Στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ: Δεν θα κάτσω να με γα@@σει ο Μακρόν

Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς με την συμπεριφορά των Ελλήνων Στρατηγών και τελικά αποδεικνύεται διαχρονικά ότι όλοι “βολεύονται”. Εφτά χρόνια μνημόνια. Εφτά χρόνια μείωση Στρατιωτικών δαπανών. Εφτά χρόνια μείωση της αμυντικής ικανότητας της Χώρας και δεν παραιτήθηκε ούτε ένας στρατηγός. 

Μετά την αποστρατεία τους όλοι “κελαηδάνε” και μιλούν για ανίκανους πολιτικούς που δεν τους άφησαν να θωρακίσουν την Χώρα.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Γάλλοι στρατηγοί διαθέτουν  “κ@κ@λ@”

Α.Π.

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Γάλλου στρατηγού Πιερ ντε Βιλιέ έρχονται στο προσκήνιο νέες αποκαλύψεις για την κόντρα του με τον πρόεδρο Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο διακριτικός και μετρημένος Πιερ ντε Βιλιέ δεν έχασε ευκαιρία, το τελευταίο διάστημα να δηλώσει μέσω ομιλιών, άρθρων ή συνεντεύξεων στον Τύπο ότι «ο στρατός βρίσκεται στα όριά του», «σφίγγει τα δόντια» και «δεν μπορεί να κάνει περισσότερα με λιγότερα».

Μάλιστα στο τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα Le Figaro την περασμένη Παρασκευή ζητούσε ακόμη «την διαφύλαξη της απαραίτητης συνοχής ανάμεσα στις απειλές, τις αποστολές και τα μέσα».

Λίγες ημέρες νωρίτερα πάντως είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για να περιγράψει ενώπιον της επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ως «ανυπόφορη» την κατάσταση του στρατού. Δήλωσε μάλιστα στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ότι  «δεν θα αφήσει να τον γ…».

«Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ… κατ΄ αυτόν τον τρόπο», φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές και πρόσθεσε: «Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν».

Αυτές οι δηλώσεις του κόστισαν την σημερινή του παραίτηση, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τις χαρακτήρισε «ανάρμοστες» ενώπιον των βουλευτών για τις οικονομίες ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούνται για φέτος από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο ανδρών η παραμονή της 14ης Ιουλίου, όταν ενώπιον της ηγεσίας του στρατεύματος, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας υπενθύμισε ξερά ότι  «Είμαι ο αρχηγός σας» και στη συνέχεια επιτίμησε, χωρίς να τον κατονομάσει, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου.

Ποιος είναι ο στρατηγός ντε Βιλιέ

Ακέραιος και σκληρός, αγαπητός στους άνδρες του χαρακτηρίζεται ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ, 61 ετών σήμερα, ο οποίος από το 2014 που διορίστηκε δεν σταμάτησε να ζητεί την σταθεροποίηση του αμυντικού προϋπολογισμού, που αυξήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015.

Γόνος αριστοκρατικής και με στρατιωτική παράδοση οικογένειας, ο Πιερ ντε Βιλιέ είναι αδελφός του πολιτικού Φιλίπ ντε Βιλιέ, του ιδρυτή του Mouvement pour la France (Κίνημα για την Γαλλία). Έχοντας υπηρετήσει στο Κόσσοβο (1999) και το Αφγανιστάν (2005), ο ντε Βιλιέ είναι ο νεότερος στρατηγός πέντε αστέρων του γαλλικού στρατεύματος.

Ο στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ δηλώνει «άρρωστος με το ποδόσφαιρο» και οπαδός της ομάδας της Ναντ. «Το ποδόσφαιρο είναι το πνεύμα του ανταγωνισμού, της νίκης, αλλά επίσης της γνώσης ότι το άτομο δεν είναι τίποτε χωρίς την ομάδα. Αυτήν την θέση του αρχηγού θέλω να την χρησιμοποιήσω για να έλθω σε επαφή με τους ανθρώπους, να συζητώ με όλους. Αυτό είναι το καύσιμό μου», δήλωνε στην εφημερίδα Liberation το 2016, συμπληρώνοντας ότι καλός αρχηγός είναι εκείνος που κατανοεί τους υφισταμένους του.