Και ένα τεράστιο ταξίδι στον Χρόνο.

 

Bραβείο απονεμήθηκε στο EΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ για την συνολική προσφορά του στην προώθηση του Πολιτισμού, της συνεργατικής οικονομίας και Ανάπτυξης.  

Το βραβείο «Smart City Award» απονεμήθηκε στον Επιμελητήριο , στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου «Sm@rt Cities-Digit@l Citizens» και με   βασικό θεματικό άξονα: «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα».  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 23  – Τετάρτη  24 Μαΐου  2017

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου κ. Στυλιανός Μωραΐτης μαζί με την ειδική συνεργάτιδα  του ΕΒΕ κ. Ανθή Παναγιώτου.

Στην ομιλία του ο κ. Μωραΐτης  ανέλυσε τις 3 Πολιτιστικές Διαδρομές τις οποίες δημιούργησε το Επιμελητήριο Ξάνθης

  • Οι Δρόμοι του Καπνού
  • Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ
  • Οι Άθλοι του Ηρακλή

ως πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης   της οικονομίας και της εξωστρέφειας των περιοχών και  συνάδουν με τις βασικές τάσεις  για πολιτιστική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη σήμερα και που ενθαρρύνουν την ευρεία συμμετοχή της κοινότητας στην πολιτιστική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ομιλία του ο κ. Μωραΐτης επίσης τόνισε ότι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι προτεραιότητα για την ανάπτυξη των  Πολιτιστικών  Διαδρομών δεδομένου ότι αυτό το είδος του τουρισμού βασίζεται στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των απομακρυσμένων προορισμών , την τοπική γνώση, τις δεξιότητες, την κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού οι οποίες αφορούσαν την ενίσχυση και διεύρυνση των Πολιτιστικών Διαδρομών, την δημιουργία δικτύου αλλά και την ολοκλήρωση  τους εντός της Ελλάδος. Οι πολιτιστικές διαδρομές  αντιμετωπίσθηκαν με τεράστια αποδοχή και υποστήριξη ως  σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προσέγγιση των πολιτισμών, την αειφόρο ανάπτυξη, την προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του πολιτιστικού τουρισμού  αντιπροσωπεύοντας  ένα αυθεντικό πανευρωπαϊκό τουριστικό  με πολλαπλά οφέλη.

Ο Πρόεδρος

Στυλιανός  Μωραΐτης

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

θα ήθελα να   ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την διεξαγωγή του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου ΣΜΑΡΤ ΣΙΤΙΣ – ΝΤΙΤΖΙΤΑΛ ΣΙΤΙΖΕΝΣ και με θεματικό τίτλο Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα»  για την πρόσκληση την οποία μας έκαναν να παρευρεθούμε και να αναφερθούμε στην πόλη μας, την όμορφη πόλη της ΞΑΝΘΗΣ  και στις δράσεις τις οποίες έχει κάνει το Επιμελητήριο μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι μεγάλη χαρά σε δύσκολες εποχές όπως αυτές που διανύουμε να δίνουμε το παρόν μας σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που συμβάλουν  σε μία προσπάθεια ελπίδας, με στόχο   την ενίσχυση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας και του τόπου μας γενικότερα.

Σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, που υλοποιούνται από το Επιμελητήριο μας  στοχεύουν στην περαιτέρω προβολή του τόπου, προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας. Το Επιμελητήριο Ξάνθης πρωτοπορεί πανελλαδικά, ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Η ομολογουμένως επιτυχής συμμετοχή και δράση μας σε αυτά αποτελεί εγγύηση κα για τα επόμενα χρόνια ότι θα εργαζόμαστε ουσιαστικά για την ανάδειξη του τόπου μας και την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων.

Υποστηρίξαμε και οργανώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης τόσο με διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης καταρτίσθηκαν 1500 συνάδελφοι. Πραγματοποιήσαμε ημερίδες ενημέρωσης των μελών μας τόσο σε συνεργασία με διάφορα Υπουργεία όσο και με το Πανεπιστήμιο Θράκης και με άλλους φορείς.  Η συνεχής  ενημέρωση των µελών μας για τα αναπτυξιακά, τα επενδυτικά και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η μελέτη των τάσεων και εξελίξεων στην εθνική οικονοµία και η υποβολή σχετικών προτάσεων µε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

 

 

Εμπράκτως στηρίζουμε τον εθνικό στόχο, καθιστώντας τον τουρισμό σε στρατηγικό τομέα ανάπτυξης της περιοχής μας. Αναλάβαμε την οργάνωση και προβολή όλων των δυνατοτήτων που έχει η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που μπορεί το Επιμελητήριο μας να χρησιμοποιήσει, αισιοδοξώντας πως βήμα-βήμα, με σωστή οργάνωση και στοχευμένες  δράσεις, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την προβολή της περιοχής μας, καθιστώντας την τουριστικό προορισμό για Έλληνες κι ξένους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Διοργανώσαμε Παγκόσμια Συνέδρια ανάδειξης του τόπου με την συμμετοχή 20 χωρών και πλήθος παράλληλων δράσεων προβάλλοντας την περιοχή σε Παγκόσμιο επίπεδο

ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ Το οποίο αποτελεί ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ είναι ότι

Δημιουργήσαμε 3 νέα τουριστικά προϊόντα εστιάζοντας στην ιστορικότητα του τόπου προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την περιοχή μας σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Έχουν ως πηγή έμπνευσης την ιστορία αυτού του τόπου.

Προβάλλοντας την διαχρονική παρουσία της περιοχής   απευθύνονται σε επισκέπτες που αναζητούν τουριστικούς προορισμούς με ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία.

Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και τον μυθικό ήρωα Ηρακλή ο οποίος στην περιοχή μας πραγματοποίησε έναν από τους άθλους του Ηρακλή συνεχίζοντας με την εποχή του Μεσαίωνα και του Βυζαντίου με τους Δρόμους της Ιερουσαλήμ και καταλήγοντας στην νεότερη ιστορία με τους Δρόμους του Καπνού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ 3 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης συνάδουν με τις βασικές τάσεις για πολιτιστική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη σήμερα.

  • Ενθαρρύνουν την ευρεία συμμετοχή της κοινότητας στην πολιτιστική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Αντιπροσωπεύουν έναν πόρο για την καινοτομία, τη δημιουργικότητα, τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων, καθώς και πολιτιστικών και τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών ανάπτυξης.
  • Η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι προτεραιότητα για την ανάπτυξη των Πολιτιστικών  Διαδρομών δεδομένου ότι αυτό το είδος του τουρισμού βασίζεται στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των απομακρυσμένων προορισμών , την τοπική γνώση, τις δεξιότητες, την κληρονομιά και τις παραδόσεις.
  • Οι πολιτιστικές διαδρομές είναι σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προσέγγιση των πολιτισμών, την αειφόρο ανάπτυξη, την προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του πολιτιστικού τουρισμού αλλά και την διευκόλυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Οι “πολιτιστικές διαδρομές” μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ταξίδι που οι κυριότεροι σταθμοί του είναι οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτιστική δημοκρατία, η πολιτιστική πολυμορφία, η ταυτότητα, ο διάλογος και οι αμοιβαίες ανταλλαγές» 

Μπορούν, να μειώσουν τη συγκέντρωση των τουριστών σε λίγα μόνο μέρη και να βοηθήσουν στην εξάλειψη της εποχικότητας προτείνοντας ένα νέο μοντέλο τουρισμού και ενισχύοντας την ιθαγένεια της Ε.Ε. μέσα από την ανακάλυψη της κοινής κληρονομιάς μας.

Επιδιώκουν  να διαμορφώσουν  έναν κοινό πολιτιστικό χώρο, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κληρονομιά, την εκπαίδευση, τη δικτύωση, την ποιότητα και άλλων συναφών δραστηριοτήτων.

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ

Η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πιο φημισμένη περιοχή παραγωγής καπνού. Συγκεκριμένα, τα αρωματικά καπνά ανατολικού τύπου, και ιδιαίτερα η ποικιλία «μπασμάς», που καλλιεργούνταν στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα γνωστά για την υψηλή τους ποιότητα και πωλούνταν σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές.

Η εντατική τους παραγωγή και η συστηματική δραστηριοποίηση των καπνεμπόρων στην παγκόσμια αγορά, έθεσε την Ξάνθη αρκετά υψηλά στην κατάταξη με τις πλουσιότερες περιοχές της χώρας

Σκοπός της προτεινόμενης διαδρομής είναι να αποτυπώσει τη συμβολή της καλλιέργειας αλλά και εμπορίας του καπνού στην οικονομική και κοινωνικοπολιτική εξέλιξη των χωρών αυτών. Συγκεκριμένα, προτείνεται μια τουριστική διαδρομή εντός της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης κατά την οποία  αναδεικνύονται όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν (αρχοντικά καπνεμπόρων, σχολεία, καπναποθήκες κ.α.) την οικονομική και κοινωνική ευημερία που γνώρισε η περιοχή από τη συστηματική ενασχόληση των κατοίκων με τον καπνό.

Μεταξύ 1860 – 1940 η τουρκοκρατούμενη Ξάνθη γίνεται παγκοσμίως γνωστή χάρη στον σπάνιο αρωματικό καπνό της που ξεπερνά τα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ταξιδεύει ως περιζήτητος στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Κωνσταντινούπολη. Τεράστιος πλούτος κατακλύζει την περιοχή και η άρχουσα τάξη που με την άδεια του σουλτάνου εμπορεύεται τον εξαιρετικό μπασμά, μεγαλουργεί χτίζοντας τη σημερινή Παλιά Πόλη. Οι δεκαετίες αυτές αποτέλεσαν την περίοδο ακμής της πόλης, τη “belle époque” της Ξάνθης, όπως ονομάστηκε.

«Η συνύπαρξη εκείνο τον καιρό ενός αντιτύπου της “belle époque” , με αυθεντικούς τούρκικους μιναρέδες, έδιναν χρώμα και περιεχόμενο σε μια κοινωνία-πανσπερμία απ’ όλες τις γωνιές της Ελλαδικής γης, που συμπτωματικά βρέθηκε να ζει σε ακριτική περιοχή και να χορεύει τσάρλεστον στις δημόσιες πλατείες», γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις για την αγαπημένη του πλευρά της Ξάνθης.

 

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Η διαδρομή της Ιερουσαλήμ αναδεικνύει τις αρχαίες χερσαίες και θαλάσσιες οδούς  τις οποίες ακολουθούσαν οι έμποροι και προσκυνητές  με κοσμικά και θρησκευτικά στοιχεία σε έναν από τους μεγαλύτερους  προορισμούς των «μεγάλων προσκυνημάτων».

Προσδιορισμός της διαδρομής, τις θέσεις και τις τοπικές διαδρομές μέσα σε αυτό

Επιλογή και χαρακτηρισμός   των διαδρομών και των επιμέρους – θεματικές θέσεις στάσης

Σχεδιασμός των διαδρομών και των εκδηλώσεων  που θα διοργανωθούν

Δημιουργία του τουριστικού – πολιτισμικού Προϊόντος και το  σχέδιο προώθησης και διαχείρισης

Η προτεινόμενη διαδρομή αναπτύσσεται μέσω χερσαίων διαδρομών, επαναπροσδιορίζεται και διαμορφώνεται βάσει των αρχαίων εμπορικών και Χριστιανικών  προσκυνημάτων που ρέει προς τους Αγίους Τόπους

και από τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου  και της  Μαύρης Θάλασσας

Οι ορεινοί δρόμοι της Ροδόπης συναντιόνταν στον κάμπο σε συγκεκριμένα σημεία με τη ρωμαϊκή Via Egnatia.

 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα σωζόμενα τμήματα του δρόμου η πιθανή πορεία της Εγνατίας στη Θράκη μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Ερχόμενη από τον κόλπο του Στρυμόνα, η Εγνατία οδός διέσχιζε την Αμφίπολη και έφτανε στην πόλη των Φιλίππων από την περιοχή του Παγγαίου. Κατέβαινε στην Καβάλα και μετά διέσχιζε το Νέστο στην πόλη Τόπειρος δίπλα στο σημερινό χωριό Παράδεισος.

Η 3η ΔΙΑΔΡΟΜΗ είναι

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Στοχεύουμε  στην δημιουργία μιας τουριστικής-ιστορικής-πολιτιστικής διαδρομής με αναφορά στην ζωή, τα ταξίδια και τους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, του Ηρακλή.

 

Η Αναγέννηση  βασίστηκε πάνω στην ελληνική Μυθολογία, στην Αρκαδία και το κίνημα του Αρκαδισμού. Ο Ηρακλής αποτελεί το παλαιότερο κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο των Ευρωπαίων που τα ίχνη του δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς και  έχουν περάσει πάνω από 3000 χρόνια.

 

O Ηρακλής είναι ο μόνος διαχρονικός προϊστορικός Ευρωπαίος ήρωας.

 

“Οι Άθλοι του Ηρακλή” είναι μια διαδρομή που ακολουθεί στις χώρες από τις οποίες πέρασε τους άθλους και τα υπόλοιπα μεγάλα επιτεύγματα.   Αποτελεί  μια γέφυρα πολιτισμού και ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πάρκο στο οποίο ο επισκέπτης-περιηγητής θα ζήσει και θα περπατήσει στα χνάρια του Ήρωα χιλιάδες χρόνια μετά τη δράση του.

ΑΒΔΗΡΑ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΗΣ

 

Η μυθολογική παράδοση παρουσιάζει ως ιδρυτή της πόλης τον Ηρακλή, ο οποίος έχτισε τα Άβδηρα προς τιμή του φίλου του Άβδηρου, από τον οποίο πήραν και το όνομα τους , που τον κατασπάραξαν τα σαρκοβόρα άλογα του βασιλιά των Βιστώνων Θρακών, Διομήδη.  ( ο όγδοος άθλος ) Τοποθετημένη σε μια προνομιούχο για το εμπόριο με τη Θρακική ενδοχώρα θέση, με δύο λιμάνια και πλούσιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, η αποικία των Τηίων εξελίχθηκε γρήγορα σε μια από τις ακμαιότερες πόλεις του βόρειου Αιγαίου. Τα γνωστά Άβδηρα, στην σημερινή ελληνική Θράκη, πατρίδα του Πρωταγόρα, του Εκαταίου και του Δημοκρίτου.

 

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

  • Αξιοποίηση της διαδρομής προς όφελος των τοπικών οικονομιών. Δημιουργία «συνεργιών» μεταξύ πολιτιστικής κληρονομιάς, τουρισμού και αειφόρου ανάπτυξης.
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες
  • Η πραγματοποίηση συνεχιζόμενων αποτελεσματικών δραστηριοτήτων συνδεδεμένων με την περιοχή, που θα στοχεύουν στην ευρεία διάχυση και προώθηση των πολιτιστικών προϊόντων
  • Να γίνει το προϊόν σημείο αναφοράς του τοπικού πολιτισμικού πλούτου.
  • Να επαναφέρει και να ενισχύσει την τοπική εικόνα και παράλληλα το ενδιαφέρον για την τοπική κουλτούρα και τις παραδόσεις.
  • Δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, ανάμεσα στις χώρες όλου του κόσμου,

 

  • Ενθάρρυνση του διαπολιτισμικού διάλογου, των επιχειρηματικών συνεργασιών καθώς και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

 

Ξεκινώντας από την Ξάνθη μας αυτές οι 3 τουριστικές – πολιτιστικές διαδρομές σε απόλυτη συνεργασία και αρμονία με την ιστορικότητα και θεματική σύνδεση με άλλες χώρες που μοιράζονται αυτό το όραμα στοχεύουμε επιθετικά στο να κατακτήσουμε σημαίνουσα θέση στην Παγκόσμια Τουριστική Αγορά εκμεταλλευόμενη τα ασύγκριτα τοπικά ιστορικά τοπικά και γεωγραφικά πλεονεκτήματα μας.

 

 

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ΜΙΑ  ακόμα δράση του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ με την οποία ενισχύουμε στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας.

Συνδέουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής,  ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΤΟΠΙΚΑ  δημιουργώντας είναι ένα πρότυπο πιστοποίησης επιχειρήσεων. Οι πιστοποιημένες επιχειρήσεις που θα φέρουν το λογότυπο του προτύπου

  • στηρίζουν μετρήσιμα την παραγωγή, την οικονομία και το εργατικό δυναμικό του τόπου τους
  • αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα τους και την ευθύνη της φιλοξενίας
  • προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες προβάλλουν τον τοπικό πολιτισμό και την γαστρονομία
  • σέβονται το περιβάλλον και την αειφορία του τόπου τους

 

Η  επιχείρηση σέβεται τον τόπο της, την κουζίνα της, τους ανθρώπους της, την αειφορία   και τα ήθη κι έθιμά !

Οι επιχειρήσεις αυτές στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σας και να σας προσφέρουν  μία αυθεντική εμπειρία για τις διακοπές σας γεμάτη με συναισθήματα, γεύσεις και εικόνες από το μέρος που επιλέξατε να επισκεφτείτε.

 

Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία του  Μουσικού Σχολείου Ξάνθης για την διοργάνωση του Φεστιβάλ «ΠΟΛΕΙΣ ΟΝΕΡΟΥ»  στο Τόπο μας και προτείνουμε την διεύρυνση του σε Ευρωπαϊκό  Θεσμό.  Στον τόπο του Ορφέα εμπνευστή της τέχνης  της μουσικής,  και του θεάτρου

Η Ξάνθη μας μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα την φέρουν ως σημείο τουριστικής και πολιτιστικής αναφοράς στην θέση που της αντιστοιχεί.

Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα και είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την ιστορία μας, το παρόν μας, τους ανθρώπους μας και θα σχεδιάσει μία διαφορετική ταυτότητα στην περιοχή μας όπου στο μέλλον θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη.