Τα γεγονότα αλλάζουν τα δεδομένα

 

Κανένας πλέον δεν γνωρίζει αν η προσωπική επιλογή του Κ. Μητσοτάκη στο πρόσωπο του Δ. Σαλτούρου, έτσι όπως διαμορφώνονται τα πολιτικά πράγματα εκπορευόμενα από την Αθήνα, ήταν χρήσιμη και θα αποδώσει το καλλίτερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ΝΔ της Ξάνθης. Κυβέρνηση με τον διχαστικό της λόγο ωθεί την ΝΔ να καταλάβει χώρο ακόμη «δεξιότερα» ταυτίζοντας την, ο Τσίπρας, με την άκρα δεξιά, κάτι που όπως φαίνετε το καταφέρνει μιας και βλέπουμε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναπτύσσει μία ασαφή ρητορική ίσως δεξιότερη. Αν η ΝΔ «έπεσε» στην «λούμπα» θα φανεί στο άμεσο μέλλων μιας και οι πολιτικές εξελίξεις, όπως δείχνει και η νέα ανεξαρτητοποίηση βουλευτή των ΑΝΕΛ είναι ραγδαίες.

Η επιλογή του Δ. Σαλτούρου, του πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα του στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Ξάνθη τελικά «συμφέρει» στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ή όχι;

Ο Κ. Μητσοτάκης στην προσπάθεια του να κινηθεί στην κεντροαριστερά τον επέλεξε παρά τις αντιρρήσεις των παλιών στελεχών του κόμματος στην Ξάνθη που μοιραία κάποιος ή κάποια θα παραγκωνιστεί, για να «χωρέσει» ο Δ. Σαλτούρος στο ψηφοδέλτιο.

Αυτή η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να επιβάλλει στην πάλαι ποτέ «γαλάζια» Ξάνθη έναν πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε αποδεκτή εύκολα από τα «γαλάζια» στελέχη της Ξάνθης, άσχετα αν τα λίγα στελέχη του Κ. Μητσοτάκη, λένε το αντίθετο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο Δ. Σαλτούρος να έχει απομονωθεί και να έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα τύπου «μοναχικού καβαλάρη».

Αμφισβητείτε από τα ντόπια στελέχη το θετικό «ψάρεμα» στην κεντροαριστερά του υποψηφίου βουλευτή και ο λόγος είναι απλός.

Οι πρώην «σύντροφοι» του προσπαθούν να του κλείσουν την πόρτα σε όλες τις παλιές «συντροφικές» προσβάσεις, με αποτέλεσμα ο Δ. Σαλτούρος να βρίσκεται σε σημείο αυτή την χρονική περίοδο να ψάχνει(;) να τον ψάχνουν (;)  στηρίγματα. στηρίγματα σε δεξιά «μονοπάτια» και μάλλον η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται, αν είναι έτσι όπως μας τα μεταφέρουν, λανθασμένη γιατί απλούστατα, αν ό Δ. Σαλτούρος φτάνει στο σημείο να «αλιεύσει» ψήφους από την «γαλάζια» δεξαμενή, τότε ποιος ο λόγος της επιλογής του.

Κατά τα άλλα ο Δ. Σαλτούρος είναι ένας αξιόλογος επαγγελματίας, δικηγόρος, ένας σοβαρός και έντιμος πολιτικός.

Πέρα από εκεί όμως, αν το σκεπτικό του Κ. Μητσοτάκη ήταν να πάρει ψήφους από την κεντροαριστερή δεξαμενή και με δεδομένου ότι επί ΠΑΣΟΚ ο αριθμός ψήφων του Δ. Σαλτούρα δεν ήταν και ιδιαιτέρα ψηλός,  1200 σταυροί είναι η προίκα του, αν αφαιρέσει κανένας τους «δεξιούς» ψήφους ελέω συγγενικού προσώπου, το μικρό εκτόπισμα της κεντροαριστεράς στην Ξάνθη μετά την «πτώση» του ΠΑΣΟΚ, μάλλον μιλάμε για έναν μικρό αριθμό ψήφων που πιθανολογείτε ότι μπορεί να φέρει από τον πρώην πολιτικό του χώρο.

Διότι αυτήν την στιγμή τα παλαιά στελέχη της ΝΔ τον έχουν απομονώσει, τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον «κυνηγάνε» σε μία προσπάθεια να «μαντρώσουν» τις ψήφους για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ και τα νέα στελέχη του Μητσοτάκη, τα οποία θεωρητικά στηρίζουν την υποψηφιότητα του, θα πρέπει πρώτα αυτά να κάνουν αγώνα για να αναγνωριστούν και να γίνουν αποδεκτά από την Ξανθιώτικη κοινωνία και ύστερα να στηρίξουν με τον αγώνα τους τον Δ. Σαλτούρο. Εκτός αν όλα αυτά, κατόπιν εισήγησης των τοπικών στελεχών και των προσωπικών επαφών του Δ. Σαλτούρου με τον Κ. Μητσοτάκη, δεν έχουν σαν σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων από το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ αλλά κάτι άλλο.

Εάν μεν ισχύει αυτό, δηλαδή να παραγκωνιστεί ένας «Καραμναλικός» με αυτόν τον τρόπο είναι πέρα για πέρα αντιδεοντολογικός και είναι ατόπημα του Κ. Μητσοτάκη. Αντιλαμβανόμαστε ότι η οικογένεια Μητσοτάκοι δεν θέλει σε Ξάνθη Κομοτηνή και Καβάλα «Καραμανλικούς» ή Σαμαρικούς αν θέλετε  βουλευτές, όμως, αυτό είναι άλλο και ο τρόπος που χειρίζεσαι αυτά τα ζητήματα είναι άλλος. Σ αυτή την περίπτωση οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν αφήνεις τα στελέχη σου να «βγάλουν τα μάτια μόνα τους». Τα ξεκαθαρίζεις και αναλαμβάνεις το πολιτικό ρίσκο και στην τελική το κόστος.

Όμως τα γεγονότα τον τελευταίο καιρό όπου η Κυβέρνηση προσπαθεί να «στριμώξει» την ΝΔ «δεξιότερα» της δεξιάς, και την αμφίβολη παραμονή του Ποταμιού στην κεντροαριστερά αποδυναμώνεται εμφανέστατα ο ρόλος του Δ. Σαλτούρου ως υποψηφίου βουλευτού της ΝΔ προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να αντλήσει ψήφους από την κεντροαριστερά και μάλλον θα πρέπει να επανασχεδιάσει την παρουσία των στελεχών του στην Ξάνθη ο Μητσοτάκης. Διαφορετικά ο Δ. Σαλτούρος θα αποταθεί στους γαλάζιους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν θέλουν να στηρίξουν τα παλαιά στελέχη της ΝΔ. Με λίγα λόγια τι είχες Γιάνημ τι είχα πάντα.