ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 24-11-2018              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό  ΩΡΑ: 17:30-19:00                          Ναό Ἁγίας Αἰκατερίνης Γηροκομείου Ξάνθης.

 Κυριακή 25-11-2018            Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                          Ναό Ἁγίας Αἰκατερίνης Γηροκομείου Ξάνθης.

Δευτέρα 26-11-2018                Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ναό Ἁγίου Στυλιανοῦ Ὡραίου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΗΙΝΑ»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ιουδαίου άρχοντα της σημερινής Ευαγγελικής  περικοπής που έχοντας τηρήσει από την νεότητα του όλες τις εντολές του Νόμου, ρωτά τον Ιησού τι του μένει ακόμη για να εξασφαλίσει την αιωνιότητα. Ο Χριστός γνωρίζοντας πολύ καλά τι κρατά συνήθως τον άνθρωπο γερά δεμένο στη γη, του απαντά: «Ένα ακόμη σου λείπει. Πούλησε όλα όσα έχεις δώσε τα χρήματα στους φτωχούς, και έτσι θα έχεις θησαυρό κοντά στον Θεό, και έλα να με ακολουθήσεις».

Δε χωράει αμφιβολία ότι ο Ιουδαίος αυτός άρχοντας ήταν ευσεβής άνθρωπος, εφόσον τηρούσε τον Νόμο και είχε μέσα του την επιθυμία της αιώνιας ζωής. Ο λόγος όμως της Π. Διαθήκης καταλήγει, ολοκληρώνεται και κορυφώνεται στο Χριστό, ο οποίος διακηρύσσει την Καινή Εντολή της αγάπης. Και η αγάπη δεν περιορίζεται μόνο στην τήρηση κάποιων βασικών εντολών, αλλά στην πλήρη αποδέσμευση όλου του ανθρώπου από ότι τον κρατά κολλημένο στο χώμα, στο ολοκληρωτικό δόσιμο του στον Θεό. Η στάση του Ιουδαίου που λυπήθηκε βαθύτατα για την υπόδειξη του Χριστού και έφυγε μη μπορώντας να την ακλουθήσει, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να δοθεί κανείς ολοκληρωτικά στο Θεό. Κι ακόμη μαρτυρεί επίσης πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια ψεύτικη ικανοποίηση μέσα στη συνείδηση του ανθρώπου, ικανοποίηση που προέρχεται από την τήρηση ορισμένων, έστω και βασικών εντολών.

Ο Χριστός δεν κατηγορεί τον ευσεβή συνομιλητή του Ιουδαίο για ότι έκανε, αλλά για ότι παρέλειψε να κάνει, δεν τον κατακρίνει για τις αρετές του, αλλά γιατί βλέπει ότι αυτές δεν εντάσσονται στο ολοκληρωτικό δόσιμο του στον Θεό και είναι μεμονωμένες εκδηλώσεις της ζωής του, αν και κατά πάντα σωστές και αξιέπαινες. Βλέπει ότι η σχέση του με τον Θεό δεν περνάει μέσα από την κοινωνία των αδελφών. Βλέπει ότι η θρησκευτικότητα του δεν συνδέεται άμεσα με τη ζωή των συνανθρώπων του, ότι ο δρόμος που τον φέρνει στον Θεό δεν περνάει μέσα από την κοινωνία των αδελφών και δεν διασταυρώνεται με τους δρόμους άλλων.

Είναι ένας μονόδρομος που εξασφαλίζει την ικανοποίηση μέσα στη δική του συνείδηση, όχι όμως και την ικανοποίηση του Θεού ο οποίος δεν δέχεται συμβιβασμούς και υποκρισίες.

Ο Χριστός, ζητάει ολόκληρο τον άνθρωπο και όχι μόνο μερικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, μερικές αρετές του, μερική τήρηση των εντολών του.

Εκείνο όμως που εμποδίζει το ολοκληρωτικό δόσιμο του ανθρώπου στον Θεό είναι η προσκόλληση στα επίγεια.

        ΕΚ  ΤΗΣ  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ