Σχολικά βιβλία και ελληνομάθεια

Εδώ και κάποιο διάστημα σε κάποια μουσουλμανικά δημοτικά σχολεία (σήμερα είναι 28) της Θράκης γίνεται αποχή από τα μαθήματα. Τα αίτημα που ζητάνε οι γονείς των μαθητών, είναι να διδάσκονται στα παιδιά τους, τα βιβλία των δημόσιων σχολείων και όχι τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.Την στήριξη τους στην κινητοποίηση αυτή έχουν εκφράσει και οι μειονοτικοί βουλευτές, μειονοτικοί σύλλογοι και ακόμη και ο ψευδομουφτής Μέτε !

Μετά από κάποιες μέρες κινητοποίησης το υπουργείο έστειλε εγκύκλιο με βάση την οποία δίνεται η επιλογή στον εκάστοτε δάσκαλο να αποφασίσει εκείνος το αν θα χρησιμοποιήσει τα βιβλία του προγράμματος Φραγκουδάκη ή αυτά που χρησιμοποιούνται στα δημόσια σχολεία.

Κατά την άποψη μας το υπουργείο θα έπρεπε όχι μόνο αμέσως να δεχθεί αυτό το αίτημα, αλλά με βάση αυτό το αίτημα να ανοίξει πιλοτικά μερικά δημόσια σχολεία στα χωριά από όπου προέρχονται αυτά τα αιτήματα. Διότι εάν δεχθούμε πως αίτημα είναι η ελληνομάθεια, γιατί να μην δοθεί η δυνατότητα σε όσα από τα παιδιά επιθυμούν να πάνε σε ένα δημόσιο σχολείο;  Αντιλαμβανόμαστε πως κάποιοι δήμοι ενδεχομένως δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε κάτι τέτοιο (π.χ. δήμος Μύκης), αλλά σίγουρα αξίζει να γίνει μια προσπάθεια. Ώστε τα παιδιά που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά π.χ. Εχίνο, να έχουν το δικαίωμα της επιλογής ανάμεσα στο μειονοτικό και στο δημόσιο σχολείο.

Και μην επικαλεστεί κανείς το κόστος, διότι για άλλα κι άλλα (¨βιβλιοθήκες¨)  υπάρχουν χρήματα και ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ…

Σας παραθέτουμε φωτογραφίες από σχολεία στα οποία γίνεται διαμαρτυρία.

Οι φωτογραφίες είναι από το περιοδικό Αζινλίκτσα.

   πηγη: Toyrkikanea