Κάποιοι από τους μειονοτικούς της Θράκης διαβάζοντας  τις ανακοινώσεις της διδασκαλικής ομοσπονδίας, νομίζουν πώς βρίσκουν σκαλοπάτι για να εφαρμόσουν την προπαγάνδα της Άγκυρας στην μειονοτική εκπαίδευση.

Σαφώς και η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της είναι ξεκάθαρη λέγοντας ότι δεν πρέπει να κλείνουν σχολεία είτε αυτά είναι μειονοτικά είτε δημόσια λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών, τονίζοντας μάλιστα ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με κάποιον προγραμματισμό και όχι με αποφάσεις στο γόνατο.

Αυτή η ανακοίνωση είναι μακράν της συμμαχίας που αναζητούν οι ακραίοι μειονοτικοί κύκλοι που εκφράζουν τις απόψεις του Προξενείου γιατί αυτήν την φορά  ο Σύνδεσμος Σχολικών Εφοριών Μειονοτικών Σχολείων στο εξώδικο που έστειλε στον Περιφερειακό Διευθυντή, στους διευθυντές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Ερτζαν Αμετ μιλάει ευθέως για δίγλωσσα σχολεία, λησμονώντας επίτηδες φυσικά, ότι στην Θράκη δεν ζουν μόνο Τουρκογενής αλλά ζουν Πομάκοι και Ρωμά, και ως εκ τούτου δεν μπορεί η Τουρκική γλώσσα να είναι η δεύτερη γλώσσα της Μειονότητας. Ας διαβάσει καλλίτερα τα επίμαχα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης που επικαλείται και ας δει την πραγματικότητα, αν αυτό, του το επιτρέπουν τα αφεντικά του.

Επίσης σε δηλώσεις του ο εν λόγω κύριος ζητά-απαιτεί, δίγλωσσα νηπιαγωγεία και απειλή όλο το εκπαιδευτικό σύστημα ότι η σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει θα είναι “καυτή”.

Και καταλήγει το δημοσίευμα. Όπως όλα δείχνουν, το σχολικό έτος 2017-2018 που θα ξεκινήσει επίσημα σε περίπου έναν μήνα θα είναι μία καυτή εκπαιδευτική χρονιά. Έχει ενδιαφέρον το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά την είσοδο στα δημόσια νηπιαγωγεία και των συνεργατών των νηπιαγωγών μελών της Μειονότητας με στόχο να διευκολύνουν την επικοινωνία των μαθητών. Θα έχουν σίγουρα ενδιαφέρον οι δικαστικές αποφάσεις για όσα εκπαιδευτικά θέματα έχουν περάσει στις δικαστικές αίθουσες.