Απρόσμενη εξέλιξη είχε η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, μετά την συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε έξαλλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας, όταν αυτός αναφέρθηκε στο θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Φωτογραφία Reuters

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Φωτογραφία Reuters

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε… μπαρούτι, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να ικετεύουμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σκοτωμός» με δημοσιογράφο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας άρχισε ξανά να… βγάζει καπνούς, όταν Γάλλος δημοσιογράφος τον ρώτησε για τα όπλα στη Συρία.
Ο Ερντογάν έγινε έξω φρενών απαντώντας: «Μιλάτε σαν γκιουλενιστής. Υποστηρικές του Γκιουλέν έκαναν αυτές τις επιχειρήσεις και τώρα είναι στη φυλακή. Γιατί δεν ρωτάτε και τις ΗΠΑ για τα όπλα που έστειλαν στη Συρία; Μάθετε να μην μιλάτε σαν γκιουλενιστής».