Διαλύονται οι ΑΝΕΛ; “Φεύγουν στελέχη και βουλευτές”

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν πολλά από τα τοπικά στελέχη των ΑΝΕΛ την πορεία του κινήματος έτσι όπως έχει δημιουργηθεί το αρνητικό κλίμα από την όλη συμπεριφορά του προέδρου Πάνου Καμμένου εξ αιτίας της όχι και τόσο ξεκάθαρης θέσης του στο Σκοπιανό. Οι “διορθωτικές κινήσεις του ότι δηλαδή όταν το θέμα των Σκοπίων θα έρθει στην Βουλή θα το καταψηφίσει” μάλλον έκανε την μεγαλύτερη πολιτική “ζημιά” και στην κοινή γνώμη πέρασε πολύ αρνητικά. Δυστυχώς επλήγη ακόμη περισσότερο το ήδη πληγωμένο προφίλ των ΑΝΕΛ και μόνο στην σκέψη ότι στηρίζει μια κυβέρνηση η οποία αφανίζει την μεσαία τάξη και “καθαρίζει” τους συνταξιούχους οι οποίοι παρεμπιπτόντως στηρίζουν παιδιά και εγγόνια ήταν αρκετό μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τα Σκόπια να καταβαραθρώσει την εικόνα στο εκλογικό Σώμα.  Άρα, πλήρωσε και πληρώνει ένα μεγάλο πολιτικό κόστος που πολύ δύσκολα μπορεί να “μαζευτεί” στον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τις εκλογές.

Σε συζητήσεις μας με τοπικά στελέχη βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάτι δεν έγινε καλά από την πλευρά του προεδρείου και ποιο συγκεκριμένα από το περιβάλλον του προέδρου το οποίο προφανώς δεν του έδωσε την πραγματική εικόνα στο χειρισμό του θέματος αναφορικά με τα Σκόπια.

Ποιο συγκεκριμένα τα στελέχη των ΑΝΕΛ σε μία προσπάθεια να κατευνάσουν τα πάθη αναφέρουν ότι η συνύπαρξη με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε για συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Προέκυψε το Θέμα των Σκοπίων, αναφέρουν, και θα έπρεπε ο Πάνος Καμμένος να αποφασίσει αν θα ρίξει την κυβέρνηση ή θα προχωρήσει μαζί της μέχρι να βγει η Χώρα από τα μνημόνια χωρίς να λογαριάσει το πολιτικό κόστος.

Ένα επιχείρημα το οποίο είναι σαθρό γιατί η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια αλλά οι πολίτες δεν θα δούνε διαφορά στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αντιθέτως θα δούνε ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Άρα δεν μπορεί αυτό το επιχείρημα να πείσει τα στελέχη των ΑΝΕΛ όπου το ένα μετά το άλλο εγκαταλείπει το πλοίο. Λένε τα στελέχη: “Αν ο Πάνος Καμμένος έριχνε την κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, θα πήγαινε πολύ καλλίτερα το κίνημα “.

Εκτιμάτε ότι αν ο Πάνος Καμμένος “έριχνε” την κυβέρνηση λίγο πριν υπογραφή η συμφωνία για τα Σκόπια, δεν θα είχε κανένα πολιτικό όφελος και ο λόγος είναι ότι η μέχρι τώρα συμπεριφορά του προέδρου έγινε η αιτία να πληγή η αξιοπιστία του κινήματος στο εκλογικό Σώμα.

Οι ποιο ψύχραιμοι συστήνουν ηρεμία μέχρι να περάσει η “μπόρα”. Που μπορεί να οδηγήσει; Στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα για τους ΑΝΕΛ, κανένας δεν ξέρει.