Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Δεν γνωρίζω τον Β. Οικονόμου ούτε επίσης αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης  τον κάνει Υπουργό Υγείας όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση.  Εκείνο όμως που μπορώ να πω με σιγουριά, μετά την συνέντευξη τύπου που μας παραχώρησε στο ΕΒΕ Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, είναι ότι το θέμα της υγείας το αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και με επίγνωση του τι σημαίνει υγεία για τους πολίτες.

Ο Β. Οικονόμου μετά την επίσκεψη του στις μονάδες υγείας της Ξάνθης δεν μίλησε σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης αλλά σαν ένας άνθρωπος που είδε ένα πρόβλημα και θέλησε να βοηθήσει να δοθεί λύση και μάλιστα όταν σκεπτόμενος ότι αντιμετωπίζει το όλο θέμα των ελλείψεων στην υγεία της Ξάνθης, στην λογική να βοηθήσει ως κοινοβουλευτικός, τον ρώτησα τι θα κάνει η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση για να αναπτύξει ένα μέρος του προγράμματος της ΝΔ για την δημόσια υγεία. Και πάλι το πρόγραμμα της ΝΔ το παρουσίασε ως ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει που πονά το σύστημα υγείας και πώς πρέπει να θεραπευτεί το πρόβλημα δίνοντας έμφαση σε δύο σημεία.

Σημείο πρώτο ότι πρέπει πάση θυσία να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια υγεία και δεύτερον ότι πρέπει να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά. “Η Αθήνα έχει πολλά νοσοκομεία. Αν δεν βρεις την υγεία σου λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο ένα νοσοκομείο,  πας στο παραδίπλα. Αν όμως το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν είναι στελεχωμένο και εξοπλισμένο πρέπει να πας στην Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα. Αποστάσεις που περιέχουν κίνδυνο για τον άρρωστο αλλά και για την τσέπη αυτών που τον συνοδεύουν”. Είναι μία προσέγγιση που αξίζει κανείς να την αξιολογήσει.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι κόντρα στην μέχρι τώρα λογική του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ενισχύσει το νοσοκομείο της Καβάλας αφήνοντας να εκτεθειμένα το νοσοκομείο της Ξάνθης και της Δράμας. Λογικές εξοικονόμησης πόρων αλλά και αποφάσεις του γονάτου.

Τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του νοσοκομείου της Ξάνθης και της Δράμας όταν αυτά θα λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας και κυρίως χωρίς κανένας να λαμβάνει υπόψη του ότι δεν υπάρχει έγκαιρος και ασφαλείς τρόπος μεταφοράς των ασθενών όταν το ΕΚΑΒ φυλλορροεί λόγω έλλειψης προσωπικού και ανταλλακτικών οχημάτων;