ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ

Δυστυχώς για την περιφέρεια μία ακόμη σύσκεψη χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα στο θέμα του παραεμπορίου.

Ακόμη μία σύσκεψη στην Δράμα που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης χωρίς σκοπό και ουσία αφού όπως πολύ σωστά τονίζει ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος  απαιτείται πολιτική βούληση και αυτή δυστυχώς δεν υπάρχει. Όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση αλλά από όλες όσες πέρασαν την τελευταία δεκαετία από τον τόπο και «σερβίρουν» ακριβώς το ίδιο παραμύθι.

 Εν τω μεταξύ το παραεμπόριο ζει και βασιλεύει σακατεύοντας τους επαγγελματίες που βάζουν τα λευτά τους, έχουν του κόσμου τις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά το κράτος αδυνατεί να προστατεύσει τον ιδρώτα και την αγωνία τους.

Σε σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο Καβάλας υπό τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα με θέμα τη «Συμβολή του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ) στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» συμμετείχε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, ο Εκτελεστικός Υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού ΑΜΘ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Με το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρόεδρος του ΣΥΚΕΑΑΠ κ. Δημήτρης Αυλωνίτης υπέγραψαν κοινή απόφαση επιχειρησιακής συνεργασίας για την συγκρότηση μικτών κλιμακίων ελέγχων με στόχο την αντιμετώπιση του παραεμπορίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μέτιος τόνισε ότι το παραεμπόριο είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πλήττει την τοπική επιχειρηματικότητα και το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα. Επισήμανε ότι για τον περιορισμό του απαιτείται πολιτική βούληση, θεσμικό πλαίσιο και συστηματικοί έλεγχοι και εξέφρασε την ελπίδα αυτή τη φορά να υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Κλείνοντας, ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια που υπογράφει κοινή απόφαση επιχειρησιακής συνεργασίας με το ΣΥΚΕΑΑΠ και διαβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες της θα είναι στη διάθεση του ΣΥΚΕΑΑΠ στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων