ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2019 ΤΗΣ ΠΑ.Μ.Θ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.  12/11/2018

 

Και ο φετινός  προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αν. Μακ.-Θράκης για το 2019  είναι  πλήρως ευθυγραμμισμένος  με τον κρατικό προϋπολογισμό,  είναι βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός, παρακολουθεί  και συμπληρώνει σε τοπικό επίπεδο τον Κρατικό Π/Υ, που αποτελεί έναν από τους βασικούς  μηχανισμούς που αναδιανέμει, τον πλούτο που παράγει ο λαός μας σε όφελος του κεφαλαίου. Αφού υλοποιεί κι’ αυτός όπως και οι προηγούμενοι, την πολύπλευρη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του εισοδήματος και των αυξημένων αναγκών της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ,

Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε:

 Με βάση τις κατευθύνσεις του ταξικού αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού και είναι προσαρμοσμένος, όπως όλοι οι κρατικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων, στα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και 2019-2022, στην ασφυκτική επιτήρηση των «θεσμών» μέχρι το 2022, που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και στα ματωμένα υπερπλεονάσματα που στοχεύει η Κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τις οδηγίες της κυβέρνησης και της τρόικα, για μείωση δαπανών, βελτίωση της αποδοτικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης με όσο το δυνατό μικρότερη δέσμευση πόρων, για την μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης, και την στήριξη επενδύσεων.

Κι’ αυτός ο προϋπολογισμός, δεν έγινε με βάση τις μεγάλες ανάγκες ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων και των φτωχών λαικών στρωμάτων από την άγρια φοροληστεία και την μείωση μισθών, συντάξεων, εισοδήματος γεωργοκτηνοτρόφων, μικρών ΕΒΕ, ούτε για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε έργα υποδομής για τις λαικές ανάγκες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  (κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό στην περιφέρεια, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία, προστασία από την ρύπανση και μόλυνση του αέρα και των νερών, έργα ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, υποδομές παιδείας, υγείας-πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού).

Όχι μόνο δεν διεκδικεί γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση όλων των παρανόμως παρακρατηθέντων κονδυλίων από προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, του Π.Δ.Ε, αλλά αντίθετα συμφωνεί να είναι μειωμένος σε πραγματικά ποσά σε σχέση με προηγούμενους, αλλά και πλασματικός σε ένα βαθμό, αφού πέρα από τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, μια σειρά κονδύλια που προβλέπονται στον προυπολγισμό, δεν αφορούν έργο της Περιφέρειας, αλλά κρατικές υποχρεώσεις που τις μετέφεραν στην περιφέρεια, η οποία απλά τις διεκπεραιώνει (π.χ. δακοκτονία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών και σταδιακή μεταφορά του ΠΔΕ για έργα).

 

Η χρηματοδότηση από τους Κεντρικούς αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) ειδικά σε  τομείς όπως συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου όλης της Περιφέρειας  από 851.867 ευρώ το 2018 μειώνονται σε 569443 ευρώ το 2019, η κάλυψη των επενδυτικών δαπανών ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό του 1638557 ευρώ .

Οι δαπάνες που αφορούν τα προγράμματα των ΔΑΟΚ  που έχουν άμεση σχέση με την υγεία και εξυγίανση του ζωϊκού κεφαλαίου παραμένουν στα ίδια  εξευτελιστικά επίπεδα του 2018 και απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές ανάγκες.

 

Όπως και οι δαπάνες από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού προϋπολογισμού για τις  λειτουργικές  δαπάνες των προνοιακών ιδρυμάτων  παραμένουν στις 160.000 ευρώ, αποτέλεσμα της παραπέρα υποβάθμισης της κρατικής προνοιακής πολιτικής και την ανάθεσή τους σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

 

Φαίνεται καθαρά ότι με βάση τις αντιλαϊκές προτεραιότητες, μειώνονται κάθε χρόνο -μέχρι μηδενισμού- τα κονδύλια της κρατικής χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτιμά πως η  οικονομική ασφυξία για τους φορείς της  τοπικής διοίκησης θα συνεχίσει και θα ενταθεί για το 2019. 

Ιδιαίτερα τονίζουμε πως σε μια περιοχή που οι πληγές από τα αλλεπάλληλα πλημυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες για τις υποδομές και τις καλλιέργειες, ο  σχεδιασμός που υπάρχει είναι ανεπαρκής.

 Δεν δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Περιοχής. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης και καλεί τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και ΕΒΕ, να αντιταχθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης και της περιφέρειας, να οργανωθούν και να παλέψουν για να πληρώσει το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών, για ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, διεκδικεί :

  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, άλλες καταστροφές, από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν συστήματος στους βασικούς κοινωνικούς τομείς (υγείας-πρόνοιας, παιδείας) με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.