Τέρμα οι μπριζόλες και τα παϊδάκια: Ο κόσμος πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση κρέατος για να σώσει το κλίμα (και όχι μόνο), λένε οι επιστήμονες. Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επιστημονική μελέτη τους για το πώς οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον. Επιπλέον, θεωρούν αυτή τη μείωση του κρέατος αναγκαία για να τραφεί ο παγκόσμιος πληθυσμός που θα έχει φθάσει τα δέκα δισεκατομμύρια το 2050, αλλά και για να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία. Η εκτροφή ζώων παράγει μεγάλες ποσότητες «αερίων του θερμοκηπίου» (ιδίως μεθανίου), αποψιλώνει τεράστιες εκτάσεις πρασίνου που θα μπορούσαν να απορροφήσουν ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή να καλλιεργηθούν, ενώ χρησιμοποιεί και απαράδεκτα υψηλές ποσότητες νερού, εντείνοντας έτσι το φάσμα της λειψυδρίας (υπολογίζεται ότι μισό κιλό μοσχαρίσιου κρέατος απαιτεί σχεδόν 7.000 λίτρα νερό για να παραχθεί και να φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή). Οι επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μια παγκόσμια στροφή προς μια πιο φυτική διατροφή, παράλληλα με την αποφασιστική μείωση τουλάχιστον κατά 50% της τροφής που σπαταλιέται και καταλήγει στα σκουπίδια, καθώς και με μια γενικότερη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών με τη βοήθεια της τεχνολογίας (λιγότερη και πιο «έξυπνη» κατανάλωση νερού για άρδευση, ανακύκλωση λιπασμάτων, νέες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων κ.α.). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μάρκο Σπρίνγκμαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τη μελέτη τους στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά τη βαρυσήμαντη μελέτη των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι οποίοι προειδοποίησαν τις κυβερνήσεις ότι στενεύουν τα περιθώρια για να επιτευχθεί η συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, γι’ αυτό χρειάζονται άμεσα και αποφασιστικά μέτρα. Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα-κλειδιά θεωρείται η μεγάλη μείωση στην κατανάλωση κρέατος – πράγμα που ασφαλώς πιο εύκολα λέγεται παρά γίνεται. Η μελέτη προβλέπει όμως ότι έως το 2050, εξαιτίας τόσο της συνεχούς αύξησης των εισοδημάτων ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όσο και του αριθμού των κατοίκων του πλανήτη, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις σημερινές διατροφικές επιλογές μπορεί να αυξηθούν κατά 50% ως 90%. Όπως είπε ο δρ Σπρίνγκμαν, «αυτό που έχουν κοινό όλες οι υγιεινές διατροφές, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία, είναι ότι κυρίως είναι φυτικές». Οι ερευνητές προτείνουν «ευέλικτες» διατροφές, είτε πρόκειται για μεσογειακή διατροφή, είτε για φυτοφαγική ή ψαροφαγική, είτε για ένα συνδυασμό τους.
Σχετικά με τον Συγγραφέα
Xanthi Times
Ηλεκτρονική εφημερίδα Xanthitimes.gr ειδήσεις από την Ξάνθη, Α.Μ.Θ, την Ελλάδα και τον κόσμο. Έγκαιρη και έγκυρη Ενημέρωση - www.xanthitimes.gr.
σχετικές αναρτήσεις
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2023
Πρόσφατα άρθρα
- Ολοκληρώθηκε χθες και ο αιμοδοτικός Ιούλιος και πάμε για …άλλα
- Συνελήφθησαν -4- διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
- Από την Ξάνθη στην Ουάσινγκτον: Το 1ο ΓΕΛ Ξάνθης στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2025!
- Iskan Selim – Ο Ανίκητος Θρύλος της Ταχύτητας κατέρριψε κάθε προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ
- Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
- Στα χέρια της αστυνομίας του Έβρου 2 απατεώνες – Εξαπάτησαν ηλικιωμένο
- 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ “ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΓΛΥΚΟY” ΑΜΘ -ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ – ΙΑΣΜΟΣ 5/10/2025
- ΝΙΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
- ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. Και ΣΤΕΡΟΥΝ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, και ΤΟΥΣ «ΣΤΗΝΟΥΝ» ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΩΝ Α.Τ.Μ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΑ «ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ»
- ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ