Στους 25 ανέρχονται οι αγνοούμενοι, όπως έχουν δηλωθεί από τους οικείους τους, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Όσον αφορά στις ταυτοποιήσεις των σορών, ανακοινώθηκε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 59 και εκκρεμούν 28– ενώ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, κατέληξαν και 4 άτομα τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, από τη διαδικασία και τη διασταύρωση των στοιχείων προκύπτει ότι, οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 25 άτομα, οι οποίοι έχουν δηλωθεί επισήμως από οικεία τους πρόσωπα στην υπηρεσία μας και για τα οποία οι έρευνες συνεχίζονται. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.) έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής την ταυτοποίηση 59 σορών, ενώ εκκρεμεί η ταυτοποίηση για άλλες 28. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κατέληξαν 4 άτομα, τα οποία νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, για άλλη μια φορά, εκφράζει τη βαθειά της θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέα σύγχυση έχει δημιουργηθεί για τον αριθμό των νεκρών, βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, καθώς, πέρα από τους προαναφερθέντες αριθμούς, δεν ανακοινώθηκε ούτε επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική συνολικός αριθμός νεκρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι/ αρκετοί από τους αγνοούμενους πιθανώς να βρίσκονται μεταξύ των σορών που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί- καθώς και ότι οι σοροί η ταυτοποίηση των οποίων εκκρεμεί ίσως να περιλαμβάνουν εν τέλει απομεινάρια άνω του ενός ατόμων. Οπότε, φαίνεται αρκετά πιθανόν οι νεκροί συνολικά (αθροιστικά οι σοροί στο νεκροτομείο και όσοι απεβίωσαν σε νοσοκομεία) να υπερβαίνουν τους 91.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως διευκρινίστηκε σχετικά σε επικοινωνία της HuffPost Greece με την Πυροσβεστική, οι 4 που κατέληξαν είναι νεκροί των τελευταίων ημερών (όχι καινούριοι), και δεν περιλαμβάνονται στις νεκροτομές των θυμάτων (αυτές που έχουν ολοκληρωθεί και που εκκρεμούν), καθώς εξέπνευσαν σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν.

Σε κάθε περίπτωση, η Πυροσβεστική εξέδωσε συμπληρωματική- διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το θέμα:

«Μετά από σχετικά δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση σχετικά με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, παρακαλούμε τα μέσα ενημέρωσης να μην προσθέτουν τον αριθμό των αγνοουμένων στον αριθμό των νεκρών, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους. Διευκρινίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων ήταν 84 άτομα, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί τα 59 και υπολείπονται 25 που είναι αγνοούμενοι».

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για αγνοούμενους στο Μάτι, σε ξηρά και θάλασσα, και οι εργασίες των συνεργείων για καθαρισμό του χώρου και αποκατάσταση των ζημιών. Στο Μάτι υπάρχει νερό, ενώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής και ο στρατός και εθελοντές παρέχουν φαγητό στους πυρόπληκτους.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα που έχει προκύψει γύρω από το αν η κυβέρνηση γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη για την ενημέρωση του πρωθυπουργού- με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και το Μαξίμου να κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «τυμβωρυχία».