Παράνομοι μετανάστες στην Σταυρούπολη και μετά τι;

Πως θα γίνει η Σταυρούπολη αν…

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Μετά και τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Α. Κοντού, του δημάρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου, του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη Νέα Εποχή Ιπποκράτη Καμαρίδη, την θολή απάντηση της κ. Νοτοπούλου και την κάθετη θέση της κ. Κούτρας Ούτση που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει απόφαση του Ανωτάτου Κυβερνητικού οργάνου (ΚΥΣΕΑ) που λέει ότι στο στρατόπεδο του Αναλογίδη στην Σταυρούπολη, δεν θα γίνει ανοιχτή  δομή φιλοξενίας  παράνομων μεταναστών, οι κάτοικοι της Σταυρούπολης και η τοπική κοινωνία, να είναι έτοιμη να δεχτεί αυτούς τους ανθρώπους όπου η παραβατική συμπεριφορά τους, αγγίζει τα όρια του επικίνδυνου.

Οι κάτοικοι της Σταυρούπολης θα πρέπει να αποδεχθούν χιλιάδες κόσμου –παράνομων μεταναστών- μέσα στα σπίτια τους. Είναι βέβαιο ότι ο αριθμός 1600 δεν είναι ο πραγματικός με δεδομένο την παρουσία των παράνομων μεταναστών σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Εκτιμάτε με δεδομένη την διγλωσσία, την ασυνεννοησία αλλά και των χωρίς σχεδιασμό λήψη αποφάσεων, κυρίως όμως, της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης να καταγράψει την πραγματικότητα και να αποφασίζει ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής, είναι βέβαιο ότι οι παράνομοι μετανάστες θα εγκατασταθούν στην Σταυρούπολη.

Τι έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε

Δυστυχώς η τοπική κοινωνία και με φάρο το κλείσιμο της σχολής των αστυφυλάκων και την μετατροπή της σε φυλακή, έπρεπε να κινηθεί πολύ ενωρίτερα, όταν το στρατόπεδο Αναλογίδη, είχε «αδειάσει». Έπρεπε το συγκεκριμένο στρατόπεδο να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία. Αποδείχτηκε ότι τα ανακλαστικά της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν χαλαρά έως ανύπαρκτα. Επίσης αδράνησαν οι άλλες υπηρεσίες όπως Πυροσβεστική υπηρεσία δασαρχείο να το ζητήσουν από το ΥΕΘΑ και να το αξιοποιήσουν. Δυστυχώς η δημοσιουπαληλήστικη λογική λειτουργίας των υπηρεσιών τα Ξάνθης αποδείχθηκε καταστροφική για την περιοχή μας.

Το «κακό» που περιμένει την περιοχή

 

Πόσο φιλόξενος μπορεί να μείνει ο κάτοικος της Σταυρούπολης όταν αρχίσει το «πλιάτσικο»;

 

Οι Σταυροπουλίτες και όλη η γύρω περιοχή έχει φιλόξενους ανθρώπους αλλά και αψύς και «βουνήσιους» που δεν σηκώνουν πολλά πολλά. Είναι βέβαιο ότι θα συνδράμουν για να στηρίξουν και αδύναμους ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες όμως… στην πορεία του χρόνου, θα αποδειχθεί, όπως αποδείχθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που φιλοξενούν παράνομους μετανάστες ότι υπάρχουν ανάμεσα στους μετανάστες κακοποιά στοιχεία. Μοιραία θα αρχίσουν – οι παράνομοι μετανάστες – το «πλιάτσικο». Πόση δύναμη διαθέτει το Αστυνομικό τμήμα; Αρκεί για να προστατεύσει τους κατοίκους; Όχι. Θα χρειαστεί συνδρομή από την Αστυνομική Διεύθυνση της Ξάνθης. Έχει την δυνατότητα να στηρίξει το Τμήμα της Σταυρούπολης; Όχι.

Οικονομία

Η Σταυρούπολη  την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει μία οικονομία σε πολλούς τομείς όπως αγροτοτουριστικές εγκαταστάσεις, παραγωγή πολλών τοπικών προϊόντων και έχει μπει στην φάση της εξωστρέφειας με την έλευση στην περιοχή επισκεπτών οι οποίοι απολαμβάνουν την ομορφιά της περιοχής, θείο δώρο για την τοπική κοινωνία. Η τοπική οικονομία, είναι δεμένη με την ομορφιά της φύσης, αργή αλλά υπαρκτή ανάπτυξη. Οι επισκέπτες κάθε χρόνο, αργά αλλά σταθερά, αυξάνονται. Ποιος άραγε πιστεύει ότι κάποιος που θέλει να περάσει όμορφα για λίγες μέρες, ζώντας μέσα στην φύση και απολαμβάνοντας την τοπική κουζίνα, θα επισκεφτεί την περιοχή όταν αυτή γεμίσει από 3.000 έως και 5.000 παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα βολοδέρνουν ανεξέλεγκτα σε μία παρθένα, πανέμορφη ορεινή περιοχή; Οι αριθμοί αυθαίρετοι μεν, αληθινοί και αμείλικτοι δε. Είναι στοιχεία από άλλες δομές φιλοξενίας όπου και εκεί η κυβέρνηση μιλούσε για 1000 παράνομους μετανάστες και ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος σήμερα, όπου εκεί καθημερινά, διαπράττονται δεκάδες εγκλήματα μίας κουλτούρας, ξένης προς την χώρα μας και την περιοχή μας. Τονίζουμε και πάλι. Ο λαός της Σταυρούπολης είναι φιλόξενος αλλά μπροστά στα εγκλήματα που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν, πόσο φιλόξενοι και ευγενικοί μπορεί να παραμείνουν;