Παλιότερα έφταιγε ο στρατηγός άνεμος του Πολύδωρα, τώρα για την Δούρου και τον Χ. Μέτιο φταίει ο στρατηγός «κλιματική αλλαγή». Τελικά όλοι οι άλλοι – στρατηγοί και μη – φταίνε, εκτός από αυτούς που διοικούν τον τόπο.

Τελικά αποδεικνύεται ότι είναι μόδα να φταίει η κλιματική αλλαγή σύμφωνα μ την διαπίστωση του Χ. Μέτιου για τις πλημύρες στην Χρυσούπολη που επισκέφτηκε συνοδευόμενος από κλιμάκιο, την πλημμυροπαθή πλέον περιοχή της Χρυσούπολης – Νέστου.

Το έχουν οι Περιφερειάρχες, βλέπε Δούρου, με ακόλουθο τον Χ.Μέτιο να ρίχνουν τις ευθύνες στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε ο Περιφερειάρχης Χ. Μέτιος όπως και η Δουρου στην Μάνδρα για το κακό που βρήκε τους πολίτες, επειδή αυτοί-περιφερειάρχες- είναι απόντες από την καθημερινότητα των πολιτών. Ο κ. Μέτιος στην ανακοίνωση του έκανε ένα βήμα παραπάνω αφού μαζί με την κλιματική αλλαγή φταίει το γεγονός ότι ο δήμος Νέστου είναι σε χαμηλό υψόμετρο για αυτό τα νερά της βροχής τον «έπνιξαν». Επίσης ο κ. Μέτιος επισημαίνει στην ανακοίνωση του ότι η βροχή ήταν πολύ μεγάλη σε ένταση.

Τέλος ο κ. Μέτιος, περιορίστηκε να ζητήσει από την Διευρυμένη Περιφέρεια να κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Νέστου γιατί διαφορετικά κανένας δεν θα αποζημιωθεί από τις ζημιές που υπέστη λόγω  πλημύρας.

Όπως και στην περίπτωση της Δούρου στην Μάνδρα, έτσι και στην περίπτωση του Δήμου Νέστου κανένας δεν μίλησε για τις ευθύνες του Δημάρχου και της περιφέρειας για έργα υποδομών. Ο στρατηγός «κλιματική αλλαγή» δεν έκανε ξαφνικά την εμφάνισε του. Εδώ και χρόνια τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα χτυπούν την ΑΜΘ, σήμερα τα ανακάλυψε ο Χ. Μέτιος και οι όμοιοι του;

Και η ερώτηση ενός αφελούς. Αλήθεια οι ειδικοί σύμβουλοι των δημάρχων και των Περιφερειαρχών γιατί πληρώνονται από τον Ελληνικό Λαό; Δεν πρέπει να συμβουλέψουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους ότι πρέπει να δημιουργήσουν προληπτικά μέτρα υποδομών, για την προστασία των πολιτών λόγω «ακραίων» καιρικών φαινομένων;

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

Αυτοψία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ σε περιοχές του Δήμου Νέστου που επλήγησαν από πλημμύρες και αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Οικισμούς και επιχειρήσεις στην πεδιάδα Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου που πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο.

Κατά τις επισκέψεις αυτές, στις οποίες παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης ΑΜΘ Αρχιπύραρχος Μάριος Αποστολίδης και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, υπήρξε ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τις πλημμύρες και έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, η ένταση των  βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή έχει περιοδικότητα δεκαετιών. Η μεγάλη ποσότητα του νερού της βροχής είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση των ρεμάτων, των καναλιών ύδρευσης και των λιμνών της περιοχής, που με τη σειρά της οδήγησε σε υπερχείλιση του υδροφόρου ορίζοντα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον πεδινό χαρακτήρα και το χαμηλό υψόμετρο της περιοχής, οδήγησε σε εκτεταμένες πλημμύρες.

Με έγγραφό του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ζήτησε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οικισμών στις δημοτικές ενότητες Κεραμωτής, Ορεινού και Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου και της δημοτικής ενότητας Ορφανού του Δήμου Παγγαίου προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους και συντηρήσεων.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης