Την ανάγκη η Πολιτεία, να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα τους λειτουργούς γραφείων κηδειών, επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος Αποστόλης Ελευθεριάδης, υπεύθυνος για τις Π.Ε. Ξάνθης, Δράμας και Καβάλας. Ο κ. Ελευθεριάδης που διατηρεί στην Ξάνθη γραφείο κηδειών μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη, θεωρεί ότι η έλλειψη νομοθετικών διατάξεων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου, τονίζοντας αναγκαίο μεταξύ άλλων την κατοχύρωση του επαγγέλματος.
Από την Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος προγραμματίζεται το 2ο Πανελλήνιο Σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση της θλίψης». Πόσο σημαντικό κρίνετε την ψυχολογική υποστήριξη στο λειτούργημά σας?
Θεωρώ ότι η ψυχολογική υποστήριξη και γενικά η διαχείριση της θλίψης είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο οι δικές μας οι γνώσεις είναι κυρίως εμπειρικές, μέσα από την καθημερινή συναναστροφή μας με ανθρώπους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, κι όχι επιστημονικού επιπέδου. Μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον, όσο είναι αυτό εφικτό. Να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους ανθρώπους που έχουν χάσει για πρώτη φορά κάποιο συγγενικό πρόσωπο της οικογένειάς τους. Από εκεί και πέρα κι εμείς ως λειτουργοί, για ιδιαίτερες περιπτώσεις, συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους που παραπέμπουμε τους συγγενείς.

Ποια είναι η θέση σας για το θέμα της καύσης? Θα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα?
Προσωπικά δε θα ήθελα να αποτεφρωθώ, θα ήθελα να κηδευτώ παραδοσιακά, αλλά από την στιγμή που υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν την καύση τους είναι προσωπικό τους θέμα. Ωστόσο ανεξάρτητα με το τι επιθυμεί ή όχι ο καθένας, η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτηση και η γραφειοκρατία που υπάρχει για τη μεταφορά της σωρού στη Βουλγαρία, είναι τεράστια και χρονοβόρα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας?
Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά τα σημαντικότερα απ’ αυτά, είναι η έλλειψη νομοθετικών διατάξεων για ένα λειτούργημα – όπως το θεωρούμε εμείς – τόσο ευαίσθητο, το οποίο όμως συνδέεται και με τον υγειονομικό τομέα, ληξιαρχικά έγγραφα, διακοπές συντάξεων – έξοδα κηδειών και φυσικά άλλα πολλά. Πρέπει να θεσπιστούν νόμοι, οι οποίοι θα προστατεύουν το λειτούργημα, από αυτούς οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κρίση και στερούμενοι των απαραίτητων προδιαγραφών, ανοίγουν ένα γραφείο κηδειών χωρίς να μπορούν να το υποστηρίξουν όπως πρέπει. Υπάρχουν γραφεία κηδειών στην Ελλάδα που λειτουργούν χωρίς νεκροφόρες, φέρετρα και φυσικά τον βασικό εξοπλισμό. Απλά εξυπηρετούνται παρανόμως από άλλους συναδέλφους.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης ψυκτικών θαλάμων. Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή σας?
Στον Δήμο Ξάνθης δυστυχώς δεν υπάρχουν ψυκτικοί θάλαμοι και εξυπηρετούμαστε μόνο με αυτούς του Νοσοκομείου των έξι θέσεων. Μιλάμε για έναν Νομό των 100.000 περίπου κατοίκων. Υπάρχουν στιγμές δυστυχώς που ερχόμαστε σε αδιέξοδο με το Νοσοκομείο κι ας υπάρχει άριστη συνεννόηση). Ο Δήμος θα πρέπει να καταλάβει ότι αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη η δημιουργία κι άλλων ψυκτικών θαλάμων ή τουλάχιστον η Πολιτεία να δώσει τη δυνατότητα και στα γραφεία τελετών να διαθέτουν ψυκτικούς θαλάμους.

Πως πιστεύετε ότι μπορούν να παταχθούν τα παράνομα γραφεία τελετών που υπάρχουν πανελλαδικά?
Μόνο με μία νομοθετική διάταξη. Η νομοθεσία για την ίδρυση των γραφείων κηδειών έχει να τροποποιηθεί από τις αρχές του 20ου αι. Αν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο σοβαρό λειτούργημα. Όπως καταλαβαίνετε λειτουργούμε με καταστάσεις που έχουν βγει εδώ και 100 χρόνια, αλλά με μέσα του 21ου αι. Σίγουρα κάτι δεν ταιριάζει εδώ και πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Πρέπει η Πολιτεία να κάτσει να μας ακούσει και να μας αντιμετωπίσει με τη σοβαρότητα και τη δέουσα προσοχή που αρμόζει στο λειτούργημά μας.

Γιατί η Πολιτεία θεωρείτε ότι έχει αφήσει «στην τύχη του» τον κλάδο σας τόσα χρόνια, όταν μάλιστα ο σχετικός Νόμος έχει να τροποποιηθεί εδώ και δεκαετίες?
Γιατί και η δική μας η ενόχληση ήταν μηδαμινή προς την Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά τόσο η Πολιτεία, όσο κι ο κόσμος μας θεωρεί αναγκαίο κακό. Γενικά το λειτούργημά μας για πολλούς, δεν είναι και ότι καλύτερο, γι αυτό ακούμε και διάφορους χαρακτηρισμούς. Οι καινούργιες γενιές θέλουν να βγάλουν αυτήν την «ρετσινιά» από πάνω τους και ο κόσμος να μας έχει σε μεγαλύτερη εκτίμηση.

Ποιοι θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι στόχοι της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών?
Πρωτίστως να κατοχυρωθεί το επάγγελμά μας από την Πολιτεία. Αν επιτευχθεί αυτό, μετά όλα θα μπούνε σε μια σειρά. Επίσης καλό θα ήταν να δημιουργηθούν σχολές πάνω στο αντικείμενο αυτό και φυσικά συνεχής επιμόρφωση κι εκπαίδευση, έτσι ώστε να μην επαναπαυόμαστε, καθώς το λειτούργημα που διατελούμε είναι πολύ ευαίσθητο.

Μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εμφυσήσουν νέες ιδέες και πρακτικές στο λειτούργημα αυτό?
Είναι φυσικό οι σκέψεις των ανθρώπων πριν 30 – 50 χρόνια να είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Η κάθε γενιά έχει μεγαλώσει με διαφορετικά μέσα και με την βοήθεια της τεχνολογίας, πλέον μπορούμε να εξελίξουμε το λειτούργημα αυτό και να προσφέρουμε περισσότερη «φρεσκάδα». Οι παλαιότερες γενιές φυσικά έχουν χτίσει αυτό που ήθελαν. Τους ευχαριστούμε γι αυτό που μας έχουν προσφέρει, αλλά πρέπει να μας ακολουθήσουν με την εμπειρία τους, στις καινούργιες ιδέες που έχουμε.
Στοιχεία Επικοινωνία
Γραφείο τελετών «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ»
Καπνεργατών 16 – Ξάνθη
Τηλέφωνα Επικοινωνίας :
2541022765-6973000466-468
email: eleftheriadis_teletes@hotmail.gr
Facebook : Ελευθεριαδης Τελετές-Αιθ.Δεξιωσεων