Οι έντιμοι πολιτικοί είναι αποδεκτοί από την κοινωνία

 

Τον Στεργιάδη Στέργιο τον γνώρισα από παιδί πριν αρκετές δεκαετίες. Είμαστε συμμαθητές σε μία Στρατιωτική Σχολή. Από παιδί, είχε ξεκάθαρες θέσεις για όλα τα πράγματα. Ήθελε «καθαρές» δουλειές και τίμιες.

Πέρασαν τα χρόνια και ανταμώσαμε στον πολιτικό βίο. Αυτός Δημοτικός Σύμβουλος στον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου και εγώ δημοσιογράφος. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανταμώσαμε στην Ξάνθη και μου είπε ότι παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα παρέδωσε την έδρα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζετε σε καμιά βαθμίδα του πολιτικού συστήματος να παραδίδεται η έδρα όταν κάποιος παραιτείτε και όταν τον ρώτησα γιατί το έκανε; Η απάντηση του ήταν άμεση και χωρίς περιστροφές. «Εγώ δεσμεύθηκα, με την σύμφωνη γνώμη του τότε συνυποψήφιου μου δημάρχου, απέναντι στους συνδημότες μου ότι θα γίνουν ορισμένα πράγματα ή θα παλέψουμε μαζί με τον δήμαρχο να κάνουμε ορισμένα πράγματα όπως σχολεία, παιδικές χαρές, το μισοτελειωμένο από τους Ολυμπιακούς αγώνες κολυμβητήριο  και γενικά να στηρίξουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Από την στιγμή που ο δήμαρχος επέλεξε να συνεργάζεται με στελέχη της παράταξης μας που τελμάτωσαν τον δήμο, δεν είχα λόγο συνύπαρξης με ανθρώπους οι οποίοι δεν αγαπούν τον τόπο τους. Παραιτήθηκα αθόρυβα και παρέδωσα την έδρα που οι συνδημότες με την ψήφο τους μου έδωσαν».

Σήμερα «ανασκαλεύοντας» στο διαδίκτυο είδα την συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ενημέρωση στα Δυτικά». Πληροφορήθηκα ότι είναι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο του με μία νέα παράταξη. Η διαφορά είναι ότι λέει τα ίδια πράγματα που έλεγε και τότε που ήταν  υποψήφιος με την παράταξη του κ. Σούλα το 2014. Εύχομαι να πετύχει στην προσπάθεια του γιατί για τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Καμαρινό ακούγονται καλά λόγια κυρίως όμως ότι «βαδίζει» έντιμα.

Εγώ να ευχηθώ στον συμμαθητή μου Στεργιάδη Στέργιο, οι συνδημότες να του δώσουν την ευκαιρία ψηφίζοντας τον να εισηγηθεί και να ψηφίσει εκείνες τις τομές που θα κάνουν ευκολότερη και καλλίτερη την καθημερινότητα των συνδημοτών του.

Καλή δύναμη Στέργιο.

Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Δημοσιογράφος – Συγγραφέας

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΔΗ.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΤΥΕΞΗ ΤΟΥ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.

ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ.

 

Στέργιος Στεργιάδης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου

Για την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος στον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου μιλά στην «Ενημέρωση στα Δυτικά» ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Στέργιος Στεργιάδης. Ο κ. Στεργιάδης εξηγεί για ποιον λόγο επέλεξε να είναι υποψήφιος με το συνδυασμό «Ξεκινάμε από την αρχή» με επικεφαλής τον Γιάννη Καμαρινό και σχολιάζει την πορεία της νυν διοίκησης του δήμου.
-Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τα κοινά;
Δεν είχα καμία απολύτως σχέση με τα κοινά λόγω των συχνών μεταθέσεων που είχα ως Στρατιωτικός. Όταν αποστρατεύτηκα δέχτηκα να βοηθήσω τον Πέτρο Σούλα που ήταν υποψήφιος για τον δήμο Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου. Πίστεψα στις ικανότητές και τις γνώσεις του στα αυτοδιοικητικά και θεώρησα πως μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στον δήμο. Τον στήριξα από το 2008 όπως και άλλοι που ξεκινήσαμε μαζί και με αυτούς που ήρθαν από άλλες δημοτικές παρατάξεις και καταφέραμε να κερδίσουμε τις εκλογές το 2014.
-Η παραίτησή σας από τη διοίκηση του κ. Πέτρου Σούλα ήταν… αθόρυβη. Γιατί παραιτηθήκατε;
Στη ζωή μου και λόγω του επαγγέλματος μου έχω μάθει να έχω πειθαρχία και να σέβομαι αλλά και να με σέβονται. Για μένα αυτές οι αξίες είναι σταθερές. Δεν μου αρέσει η υποτίμηση και η απαξίωση. Όμως, η συμπεριφορά κάποιων απέναντί μου δεν ήταν αυτή που ήλπιζα. Κάποιοι συνάδελφοί μου ενοχλούνταν γιατί -μέσα από τις επιτροπές που μετείχα- έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους με αποτέλεσμα η συνεργασία μας να μην είναι αποτελεσματική και ομαλή.
Κάποιες φορές αυτοί που διοικούν για χρόνια δεν μπορούν να δουν τα προβλήματα όπως ένας καινούργιος, όπως ήμουν εγώ. Επειδή λοιπόν δεν ήθελα να δημιουργήσω προβλήματα στον δήμαρχο, προτίμησα να φύγω αθόρυβα. Δυστυχώς, ο εγκλωβισμός του κ. Σουλά σε κάποιους ανθρώπους τον απέτρεψε από το να κάνει αυτά που είχε στο μυαλό του. Έτσι παραιτήθηκα και παρέδωσα την έδρα μου.
-Παρακολουθείτε τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;
Ναι, παρακολουθώ τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως και τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής γιατί θέλω να είμαι ενημερωμένος για τα θέματα του δήμου.
-Θα είστε υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;
Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό «Ξεκινάμε από την αρχή» με επικεφαλής τον Γιάννη Καμαρινό. Η απογοήτευση που μου δημιουργήθηκε ήταν τέτοια που δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ ξανά με τα κοινά. Με τον κ. Καμαρινό είχαμε αντιπαραθέσεις στο παρελθόν και είναι λογικό γιατί δεν γνωριζόμασταν καθώς προερχόμασταν από διαφορετικές παρατάξεις. Όμως μετά τις εκλογές του 2014 οπότε και συνυπάρξαμε αυτοδιοικητικά, μετά την αποχώρησή μου και την δική του ανεξαρτητοποίηση συζητήσαμε, ανταλλάξαμε σκέψεις και απόψεις. Αυτός ήταν που μου έδωσε το έρεισμα να «κατέβω» ξανά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Ο δήμος μας έχει αρκετά προβλήματα και θεωρώ πως μπορώ να βοηθήσω στην επίλυσή τους για το καλό των συνδημοτών μου.
-Τα κόμματα πρέπει να έχουν ρολό στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι τελείως ανεξάρτητη από κόμματα για να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα. Κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση βλέπουμε ότι δημιουργούνται προβλήματα με δημάρχους που δεν ανήκουν σε αυτή. Επίσης, θα πρέπει να είναι πολυσυλλεκτική. Με τον Κλεισθένη αλλάζουν τα πράγματα. Μπορεί να δημιουργεί κάποια προβλήματα με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής αλλά θα αναδείξει και τις ικανότητες στο διοικείν όχι μόνο των δημάρχων αλλά και των δημοτικών συμβούλων.
-Πως κρίνετε την πορεία της διοίκησης του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού- Ευόσμου;
Πάντα ήμουν της άποψης ότι θα πρέπει να σεβόμαστε και το ελάχιστο έργο που έχει κάνει κάποιος. Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις έκαναν κάποια έργα. Έχουν γίνει κάποια βήματα από όλες τις διοικήσεις. Και από την διοίκηση του κ. Σούλα. Φαντάζομαι ότι όταν ξεκίνησε είχε κάποιο όραμα. Κάποιες αγκυλώσεις και διάφορες επιλογές του ίσως… φρέναραν την προσπάθεια. Βέβαια υπάρχουν πολλά προβλήματα.
-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος;
Ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να δρα συλλογικά, να συνεργαστεί και να δώσει λύσεις στα προβλήματα και κυρίως να ξέρει να διεκδικεί. Θα πρέπει να έχει εμπειρία αλλά και την οικονομική επιφάνεια ώστε να μην είναι υποχείριο κανενός. Οι αιρετοί θα πρέπει να κινούνται στους δρόμους, να εντοπίζουν τα προβλήματα και να βρίσκουν άμεσα λύσεις. Παρατηρείται το φαινόμενο αντιδήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι να μένουν σε άλλους δήμους από αυτούς που εκλέγονται με αποτέλεσμα να μην έχουν εικόνα του δήμου και των προβλημάτων του.
Πιστεύω ότι η ομάδα που δημιουργήθηκε με επικεφαλής τον Γιάννη Καμαρινό είναι αυτή που θα μπορέσει να διοικήσει την επομένη των εκλογών και να κάνει το καλύτερο για τον δήμο μας.
-Ποια είναι τα μεγαλύτερά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ελευθέριου Κορδελιού- Ευόσμου;
Το πρόβλημα της σχολικής στέγης ταλανίζει χρόνια τον δήμο μας. Πάνω από δέκα χρόνια έχει να χτιστεί σχολείο. Κάποιες ενέργειες έγιναν και από τη νυν διοίκηση. Πιστεύω ότι αν γίνονταν πιο σταθερά βήματα και αν ασκούνταν μεγαλύτερη πίεση ίσως είχε υλοποιηθεί το 24ο Δημοτικό σχολείο. Στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού υπάρχει το 25ο Δημοτικό Σχολείο που είναι σε προκατ αίθουσες το οποίο θα πρέπει άμεσα να κατασκευαστεί σε ένα σύγχρονο σχολείο όπως επίσης θα πρέπει να γίνει και ένα Γυμνάσιο και Λύκειο στην ίδια περιοχή.
Επίσης, στον δήμο μας δεν έγιναν έγκαιρα μελέτες ώστε να ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα ώστε με την απόσυρση των παλαιών παιδικών χαρών να κάνουμε καινούργιες όσες περισσότερες μπορούμε. Μπορεί να κάναμε κάποιες πιστοποιήσεις αλλά είμαστε μεγάλος δήμος και οι παιδικές χαρές δεν είναι αρκετές. Μητέρες αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε γειτονικούς δήμους για να παίξουν.
Σημαντικό είναι επίσης και το περιβαλλοντικό καθώς ο δήμος μας γειτνιάζει με τη βαριά βιομηχανία, και δημιουργείται πολλές φορές αποπνικτική ατμόσφαιρα και οσμές, όπως και η έλλειψη φωτισμού σε πολλά σημεία του δήμου μας με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερη η κυκλοφορία των δημοτών κατά τις νυχτερινές ώρες.
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος δήμος όπως ο δήμος μας με νέους σε ηλικία δημότες να μην διαθέτει δημοτικό στάδιο και κολυμβητήριο καθώς παραμένουν ημιτελή από την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων καθώς δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για την αποπεράτωσή τους. Και τέλος σίγουρα τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η κίνηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα με τα πεζοδρόμια σε πολλά σημεία να είναι ανύπαρκτα και να είναι δύσκολη η πρόσβαση τους, η καθαριότητα και το πλύσιμο των κάδων, οι χώροι πρασίνου, το Στρατόπεδο Ζιάκα που έχει μπει στο υπέρ ταμείο που θα μπορούσε να διεκδικηθεί και να παραχωρηθεί στον δήμο προς όφελος των δημοτών, η διάνοιξη της οδού ιπποδρομίου από το Στρατόπεδο Παπακυριαζή και πολλά αλλά που θα πρέπει να λύσουμε με συλλογικότητα και διεκδίκηση.