Eνας 18χρονος που έπασχε από χρόνιο γενετικό νόσημα και είχε προσβληθεί και από ιλαρά έχασε τη ζωή του την περασμένη Τρίτη (8 Μαϊου) από πνευμονία στην Α΄Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου όπου νοσηλευόταν.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, το περιστατικό δηλώθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επειδή διαπιστώθηκε ότι ο 18χρονος, ο οποίος έπασχε από μη μεταδοτικό χρόνιο πολύ βαρύ νόσημα και είχε πολλά προβλήματα υγείας, είχε προσβληθεί και από ιλαρά.

Ο κ. Εμμανουηλίδης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν ο 18χρονος ήταν εμβολιασμένος κατά την ιλαράς και πρόσθεσε ότι θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση αφού ενημερωθεί αναλυτικά για το περιστατικό από την επιτροπή ενδονοσομειακών λοιμώξεων.

Λίγο αργότερα ο διοικητής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης ανακοίνωσε ότι:

Στις 7 Απριλίου 2018 ο 18χρονος διακομίστηκε διασωληνωμένος στην Α΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», λόγω βαριάς οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, αποδιδόμενης σε λοίμωξη. Κατά την διερεύνηση της αναπνευστικής λοίμωξης τέθηκε η διάγνωση της ιλαράς και για το περιστατικό ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, η κατάσταση του ασθενούς κρινόταν εξαιρετικά σοβαρή εξ αρχής και παρά τις γενόμενες προσπάθειες και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατέληξε την Κυριακή 6 Μαΐου (και όχι 8 Μαΐου όπως αρχικά είχε ειπωθεί) στις 8.10μ.μ. Ο ασθενής βρισκόταν σε ιατρική παρακολούθηση από την παιδική του ηλικία, λόγω ανοσολογικού νοσήματος και είχε επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία.