19 & 22 Νοεμβρίου 2018. Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα, “Μαθητής με Μαθησιακές Δυσκολίες στην Τάξη μου: Τρόποι Ανίχνευσης και Αντιμετώπισης”.

Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών

Ημερομηνίες Σεμιναρίου: 19 και 22 Νοεμβρίου 2018

Ώρες: 17:00 – 21:00

Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π,  Καπνεργατών 9


Περιγραφή – Σκοπός: Οι Μαθησιακές Δυσκολίες αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα πρόβλημα αιχμής για την ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα, που αφορά χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες και απασχολεί με ένταση τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς. Μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτυγχάνουν καθημερινά, στερούνται έγκαιρης ανίχνευσης των Μαθησιακών τους Δυσκολιών ή αποτελεσματικής εκπαιδευτικής στήριξης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Μαθησιακές Δυσκολίες είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένα και απαιτούν τη διαρκή αναζήτηση και αξιολόγηση αποτελεσματικών μοντέλων και τρόπων διδασκαλίας. Αρωγός σε αυτή την αναζήτηση είναι η επιστημονική έρευνα, η οποία έχει αναδείξει διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοσθούν και να βελτιώσουν τη μάθηση των μαθητών με Μαθησιακές Δυσκολίες.

Η πολυδιάστατη παρουσίαση βασικών πληροφοριών σχετικά με τις Μαθησιακές Δυσκολίες, ώστε οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς να κατανοήσουν σφαιρικά το πρόβλημα, να απομυθοποιήσουν την πιθανή παθολογία και να αντιληφθούν την πολυπαραγοντική τους φύση είναι και το βασικό αντικείμενο του εν λόγω σεμιναρίου.

Στο σεμινάριο κατατίθενται  πρακτικές προτάσεις και στη συνέχεια προτείνονται άμεσες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης, προκειμένου τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες  να μπορέσουν  να αναδείξουν τους εαυτούς τους μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, να ενισχύσουν  την αίσθηση ικανότητας, αυτάρκειας και προσωπικού ελέγχου διευκολύνοντας παράλληλα, το έργο των εκπαιδευτικών. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατανόηση του ρόλου της οικογένειας και στην ανάδειξη τρόπων υποστήριξης και αξιοποίησής της, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι κανένα σύστημα εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν εντάξει τους γονείς στην προσπάθεια εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Θεματικές Ενότητες:

  • Η έννοια και ο ορισμός των Μαθησιακών Δυσκολιών
  • Χαρακτηριστικά παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες – Σύγκριση με απλά προβλήματα μάθησης
  • Οικογένειες με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες: Ο ρόλος της οικογένειας και ο ρόλος των εκπαιδευτικών
  • Έγκαιρη διάγνωση και Παρέμβαση
  • Προτάσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς .
  • Μελέτη Περίπτωσης παιδιού με Μαθησιακές Δυσκολίες

Λοιπές πληροφορίες: Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.

Διεξαγωγή σεμιναρίου με βιωματική προσέγγιση, με στόχο την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.

Εισηγήτρια: Παπαδοπούλου Μαρία Ψυχολόγος, ΜΑ Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Τριετής Φοίτηση στη Συστημική  Οικογενειακή Θεραπεία,

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση

Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με την αποτελεσματική ανίχνευση και διαχείριση ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες.

Το σεμινάριο αποτελεί μέρος του κύκλου σεμιναρίων που διοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τη σχολική χρονιά 2018 – 2019. Το κάθε σεμινάριο του κύκλου είναι  απολύτως αυτόνομο με δική του θεματική χωρίς να αποτελεί προαπαιτούμενο για την παρακολούθησή του η παρακολούθηση προηγούμενων ή επόμενων σεμιναρίων.

Ωστόσο η παρακολούθηση όλου του κύκλου σεμιναρίων εξασφαλίζει στους συμμετέχοντες επιπλέων προνόμια:

  1. Βεβαίωση συμμετοχής για το σύνολο του προγράμματος (πέρα από την βεβαίωση του κάθε σεμιναρίου ξεχωριστά) συνολικής διάρκειας 50 ωρών (αποδίδει 4,17 εκπαιδευτικές πιστωτικές μονάδες ECVET).
  2. Συμπλήρωμα πιστοποιητικού europass, στο οποίο περιγράφονται και αναλύονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια όλου του προγράμματος.
  3. Έκπτωση 15% στο κόστος συμμετοχής σε κάθε ένα σεμινάριο, μετά την παρακολούθηση του πρώτου.

Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί)  25410 26635 (απόγευμα).

Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές και για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα σεμινάρια του ΙΘΤΠ)

Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/cPFZMqL1XH8kSUQF3