ΠΡΟΣ:    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
               YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ : “Συγγενικές σχέσεις Υπουργού Οικονομικών και ιδιοκτήτη fund !”
Πολυσχιδή δραστηριότητα αναπτύσσει ο Ορέστης Τσακαλώτος που όλως συμπτωματικά είναι εξάδελφος του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που έχει γραφεί πως έχει άμεση εμπλοκή σε σκοτεινές ρυθμίσεις μεγάλων δανείων χρεών και οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών.Μάλιστα ο εξάδελφος εμπλέκεται σε ρυθμίσεις εξαιρετικά υπέρογκων χρεών όπως πχ Τραπεζών, ΔΕΗ,κλπ δυσθεώρητου ύψους 16,9 δισεκατομμυρίων ευρώ !
Μάλιστα από κάποια ΜΜΕ ο Ορέστης Τσακαλώτος αποκαλείται κατά κάποιον τρόπο στους δημοσιογραφικούς κύκλους “εθνικός εισπράκτορας”, καθώς είναι ιδιοκτήτης της Qualco,  εταιρείας διαχείρισης “κόκκινων” δανείων που έχει φτάσει να διαθέτει χαρτοφυλάκιο αξίας κοντά στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας διεθνή funds με μεγαλύτερη εξειδίκευση, τεχνογνωσία και εμπειρία στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και σίγουρα η επιτυχία της Qualco στους σχετικούς διαγωνισμούς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ότι ο ιδιοκτήτης της τυγχάνει να έχει συγγένεια με τον υπουργό Οικονομικών. Μία από τις επιτυχίες της Qualco ήταν η εξασφάλιση του πακέτου Earth της Εθνικής Τράπεζας στη θυγατρική της QQuant, ενός πακέτου κόκκινων δανείων ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η QQuant θα αναλάβει τη διαχείριση του πακέτου για λογαριασμό της κοινοπραξίας της σουηδικής Intrum και της αμερικανικής CarVal που μεταβιβάζονται τα δάνεια ! Το πακέτο Earth δεν είναι καθόλου… τυχαίο πακέτο, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο που μεταβιβάζεται μέχρι σήμερα από ελληνική τράπεζα σε ξένα funds, που περιλαμβάνει γύρω στα 300.000 δάνεια συνολικά 200.000 οφειλετών, με ονομαστική αξία των δανείων στα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ της αξίας του χαρτοφυλακίου αφορούν σε συσσωρευμένους τόκους. Αν και επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό το αντίτιμο για τη μεταβίβαση του πακέτου, εκτιμάται ότι η κοινοπραξία των Intrum και CarVal προσέφερε κάτι παραπάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για να το αποκτήσει, ήτοι ποσοστό λίγο πάνω από το 5% της αξίας του χαρτοφυλακίου.                                           Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται:
Πόσο ηθικά έντιμο είναι τα τεράστια ποσά οφειλών οργανισμών και τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων να ρυθμίζονται από άτομο που έχει συγγενική σχέση με τον Υπουργό Οικονομικών και ποιες ακριβώς και λεπτομερώς υποθέσεις έχει αναλάβει και με ποιο αποτέλεσμα;

                 Αθήνα,  8 Οκτωβρίου 2018

                        O ερωτών βουλευτής

                           Ιωάννης Λαγός

                          Bουλευτής Β΄Πειραιώς