ΗΜΕΡΙΔΑ: «Στρατηγικές Διαχείρισης Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών»

Ο Τομέας Υδραυλικών Έργων Του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Στρατηγικές Διαχείρισης Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 10:00 π.μ. στο Αμφιθέατρο Α4 του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πανεπιστημιούπολή Κιμμερίων.

Οι υδρομετεωρολογικές καταστροφές οφείλονται σε ακραία μετεωρολογικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις κ.α. Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των φυσικών κινδύνων και εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του κόσμου, αν και η συχνότητα και η ένταση τους διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Οι έντονες καταιγίδες, οι ισχυροί άνεμοι, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες αναπτύσσονται σε διαφορετικές χωροχρονικές κλίμακες, αλλά όλες μπορούν να γίνουν καταστροφές και να προκαλέσουν θανάτους και ζημιές στις υποδομές . Οι πολλαπλοί κίνδυνοι συμπίπτουν συχνά με ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Εκτός από την πρόκληση τραυματισμών, θανάτων και υλικών ζημιών, μια τροπική καταιγίδα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πλημμύρες και λάσπες, οι οποίες διαταράσσουν την λειτουργία των συστημάτων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και όμβριων υδάτων, προκαλώντας υπερχείλιση τοξικών αποβλήτων. Η παρακολούθηση και η πρόβλεψη της εμφάνισης, της έντασης και της εξέλιξης των υπερβολικών υδρομετεωρολογικών γεγονότων είναι κρίσιμη για πολλές κρατικές υπηρεσίες, στην προσπάθεια τους να προετοιμάσουν, μετριάσουν και να διαχειριστούν τις υδρομετεωρολογικές καταστροφές για να σώσουν ζωές και να περιορίσουν τις ζημιές.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση του κοινού από εξειδικευμένους επιστήμονες για θέματα σχετικά με την πρόγνωση, προστασία και αντιμετώπιση των υδρομετεωρολογικών καταστροφών. Η ημερίδα απευθύνεται όχι μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και σε στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που είναι επιφορτισμένες με την πολιτική προστασία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τις ιστοσελίδες

http://duth.gr

www.civil.duth.gr