Με διαρροές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίστηκε το άρθρο για το ηλικιακό όριο των 15 ετών – Πέρασε με 148 «υπέρ», 124 «κατά» και 13 «παρών» – Διαφοροποιήσεις και στην τροπολογία για τα μειονοτικά σωματεία
 «Σκωτσέζικο ντους» για την κυβερνητική πλειοψηφία η ψηφοφορία για την ταυτότητα φύλου

 Σε «σκωτσέζικο ντους» μετατράπηκε για την κυβερνητική πλειοψηφία η ψηφοφορία για το άρθρο 3 του νομοσχεδίου περί νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, με την οποία δίδεται η δυνατότητα φυλομετάβασης από τα 15 έτη. Παρά τα μηνύματα που είχε λάβει η κυβέρνηση τόσο από το εσωτερικό της, όσο και από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν προέβη σε κάποια βελτίωση της επίμαχης διάταξης, την οποία στήριξε προσωπικά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το άρθρο 3 πέρασε με 148 «υπέρ» έναντι 124 «κατά» και 13 «παρών», επί συνόλου ψηφισάντων 285 βουλευτές (15 απουσίαζαν). Από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο όπως είχε προαναγγείλει η βουλευτής Γεωργία Γεννιά, η οποία δεν μεταπείστηκε. Όπως είχε δηλώσει, για την ίδια το 15ο έτος είναι «κόκκινη γραμμή».

Επίσης, επέλεξα να απουσιάσουν από την ψηφοφορία οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Από τους ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος ψήφισε με επιστολική ψήφο (απουσιάζει σε επίσημο ταξίδι στην Βραζιλία) «παρών» στο επίμαχο άρθρο όπως και ο ΑθανάσιοςΠαπαχριστόπουλος, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν το άρθρο 3 με μόνη εξαίρεση τον υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι, ο οποίος υπερψήφισε την διάταξη. Υπέρ τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος δηλώνοντας, όπως είπε, «ένα ξεκάθαρο “ναι” χωρίς ετεροπροσδιορισμούς», ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος επέλεξαν το «παρών» στο επίμαχο άρθρο και το «ναι» σε όλα τα υπόλοιπα και «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου.

Το Ποτάμι ήταν το μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στήριξε ανεπιφύλακτα την διάταξη αυτή και το νομοσχέδιο συνολικά, ενώ καταψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές. Νωρίτερα, η ΔΗΣΥ πρότεινε στον κ. Κοντονή μια βελτίωση προκειμένου να μετακινηθεί από το «παρών» που είχε αποφασίσει ως Κ.Ο. να δηλώσει στην ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, πρότεινε με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας να καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διόρθωση ταυτότητας φύλου σε ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το 15 έτος της ηλικίας τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι μπορεί να συναινέσει σε ένα σημείο: να αναφέρεται ότι η διεπιστημονική επιτροπή συστήνεται με ΠΔ και θα εξετάζει εξατομικευμένα την κάθε περίπτωση. Ωστόσο, αυτό δεν κάλυψε την ΔΗ.ΣΥ. που επέλεξε το «παρών» -με εξαίρεση τον κ. Θεοχαρόπουλο.

Διαφοροποιήσεις είχαμε και κατά την ψηφοφορία για την βελτιωμένη τροπολογία Κοντονή που αφορά τα μειονοτικά σωματεία της Θράκης. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτητην καταψήφισε όπως και οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του κόμματος ΧουσείνΖεϊμπέκΜουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ενώ την καταψήφισε και ο μουσουλμάνος βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Αχμέτ Ιλχάν.

Για την τροπολογία σχετικά με την Τουρκική Ενωση Ξάνθης ψήφισαν «ναι» 248 βουλευτές, «οχι» 37 και «παρών» κανένας.

Το σχόλιο της κυβέρνησης

«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου.

Τελικά, μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων.

Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ου αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό.

Η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».