση προς την κοινωνία ότι τα άτομα με αναπηρία ζουν, υπάρχουν, έχουν προβλήματα, και ανάγκες όχι μόνο στις 3 Δεκεμβρίου αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πολλοί θα μιλήσουν, θα υποσχεθούν, θα βγάλουν μια φωτογραφία μαζί μας, θα μας χαϊδέψουν την πλάτη και μετά πάλι  όλα από την αρχή….

Στις 4 Δεκεμβρίου όλα θα γίνουν όπως πρώτα, όπως πάντα όλοι θα ξεχάσουν , όλα θα ξεχαστούν και εμείς πάλι πίσω στο παρασκήνιο.

Στο προσκήνιο μόνο τα χιλιάδες προβλήματα και οι ανάγκες που μας ταλανίζουν καθημερινά. Τα άτομα με αναπηρία είναι το 8% του πληθυσμού και όμως που είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τους βλέπει κανείς να κυκλοφορούν έξω; Γιατί; Έχουν τόσο σοβαρή αναπηρία που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους; Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Αλλά τι συμβαίνει; Η απάντηση είναι εύκολη και προφανής. Να βγει από το σπίτι του και πού να πάει και κυρίως πώς να πάει εκεί που θέλει.

Εμείς σαν άτομα με αναπηρία ζητάμε λοιπόν από την πολιτεία και την κοινωνία:

  1. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα μας στην προσβασιμότητα.
  2. Δικαίωμα στην εργασία.
  3. Δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία.
  4. Δωρεάν πρόσβαση στην υγεία.
  5. Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, όχι περεταίρω περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα
  6. Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με σκοπό την ενιαία παροχή συντάξεων, επιδομάτων, φοροαπαλλαγών για όλους όσους έχουν αναπηρία 80% και άνω.
  7. Σεβασμός της διαφορετικότητας μας από όλους, διότι η αναπηρία δεν είναι επιλογή αλλά κατάσταση έκτακτη και αναπόφευκτη.