ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Αγαπώ τους ανθρώπους κ σέβομαι κάθε διαφορετική άποψη άσχετα αν δεν την ενστερνίζομαι πιστός στο Πλατωνικό παράγγελμα : «Φιλοφρονήσασθαι αλλήλους.» — Πλάτων (Νόμοι 738 D). «Να αγαπάτε αλλήλους !!! κ επίσης σε πολυάριθμα άλλα όπως «Φιλοφρόνει πάσιν.» (που φιλοφρονώ = φρονώ φίλα = σκέφτομαι με Αγάπη για κάποιον/κάτι) είναι Δελφικό Παράγγελμα που Τα δελφικά παραγγέλματα ήταν 147 αποφθέγματα που ήταν χαραγμένα στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, κυρίως στον πρόναο. Τα παραγγέλματα λέγεται ότι δόθηκαν από το θεό Απόλλωνα ενώ μερικά από αυτά αποδίδονται στους επτά σοφούς της Ελλάδας.»
Το κήρυγμα της αγάπης, παρατηρείται σε πολλές θρησκείες κ σε πολλές λογοτεχνίες, μια πρακτική που συνδέεται με όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, ακόμα κ σε εκείνους που δεν είχαν ακόμη καταγεγραμμένη λογοτεχνία αλλά μόνο προφορική παράδοση σαν τους δικούς μας Ελληνες Πομάκους. Στην αρχαία Ελλάδα, το κήρυγμα της Αγάπης ήταν κάτι εξαιρετικά διαδεδομένο κ υπάρχει σε διάφορες μορφές…Στις ομιλίες των φιλοσόφων, στα Δελφικά Παραγγέλματα, στους πολλούς θεούς που προστατεύουν την αγάπη πχ ο Ζευς “Φίλιος”, που σημαίνει “ο Δίας της Αγάπης”!
Σήμερα λοιπόν έχουμε τη δεύτερη σημαντικότερη γιορτή στο μουσουλμανικό κόσμο. Στην Τουρκία ονομάζεται Κουρμπάν Μπαϊράμ ή «Γιορτή της θυσίας».Κανονικά ο εορτασμός του είναι τετραήμερος (12 με 15 Σεπτεμβρίου), φέτος όμως που η κυβέρνηση θέλησε να τονώσει τον τουρισμό, τον …επιμήκυνε, προσθέτοντας τα Σαββατοκύριακα πριν κ μετά το Μπαϊράμ κ ο εορτασμός έγινε 9 ήμερος ! Ουσιαστικά λοιπόν, ξεκινά από σήμερα το μεσημέρι κ τελειώνει το βράδυ της επόμενης Κυριακής.
Στους συμπολίτες μας λοιπόν Ελληνες Μουσουλμάνους που ζουμε μαζί Χρόνια Πολλά Ευτυχισμένα κ Χαρούμενα με Υγεία !!!
Μάκης Τουμάσης
Πρώην Δντης ΓΤΕ Ελληνικης Πρεσβείας Σκοπίων