Μαρία Τσιακίρογλου: Όταν συζητάμε για τα προβλήματα των επαγγελματιών, αφήνουμε την κομματική μας ταυτότητα στην άκρη.

 

Άμεση προτεραιότητα πιστοποίησης και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων

 

Το 2018 φτάνει προς το τέλος του και όπως είναι φυσικό, πρόσωπα και θεσμοί κάνουν ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων. Κάτι ανάλογο έγινε με την συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μαίρη Τσιακίρογλου, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης.

Μιλώντας για το 2018 ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλές δράσεις που δεν είδαν το φώς της δημοσιότητας και είχαν σαν σκοπό την στήριξη και μόνο των επαγγελματιών της Ξάνθης, μέλη της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες είναι πολλαπλά. «Η Ομοσπονδία έκανε πολλές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις στην λειτουργία των καταστημάτων στην παλιά πόλη. Κάναμε προσπάθειες να θεραπεύσουμε στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, τις όποιες δυσλειτουργίες, όπως το Υπουργείο πολιτισμού και κάποιες κωλυσιεργίες οι οποίες είναι καθαρά γραφειοκρατικές».

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα της ενημέρωσης των συναδέλφων της σχετικά με τις νομοθεσίες, προκειμένου να αποφευχθούν διοικητικές κυρώσεις. «Έχουμε κάνει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία σε θέματα που αφορούν ασφαλιστικά, φορολογικά και πολλά καθημερινά θέματα που ταλανίζουν τον ελεύθερο επαγγελματία».

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Μ. Τσιακίρογλου στο οργανόγραμμα της Ομοσπονδίας που περιλαμβάνει παρουσία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα κατανάλωσης τοπικών προϊόντων και αυτό έρχεται να κουμπώσει με το κίνημα καταναλώνω ότι παράγω, το οποίο είναι μαζί με την ΓΕΣΕΒΕ, το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο. «Παράλληλα, ζητούμε την συνδρομή της Αντιπεριφέρειας για να μας βοηθήσει, αν μπορεί, σε αυτήν την κατεύθυνση. Θέλουμε να ωθήσουμε τον Ξανθιώτη καταναλωτή να καταναλώσει προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και καταστήματα τα οποία πωλούν μόνο τοπικά προϊόντα».

Στην συνέχεια η κυρία Τσιακίρογλου, έκανε αναφορά στις παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας στο θέμα των χρεώσεων από τις τράπεζες στις συναλλαγές κάτι που όπως είπε, δεν συμβαίνει σε καμία χώρα, τονίζοντας ότι οι χρεώσεις είναι υπέρογκες και ειδικά σε επαγγέλματα που κάνουν καθημερινή χρήση τερματικού. «Δυστυχώς δεν βρίσκουμε καμία αποδοχή, απάντηση ούτε καν αναφέρουν ότι έχει γίνει μνεία από συνδικαλιστικούς φορείς για κάποια συγκεκριμένα θέματα»

Ακολούθως, επεσήμανε ότι η Ομοσπονδία Ξάνθης, έχει άριστες σχέσεις με τις όμορες Ομοσπονδίες και έχουν κοινή γραμμή σε θέματα τόσο σε ότι αφορά σε επίπεδο της Ομοσπονδίας, όσο και σε επίπεδο πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Στην συνέχεια η κυρία Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στο Σωματείο που εκπροσωπεί ως πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που είναι των καταστημάτων μαζικής εστίασης, όπου πλέον, οι περισσότεροι έλεγχοι έχουν εστιάσει στα καταστήματα τα τους, παρ’ όλες τις προσπάθειες συνεννόησης του Σωματείου με τους θεσμικούς παράγοντες και τους βουλευτές του νομού, δεν βρέθηκε κάποιο κοινό σημείο συνεννόησης. «Εγώ ποτέ δεν έκρυψα σε ποιόν πολιτικό χώρο ανήκω, όμως όταν θα πρέπει να μιλήσουμε για τους συναδέλφους μας, θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι συζήτησης αφήνοντας τις κομματικές μας ταυτότητες έξω. Οι συνάδελφοι ταλανίζονται, ιδιωτική ανάπτυξη δεν υπάρχει, τα κίνητρα είναι μηδενικά έως ανύπαρκτα και για αυτόν τον λόγο η επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στο χαμηλότερο σημείο. Οι επιχειρήσεις βλέπουμε να φύγουν στην Βουλγαρία, να μην υπάρχει αντίστοιχη ροή εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και οι επιχειρήσεις που ανοίγουν ιδιαίτερα στην εστίαση, μέσα σε ένα 6μηνο κλείνουν γιατί οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και οδηγούμαστε σε αδιέξοδο».

Μιλώντας για κίνητρα προς τις επιχειρήσεις η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε:

Μείωση του ΦΠΑ, μείωση του αφορολόγητου, μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, κίνητρα σε ότι αφορά τα ασφαλιστικό κομμάτι και επιλογή του εργαζόμενο να διαλέξει ασφαλιστικό φορέα στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο. Κάποιες ενέσεις οι οποίες θα τονώσουν την οικονομία και θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία. Το δημόσιο χρωστά χρήματα στους ιδιώτες και είναι παγωμένα για να φαίνετε το πλεόνασμα και η αγορά καθημερινά αιμορραγεί και μιλάμε για τον μικρομεσαίο.

Η κ.Μ. Τσιακίρογλου, μιλώντας για των συνδικαλισμό των επαγγελματιών, λέει ότι πρέπει να πυκνωθούν οι γραμμές του, όσο και αν θεωρείτε απαξία και περιβάλλετε με απογοήτευση. «Θέλω να πω στους συναδέλφους επαγγελματίες πως όσο ποιο ενωμένοι είμαστε και ενεργοί, μακριά από προσωπικές αψιμαχίες τόσο ποιο κερδισμένος βγαίνει ο συνδικαλισμός. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια όλων για να διεκδικούν πράγματα από την κάθε κυβέρνηση».

Ο κ. Τσιακίρογλου  μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «Κανών» σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕ όπου γίνεται αναφορά στην πιστοποίηση των τοπικών και μοναστηριακών προϊόντων όπως μέλι, κρασι, τυροκομικά κ.α. όπου θα πρέπει να πιστοποιηθούν αλλά να καλύπτουν ανάγκες της αγοράς που πλέον δίνεται έμφαση στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων.

 

Κάνοντας αναφορά στο χρόνο που διανύουμε, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία, έκανε επιμορφωτικές ημερίδες  και μέσα στο 2019, στο οργανόγραμμα, έχει σκοπό να γίνουν και άλλες. «Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι οι πολλές δράσεις που θέλουμε να κάνουμε, βρίσκουν τοίχο, γιατί η Ομοσπονδία δεν έχει οικονομική αυτοτέλεια. Έχει πολύ περιορισμένα έσοδα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Είχα την διάθεση να κάνω πολλά πράγματα στο θέμα των ενημερώσεων και των δράσεων, δυστυχώς, αυτά έχουν έξοδα που η Ομοσπονδία δεν μπορεί ν ανταπεξέλθει».

Τέλος η κυρία Τσιακίρογλου καλεί τα μέλη της να την επισκέπτονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν. «Η Ομοσπονδία λειτουργεί στην Ανθυπασπιστού Μιλτιάδη 4 δίπλα στα ΕΛΤΑ, στον δεύτερο όροφο, το τηλέφωνο είναι 2541 0 25 233 και καλό είναι ο επαγγελματίας που προτίθεται να μας επισκεφθεί να κάνει πρώτα μία κλήση μήπως και τυχών υπάρχουν εξωτερικές δουλειές,  άλλωστε αν είναι κάτι επείγον μπορεί να βρει και εμένα στο κατάστημα μου».

Ας ελπίσουμε ότι το 2019 να είναι καλλίτερο για τους επαγγελματίες