Η ανακοίνωση για την εξαγορά της εταιρίας συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη από την Ιαπωνική πολυεθνική, άρα και της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, έχει να κάνει και με τις ανακατατάξεις στο χώρο της καπνοβιομηχανίας, αλλά και με την αναζήτηση μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν την δυνατότητα, να μεταφέρουν κεφάλαια από τον έναν κλάδο στον άλλο, να πωλούν επιχειρήσεις, να κλείνουν εργοστάσια, να μεταφέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα τους σε άλλες χώρες. Τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά και στο Ν. Ξάνθης, από το κλείσιμο της DIANA, της ALUMIL, της ΚΑΠΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΗΛΙΔΗ, της VENUS κ.α.

Η επικείμενη μεταφορά της ΣΕΚΑΠ στην JAPAN TOBACCO και μάλιστα σε μια περίοδο που εκκρεμεί  η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιβολή του προστίμου για λαθρεμπόριο το 2009 και να προδίκαζε δυσοίωνο το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, μπορεί να προβάλλεται από πολιτικούς κύκλους και ΜΜΕ του Νομού μας, σαν «μάνα» εξ ουρανού. Άλλωστε το 2013 κι όταν έγινε η αγορά της συνεταιριστικής τότε ΣΕΚΑΠ από την DONSKOY TABAK, o I. Σαββίδης προβαλλόταν ως μεσσίας, αλλά οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, βίωσαν στο πετσί τους, την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, με απολύσεις, εθελούσιες εξόδους, με χτύπημα στην ΣΣΕ, με εκ περιτροπής εργασία, που βρήκαν απάντηση από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ενώ ακόμη εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις.

Το Π.Α.ΜΕ. καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους, να μην γίνουν απολύσεις, να μην χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά να διευρυνθούν, με την υπογραφή ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

 

Γραμματεία Π.Α.ΜΕ.  Ν. ΞΑΝΘΗΣ