Το περιβραχιόνιο του αρχηγού έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία γι’ αυτόν που το φορά. Ενίοτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να περάσει μηνύματα σχετικά με τις αξίες που πρεσβεύει ο εκάστοτε σύλλογος. Η Βόλφσμπουργκ επέλεξε φέτος το περιβραχιόνιο που θα φορούν οι αρχηγοί σε όλες τις ομάδες του συλλόγου, από την under 10 έως την ανδρική, να είναι στα χρώματα του ουράνιου τόξου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει ότι όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως χρώματος ή φύλου, είναι ίσοι. Είναι μια κίνηση που γίνεται με στόχο την καταπολέμηση της ομοφοβίας και του ρατσισμού.

«Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο σύλλογό μας είναι ότι μας αρέσει η διαφορετικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αθλητικός διευθυντής της Βόλφσμπουργκ, Γιοργκ Σμάντκε.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλοι αποδέχονται την διαφορετικότητα και κατ’ επέκταση την πρωτοβουλία αυτή. Ακόμα κι αν πρόκειται για ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδας.

Μετά τη νίκη με 2-1 επί της Σάλκε στην πρεμιέρα της Bundelsiga, όπου ο αρχηγός των «Λύκων» Ζοσουά Γκιλαβογκί φόρεσε το περιβραχιόνιο με το ουράνιο τόξο, προέκυψε θέμα με τον ταλαντούχο Κροάτη Γιόζιπ Μπρεκάλο.

H αιτία ήταν κάποια like που φέρεται να έκανε σε μηνύματά στα social media που επέκριναν την κίνηση της Βόλφσμπουργκ. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο νεαρός άσος αρχικά έριξε τις ευθύνες στο κινητό του τηλέφωνο λέγοντας πως πρόκειται για κάποια δυσλειτουργία.

«Ποτέ δεν έκανα like σε συγκεκριμένα σχόλια, το τηλέφωνό μου φταίει που χάλασε. Εγώ τους σέβομαι όλους», είπε και στη συνέχεια τοποθετήθηκε αναλυτικά επί του θέματος: «Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πω ότι δεν μπορώ να στηρίξω 100% αυτήν την πρωτοβουλία γιατί είναι ενάντια στις Χριστιανικές μου πεποιθήσεις. Είμαι βαθιά θρησκευόμενος και έχω διδαχθεί να σέβομαι συγκεκριμένες αξίες. Αν κάποιος θέλει να ζει τη ζωή του με διαφορετικό τρόπο δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι προσωπικό του ζήτημα και εγώ δεν είμαι αυτός που θα τον κρίνει. Δεν πρόκειται όμως να φορέσω ένα σύμβολο που υπερασπίζεται τον καθορισμό της ζωής άλλων ανθρώπων. Δεν νομίζω ότι πρέπει να φορέσω αυτό το περιβραχιόνιο».

Επί του θέματος ρωτήθηκε λίγο αργότερα και ο αρχηγός της ομάδας, Ζοσουά Γκιλαβογκί ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τις δηλώσεις του συμπαίκτη του. «Εμείς οι ποδοσφαιριστές συχνά αποτελούμε πρότυπα για τον κόσμο. Με αυτό το περιβραχιόνιο θέλουμε να δείξουμε ότι στο στάδιό μας είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Δεν μας ενδιαφέρει το χρώμα ή το φύλο των οπαδών μας, δεν μας ενδιαφέρει με ποιον είναι ερωτευμένοι ή αν έχουν κάποια ιδιαιτερότητα. Το ποδόσφαιρο είναι για όλους. Για το λόγο αυτό όλη η ομάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του συλλόγου”. Όχι όλοι, απ’ ότι αποδεικνύεται…