Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με τους Καθηγητές Γερμανικής Γλώσσας & το Goethe-Institut οργανώνουν στην Ξάνθη το 8ο Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου.

 

Στόχοι του Φεστιβάλ είναι σπουδαστές της Γερμανικής να εξασκηθούν στη γλώσσα αλλά  και το σινεφίλ κοινό της περιοχής να γνωρίσει του Γερμανούς δημιουργούς και το έργο τους μέσα από προβολές και συζητήσεις.

 

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης, τηλ. 25410 25421.

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα και στο www.fex.org.gr

 

 

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα

Κυριακή 10 έως και Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017    [21.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου / Kaddisch für einen Freund

(Προσευχή για έναν φίλο) Regie Leo Khasin / 94min/ Comedy, Drama |2012

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Αλί είναι νέος στην περιοχή του Βερολίνου. Ως πρόσφυγας του Λιβάνου, η παρουσία του στη Γερμανία είναι αβέβαιη. Τα σκληρά αγόρια της περιοχής τον βάζουν σε μία δοκιμασία θάρρους: να διαρρήξει το διαμέρισμα ενός ηλικιωμένου γείτονα, ενός Ρώσου-εβραίου βετεράνου μετανάστη. Μετά από αυτό, ο Αλί θα πρέπει να επανορθώσει για να αποτρέψει τη δική του απέλαση. Μια συγκινητική ιστορία για μια αταίριαστη φιλία.

 

Περισσότερα για την ταινία

Η καλύτερη παιδική ταινία

Δύο φιλμ συναγωνίζονται για το βραβείο της καλύτερης παιδικής ταινίας. Εκτός από το «Das Haus der Krokodile» (Το σπίτι των κροκοδείλων) υποψήφια είναι και η ταινία «Kaddisch für einen Freund» (Προσευχή για έναν φίλο). Ο σκηνοθέτης Λέο Κάσιν αφηγείται την αντιπαλότητα μεταξύ Αράβων και Εβραίων στο Βερολίνο και την προσέγγιση ενός Παλαιστινίου με έναν Εβραίο που μετανάστευσε από τη Ρωσία.

 

Βραβεία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νυρεμβέργης 2012:Βραβείο Κοινού.

Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου 2013:Καλύτερη ταινία

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπάντεν – Μπάντεν 2012:Βραβείο ΜΜΕ και Κινηματογράφου

Σκηνοθεσία:   Leo Khasin

Πρωταγωνιστούν:  Ρίτσαρντ Ροντσέφσκι, Νηλ Μπελακτάρ, Νηλ Μαλίκ Αμπντουλάχ

Είδος:  Comedy, Drama

Trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=AjJgwz79p4o

 

 

 

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου / Hannah Arendt

(Hannah Arendt) Regie: Margarethe von Trotta / Farbe, 113Min/ Biography, Drama /2012

ΣΥΝΟΨΗ

Η Γερμανοεβραία φιλόσοφος Χάνα Άρεντ αναλαμβάνει να καλύψει για το αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» τη δίκη του ναζί εγκληματία Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ και σοκάρει τους πάντες με τη θαρραλέα, αντισυμβατική προσέγγισή της.

 

Περισσότερα για την  Hannah Arendt        

Γεννήθηκε από κοσμική Γερμανοεβραϊκή οικογένεια στην πόλη Λίντεν (Linden, κοντά στο Αννόβερο) και μεγάλωσε στο Καίνιξμπεργκ και στο Βερολίνο.

Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ υπό τον Μάρτιν Χάιντεγκερ με τον οποίο είχε μια μακροχρόνια και θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση, για την οποία αργότερα τής ασκήθηκε κριτική εξαιτίας της υποστήριξης του Χάιντεγκερ προς το ναζιστικό κόμμα ενόσω ήταν πρύτανης στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Αργότερα μετέβη στην Χαϊδελβέργη όπου, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου.

Παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, μετέπειτα γνωστό ως Günther Anders, το 1929 στο Βερολίνο (χώρισαν το 1937), και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blücher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό.

Με την άνοδο του Ναζισμού κατέφυγε στη Γαλλία και, μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, όπου ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.

Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα, με γνωστότερο έργο το “The Origins of Totalitarianism”.

Πέθανε το 1975 σε ηλικία 69 ετών.

 

Βραβεία

2012: Toronto International Film Festival Official Selection

2012: New York Jewish Film Festival Official Selection

2013: Lola Award for Best Actress for Barbara Sukowa and Silver Lola for Best Film, Deutscher Filmpreis

2013: Guild Film Award-Gold from the Guild of German Art House Cinemas

2013: Audience Award for Best Narrative Film, Women + Film Voices Film Festival, Denver

2013: Best Actress for Barbara Sukowa, Bavarian Film Awards

2013: Best Actress nomination for Barbara Sukowa, European Film Awards

 

Σκηνοθεσία:  Margarethe von Trotta

Πρωταγωνιστούν:   Μπάρμπαρα Σούκοβα, Τζάνετ ΜακΤίρ, Άξελ Μίλμπεργκ

Είδος:    Biography, Drama

Trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=KDO5u2YSbm0

 

 

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου / B-Movie: Lust & Sound in West Berlin        

(B-Movie: Λαγνεία & Μουσική στο Δυτικό Βερολίνο)  Regie: Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck, Miriam Dehne, s/w u. Farbe, 92 Min., 2014/15

ΣΥΝΟΨΗ

Η underground σκηνή του Δυτικού Βερολίνου της δεκαετίας του ’80 ξεδιπλώνεται στο μοναδικό ντοκιμαντέρ, «B-Movie: Lust & Sound In West Berlin»

Η ταινία των Jörg A. Hoppe και Klaus Maeck, Heiko Lange παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μπερλινάλε του 2015.   Στη δεκαετία του 1980 το Δυτικό Βερολίνο ήταν ένα δημιουργικό χωνευτήρι καλλιτεχνικών και κοινωνικών κινημάτων, μια μητρόπολη της subculture, ένας πόλος έλξης για καλλιτέχνες, καταληψίες σπιτιών, δαιμόνιους ερασιτέχνες, διεθνείς σταρ.

 

Περισσότερα για την ταινία

Ο Blixa Bargeld των Einstürzende Neubauten, κερνά ποτά στο μπαρ Risiko, η cool Gudrun Gut απαριθμεί τα κλαμπ που μπορεί να πάει κανείς (ή και πρέπει να πάει) και μετά τις 2 το πρωί, η tödliche Doris τραγουδάει στο έρημο δυτικό μέρος της πλατείας Potsdam ενώ σε ρόλους άλλοτε πρωταγωνιστικούς άλλοτε υποστηρικτικούς βλέπουμε τον σοβαρό Nick Cave, τον «αληθινό» Heino, τη Νena, τους Die Toten Hosen, τον Martin Kippenberger, αλλά και την Tilda Swinton και τον Westbam, πριν ακόμα αναδειχθεί σ’ έναν από τους εμπνευστές της Love Parade.

Οικοδεσπότης και παρουσιαστής αυτού του ταξιδιού στο «χαμένο» πια Δυτικό Βερολίνο στα τέλη του ψυχρού πολέμου είναι ο Βρετανός μουσικός από το Μάντσεστερ Mark Reeder που έφτασε τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Βερολίνο – και ευτυχώς κινηματογραφήθηκαν όλα όσα επρόκειτο να ζήσει στη συνέχεια.

 

Σκηνοθεσία:  Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck, Miriam Dehne

Πρωταγωνιστούν:   Blixa Bargeld, των Einstürzende Neubauten, ο Nick Cave και η Tilda Swinton

Trailer της ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=tj3qj6KNcLU

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΉΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI

Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

 

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ  •  ΣΕΚΕ ΑΕ  • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  •  ΟΙΝΟΙ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ  •  ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  •  BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR– Bar & Gril  •  ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης   •  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» •   BIOLIVE σαπωνοποιείο Ξάνθης  •  ΑΒΑΞ – Βιοαέριο Ξάνθης •  

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης   

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI