95 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Αγαπητοί φίλοι Μικρασιάτες,

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης, σας απευθύνει ειλικρινή χαιρετισμό με την ευκαιρία της «Ημέρας Εθνικής Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Με τη Σμύρνη στις φλόγες και την απελπισμένη προσπάθεια του μαρτυρικού πληθυσμού της να σωθεί, καταφεύγοντας στα συμμαχικά καράβια, γράφεται η τελευταία σελίδα στην ιστορία των σχέσεων της Ελλάδας με τους «συμμάχους» της στα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του μικρασιατικού τυχοδιωκτισμού.

Τις μέρες εκείνες διαδραματίζεται ένα από τα πιο απάνθρωπα και αποκαλυπτικά γεγονότα του πολέμου. Οι «σύμμαχοι» της ελληνικής ολιγαρχίας: Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Αμερικανοί ανέχονται με τη μεγαλύτερη απάθεια να πετιούνται μπρος τα μάτια τους οι Έλληνες στη θάλασσα. Οι απερίγραπτα δραματικές σκηνές, που ξετυλίγονται στον κόλπο της μαρτυρικής Σμύρνης, είναι η «στιγμή της αλήθειας» για την πραγματικότητα της «συμμαχίας», είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός χωρίς προσωπείο.

Τα διδάγματα της Μικρασιατικής Καταστροφής είναι επίκαιρα για το σήμερα.

Οι 50.000 νεκροί, οι 75.000 τραυματίες και το ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες αποτελούν το φρικιαστικό απολογισμό από τη συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα την προστασία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Πρόκειται για μια καταστροφή αθώων, απλών ανθρώπων που πλήρωσαν με αίμα και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.

Το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στον άδικο πόλεμο, αψηφώντας τις διώξεις. Τότε φυλακίστηκε όλη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν πολλά στελέχη του. Αυτή η στάση αποτελεί τίτλο τιμής για μας.  Το ΚΚΕ, πάλι, ήταν το μοναδικό κόμμα που στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό των προσφύγων, αντιπάλεψε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Τα σύγχρονα διδάγματα δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Συμφέρον έχει μόνο η πλουτοκρατία, που σήμερα μιλάει για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ενώ τότε μιλούσε για τη Μεγάλη Ιδέα.