Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το πύρινο μέτωπο της Αττικής μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο με την πάροδο του Αυγούστου έρχονται νέες «φωτιές» για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση. Αφενός ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για την μεγάλη πυρκαγιά, πιθανότατα μέσω ενός ανασχηματισμού, και αφετέρου από Σεπτέμβρη στην εξίσωση μπαίνει και η τρίτη αξιολόγηση. Και μέσα σε όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας έχει «ανοικτό» το μέτωπο με το Noor 1 και το αίτημα για εξεταστική κατά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου που έχει ζητήσει η ΝΔ και το οποίο θα συζητηθεί με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής.

Το Μέγαρο Μαξίμου, που σίγουρα δεν απόλαυσε την καλοκαιρινή ραστώνη, αντιθέτως επέδειξε έλλειμμα αντιμετώπισης μιας δύσκολης κατάστασης, θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού παραμένει πάντα στο τραπέζι, εάν και εφόσον ο Αλ. Τσίπρας ψάξει μια διέξοδο από την πίεση της κοινωνίας και της αντιπολίτευσης, αλλά πάντα κρύβει κινδύνους. Εσωκομματικές γκρίνιες από πιθανά ντόμινο αλλά και δυσαρεστημένα στελέχη που δεν «αξιοποιήθηκαν» μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα και τριβές, με πάντα απρόβλεπτα αποτελέσματα. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η περίπτωση του πρώην Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Ο μεγαλύτερος, όμως, πονοκέφαλος του πρωθυπουργού μόλις κοπάσει η πολιτική σύγκρουση από τις πυρκαγιές δεν είναι άλλος από την τρίτη αξιολόγηση.  Οι Γερμανικές εκλογές ουσιαστικά θα αποτελέσουν πυξίδα, ωστόσο οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη (οι Γερμανικές εκλογές θα γίνουν στις 24 Σεπτέμβρη).

Στην οδό Νίκης ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναλάβει (αν δεν τον προλάβει ενδεχόμενος ανασχηματισμός) να κουβαλήσει πάλι το φορτίο μιας αξιολόγησης. Αλλά και το φορτίο μιας διαφωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος επιθυμεί να πραγματοποιηθούν δύο αξιολογήσεις (μια Δεκέμβρη – Γενάρη και μια τον Ιούνιο), δηλαδή η δόση των 15 δις να σπάσει σε δύο υποδόσεις, την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να θέλει μόνο μια, η οποία θα τραβήξει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν η χώρα –υποτίθεται- θα βγει από το Μνημόνιο.

Στην δεύτερη περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα υπάρξει λιγότερο πολιτικό κόστος, καθώς δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα τώρα. Από την άλλη πάλι, πολλοί εκτιμούν ότι το ΔΝΤ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσει νέες περικοπές, με δεδομένο ότι, αν τα έσοδα συνεχίσουν να μην πηγαίνουν καλά, τότε η χώρα θα εκτροχιαστεί δημοσιονομικά.

Στο τραπέζι, άλλωστε, ήδη βρίσκονται οι ψηφισμένες περικοπές στο συνταξιοδοτικό αλλά και το αφορολόγητο, μέτρα τα οποία οι εταίροι δεν αποκλείεται να ζητήσουν να εφαρμοστούν νωρίτερα από το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι το θερμόμετρο θα ανέβει και στη Βουλή, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζει αντεπίθεση εφ’ όλης της ύλης. Πυρκαγιές, Πάνος Καμμένος,  Noor 1 θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να καλείται να αποκρούσει, πειστικά, τα πυρά, δίνοντας σαφείς απαντήσεις.

Τούτων δοθέντων, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι πυρκαγιές ουσιαστικά αποτελούν ένα (καθόλου αμελητέο) παρακλάδι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα «πρωτοβρόχια», ναι μεν θα σταματήσουν τον κίνδυνο νέων πυρκαγιών, αλλά θα «καλωσορίσουν» την κυβέρνηση σε μια κατάσταση που τα… μέτωπα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Φωτογραφία: Sooc