Δυστυχώς οι ημέρες χαλάρωσης και γιορτινής διάθεσης σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Ξάνθης σκεπάστηκε με πυκνούς καπνούς και καταστροφή τριών σπιτιών από την πυρκαγιά στο χωριό Μελίβοια. Ακόμη μια φορά αποδείχτηκε πώς το πύρινο θηρίο, για να τιθασευτεί πρέπει να το προλάβεις στην αρχή. Όπως φαίνεται, η απουσία πυροσβεστικών μέσων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, αποδείχθηκε μοιραία αφού η Π.Υ. της Ξάνθης χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να μεταβεί στο συμβάν. Ήταν αδύνατο να προλάβει στην γένεση της την πυρκαγιά και να την δαμάσει. Αυτή η παράγραφος είναι αφιερωμένη σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα της Περιφέρειας αλλά και των Υπουργείων που μετά την καταστροφή, βγαίνουν φωτογραφίες στον τόπο του πολιτικού εγκλήματος τους και της αδιαφορίας τους να προλαμβάνουν το κακό αντί να το θεραπεύουν.

Αποδείχτηκε περίτρανα ότι ο σχεδιασμός χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση  της Πολιτικής Προστασίας, που στις συγκεντρώσεις των θεσμικών παραγόντων και επί χάρτου τα παρουσιάζει όλα όμορφα και στοιχισμένα πάνω στο χαρτί και όταν φτάνουν στο ζουμί οι τις πολιτικής προστασίας – και καλά κάνουν – δηλαδή την χρηματοδότηση του σχεδιασμού – οι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες ανασηκώνουν τους ώμους λέγοντας το κλασικό “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος “. Είμαστε πολλές φορές αυτήκοοι μάρτυρες που από την πολιτική προστασία ζητήθηκε ενίσχυση του ορεινού όγκου όλο το χρόνο με προσωπικό και μέσα από την πυροσβεστική και αποτυπώνεται περίτρανα ότι οι πολιτικοί ταγοί του τόπου αντί να ενισχύσουν τους φορείς που δίνουν ασφάλεια στους πολίτες, πρώτα από εκεί κάνουν τις περικοπές μετά από εντολές των δανειστών.

Τελικοί αποδέκτες αυτής της ανοργανωσιάς οι πολίτες που χάνουν τις περιουσίες τους και πολλές φορές τις ζωές τους και φυσικά ο τελευταίος τροχός της αμάξης που το μόνο τους εφόδιο είναι το φιλότιμο, οι πυροσβέστες.

Αυτοί είναι τελικά οι αποδέκτες του κακού. Οι πολίτες και οι πυροσβέστες. Οι μεν πρώτοι γιατί το κακό που τους βρήκε είναι ανεπανόρθωτο και οι πυροσβέστες που διακινδυνεύουν την ζωή τους για να σώσουν την περιουσία των πολιτών. Η αμοιβή τους, όταν οι πολίτες, είτε χάσουν την περιουσία τους είτε όχι, τους κοιτούν με ευγνωμοσύνη στα μάτια.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Υ. ΞΑΝΘΗΣ.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2017 ημέρα Σάββατο και Ω/08:35΄, ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά σε συγκρότημα τριών κατοικιών, στον οικισμό Μελίβοια Ξάνθης. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα σε ολόκληρη την επιφάνεια του συγκροτήματος, λόγω της παλαιότητας και της ξύλινης κατασκευής του, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή του. Στον τόπο της πυρκαγιάς επενέβη δύναμη της Υπηρεσίας μας, αποτελούμενη από τέσσερα Πυροσβεστικά οχήματα και δέκα υπαλλήλους, η οποία απέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς σε παράπλευρα εφαπτόμενες οικίες. Για τα αιτία της πυρκαγιάς, διενεργείται προανάκριση από την Υπηρεσία μας.