ΣΥΡΙΖΑ: Πόσο ενδιαφέρεται για τις  αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Πολύς λόγος γίνεται από τα στελέχη και τα αρμόδια υπουργία της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση και το δήθεν ενδιαφέρων της για αυτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται ουδόλως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το δείχνει στην πράξη.

Δεν μπορεί έτσι και αλλιώς να τον ενδιαφέρει γιατί δεν έχει κανένα έρεισμα στην κοινωνία.

Μία πολιτική δύναμη της τάξης του 3% δεν μπορεί να ενδιαφέρετε για την αυτοδιοίκηση.

Αυτό άλλωστε φαίνεται καθημερινά στην πράξη, αφού η μέχρι τώρα στάση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι τον ενδιαφέρει ο κομματικός του μηχανισμός, οι «δικοί» του άνθρωποι και η παραμονή του στην εξουσία μέχρι και το 2019.

Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ  απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον δεύτερο βαθμό (δήμους) όπου αυτοί έχουν σχέση με την άμεση δημοκρατία.

Η απαξίωση του στην αυτοδιοίκηση, δήμους, καταγράφεται καθημερινά με την ανάθεση πολλαπλών υποχρεώσεων χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση.

Ένα σημαντικό κομμάτι της νησιωτικής τοπικής αυτοδιοίκησης που θα γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση είναι τα νησιά τα οποία η απαξιοτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό έφερε τα χίλια μύρια προβλήματα  και  αφέθηκε  στην  κυριολεξία  στο έλεος του Θεού και του Ερντογάν, ποιος αφελής πιστεύει  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις συμπεριφορές θα μπορούσε να κάνει τους συγκεκριμένους δημότες από τους συγκεκριμένους και όχι μόνον δήμους, ότι θα στηρίξουν τους υποψηφίους δημάρχους της επιλογής του;

Επίσης, η βραδύτητα με την οποία αντιδρά σε έκτακτες περιπτώσεις που έχουν άμεση επίπτωση στην ζωή των πολιτών – δημοτών  όπως η Σαλαμίνα, η Σαμοθράκη, τα νησιά που χτυπήθηκαν από σεισμούς και πολλά άλλα παραδείγματα που δείχνουν την αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας  για την στήριξη των εκλεκτών του στην αυτοδιοίκηση, πράγμα που το γνωρίζει και ο ίδιος ο Τσίπρας. Το συμπέρασμα βγαίνει από μόνο του ρίχνοντας μια ματιά στην εικόνα των δήμων όλης της Ελλάδος εκτός ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων.

Αυτό που ενισχύει την αδιαφορία του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, φαίνεται από την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης η οποία, σε θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών που το 80% αυτής,  ανήκει στην διαχείριση των δήμων, είναι η «χλιαρή» αντιπολίτευση από όλα τα κόμματα και σε καίρια θέματα.

Αυτό ενισχύει την σκέψη ότι η ΝΔ, κατόπιν άτυπης συμφωνίας, παρέδωσε την σκυτάλη στον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει όλη την «βρώμικη» δουλειά. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικά νομοσχέδια περνούν χωρίς να «ματώσει ρουθούνι» και η αντιπολίτευση αναλίσκεται σε θέματα ήσσονος σημασίας. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα ότι ακόμη η ΝΔ δεν θέλει να κυβερνήσει. Οι δικαιολογίες ότι εκπροσωπεί τους νοικοκυραίους και αυτοί δεν ανεβαίνουν στα κάγκελα ή δεν κατεβαίνουν στους δρόμους, είναι αστεία και δίνει λαβή για αρνητικούς συνειρμούς και π0ληθαίνουν οι φωνές που λένε τι υπάρχει μία «άτυπη» συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε να κάνει την «βρώμικη» δουλεία με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου χρόνου.

Αυτή η διαπίστωση έρχεται να δέσει σε όλους όσους λένε ότι οι δημοτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές θα είναι το πρόκριμα και η σφυγμομέτρηση για τις Εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει εκλογές μόλις εξαντληθεί ο προβλεπόμενος και άτυπα προκαθορισμένος χρόνος από την Ε.Ε. και την αντιπολίτευση της Χώρας.

Όλα τα άλλα είναι φιλολογία για να περνά η ώρα.