Τριάντα (30) χρόνια εμπειρίας, αγάπης για την δουλειά και έντιμη στάση απέναντι στους πελάτες,  μεταλαμπαδεύτηκε από τον πατέρα Δημήτρη στους γιους που η επιχείρηση «Εξοπλισμοί Μαζικής Εστίασης σε αναλώσιμα και υλικά συσκευασίας στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Λάγους, ΧΟΝΔΡΙΚΗ – ΛΙΑΝΙΚΗ, στέκεται όρθια και συνεχίζει την δουλειά της.

Η XanthiTimes.gr και η Αγορά … Ζω Ξάνθη συνομίλησε με τον Μάκη Καλαιτζή μεγαλύτερο γιό της οικογένειας υπεύθυνο της επιχείρησης και κατέγραψε μία μεστωμένη σοβαρότητα αντιμετώπισης της δουλειάς και κυρίως την έντιμη στάση και εκτίμηση απέναντι στους πελάτες που στηρίζουν την επιχείρηση.

Ο ίδιος ο Μάκης λέει, ότι  από πολύ νωρίς, μαζί με τον αδελφό του, συνδύαζαν το σχολείο με το παιγνίδι και την δουλειά. Από πολύ νωρίς ετοιμάστηκαν να αναλάβουν την επιχείρηση την οποία ο πατέρας Δημήτρης, συμπεριέλαβε στους σχεδιασμούς του όταν μεγάλωνε την επιχείρηση. «Έστησε» την επιχείρηση και την μεγάλωνε ο πατέρας Δημήτρης και όταν είδε ότι οι γιοί του αγαπούσαν αυτό που ετοίμαζε,  σχεδίασε με βάση,  ότι στο μέλλων θα έχει δύο άξιους συνεργάτες.  Τα παιδιά του και αυτό έγινε.

Αυτή την στιγμή η επιχείρηση διοικείται από τον Μάκη … σαν να είναι ο ίδιος ο πατέρας στο τιμόνι της.

Μάκης Καλατζής.  Ο μεγαλύτερος γιος του Δημήτρη, ένας νέος άνθρωπος, σε μία πολύ μεγάλη επιχείρηση της Ξάνθης που δραστηριοποιείτε στα υλικά συσκευασίας και αναλώσιμα που αφορούν τους χώρους μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες , εστιατόρια, ξενοδοχεία καφέ μπαρ,  μας λέει ότι οι παραδώσεις σε εκτέλεση των παραγγελιών, γίνονται από την ίδια την εταιρεία άμεσα και φυσικά η επιχείρηση δραστηριοποιείτε και στην λιανική πώληση των προϊόντων της.

Ρωτήσαμε τον Μάκη Καλαϊτζή να μας πει τι ήταν αυτό που ώθησε έναν νέο άνθρωπο να μπει στον κόσμο της επιχειρηματικότητας,  σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία.

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Την υποδομή την είχαμε. Ο πατέρας μου, όταν σχεδίασε την επιχείρηση, βασίστηκε σε μένα και τον αδελφό μου. Η δουλειά μας άρεσε. Από μικροί ήμασταν στην δουλειά και μέσα στα καταστήματα. Σχολείο, παιγνίδι και δουλειά ήταν το τρίπτυχο που μας άνδρωσε και μείναμε στην δουλειά. Είχαμε το έναυσμα για να αγαπήσουμε και να μπούμε στην δουλειά και έτσι κάναμε. Πρέπει να σημειώσουμε ότι δραστηριοποιούμαστε στον χώρο εδώ και 30 χρόνια.

Α.Π. Με βάση την 30χρονη πορεία της επιχείρησης, οι επαγγελματίες της Ξάνθης στην «μπόρα» που βιώνουμε έμειναν αναλλοίωτοι;

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Επιβιώνουν μέσα σε αυτή την μπόρα οι επαγγελματίες που δούλεψαν και δουλεύουνε σωστά και πλέον δικαιώνονται μετά από πολλά χρόνια. Ο κάθε επαγγελματίας πλέον, παίρνει αυτό που του αξίζει από τους πελάτες.  Είτε την τιμωρία που επέβαλε κάποια στιγμή ο πελάτης στους κακούς επαγγελματίες είτε την δικαίωση γιατί απέδειξε ότι είναι σωστός επαγγελματίας και ο πελάτης συνεχίζει να τον στηρίζει. Τελικά και μείς δικαιωνόμαστε αποδεικνύοντας διαχρονικά ότι η ποιότητα και το καλό, είναι «ακριβό» και φυσικά το νούμερο ένα, στην παραμονή της επιχείρησης μέσα στο «παιγνίδι» είναι η ειλικρίνεια απέναντι στον πελάτη.

ΠΟΣΟ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ;

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Ίσως είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της επιχείρησης. Πρέπει να μιλάμε με τον πελάτη. Νοιώθει ποιο άνετα ποιο οικεία και ξέρει ότι τον εκτιμούμε που επέλεξε εμάς για συνεργάτη. Αυτό που καταφέραμε στην επιχείρηση είναι ακόμη και όταν λείπουμε, οι συνεργάτες – υπάλληλοι μας, όταν βρίσκονται σε επαφή με τους πελάτες μας είναι σαν να είμαστε δύο φορές εμείς στο μαγαζί.

ΜΕΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Το βασικό είναι να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας όπως είναι και φυσικά να έχουμε βλέψεις να τις επεκτείνουμε γιατί αν πούμε μόνο να τις κρατήσουμε, το ποιο πιθανό είναι να τις μικραίνουμε.

Α.Π. Τι περιμένουν οι επιχειρήσεις αυτού του επιπέδου όπως οι δικές σας από την Πολιτεία για να πορευτούν;

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Δικαιοσύνη και επιτέλους να τιμωρηθούν οι «μπαταχτσήδες», όπου και αν δραστηριοποιούνται.  Είτε στο επιχειρείν είτε στην διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Τοπικές αρχές μπορούνε να βοηθήσουνε;

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Δεν νομίζω. Πολύ ελάχιστα έως καθόλου. Αν δεν κάνεις προσωπικό αγώνα ο ίδιος, δεν νομίζω.  Ίσως οι τοπικές αρχές δεν δίνουν και την δέουσα σημασία ούτος ώστε να μας προσεγγίσουν και να αλληλοστηριχθούμε.

Θα ήταν σημαντικό  οι θεσμοί οι οποίοι κινούνε δημόσιο χρήμα να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις;

ΜΑΚΗΣ ΚΑΛΑΙΤΖΗΣ: Μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Ναι μπορούνε, όμως μπορούνε αντίστοιχα να στηρίξουν επιχειρήσεις από άλλες πόλεις, όπως και μας,  μας στηρίζουν άλλες πόλεις.

Αυτός ήταν ο Μάκης Καλαϊτζής. Ένας νέος επιχειρηματίας, μεστός, άμεσος, γνώστης της αγοράς και όλα αυτά πηγάζουν από την αγάπη για την δουλειά και τον σεβασμό αυτών που την στηρίζουν.

Εμείς σαν XanthiTimes.gr και ΑΓΟΡΑ … ΖΩ Ξάνθη, ευχόμαστε στον Μάκη Καλαϊτζή, να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αγάπη αυτό που κάνει και τον κρατά ψηλά στην αγορά της Ξάνθης και όχι μόνο.

Μάκη καλές δουλειές.