Γράφει ο Μανώλης Ισχάκης, WYS NLP Coach

Έχεις νιώσει ποτέ να θέλεις να κάνεις κάτι στην ζωή σου και κάτι να σε τραβάει πίσω;

Έχεις νιώσει ποτέ ότι αξίζεις κάτι περισσότερο από αυτό που έχεις τώρα;

Έχεις νιώσει ποτέ πως πραγματικά μπορείς να καταφέρεις πράγματα αλλά δεν ξέρεις το πώς; Ή δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις στην ζωή σου;

Όλοι οι άνθρωποι μέσα μας, βαθιά μέσα στην καρδιά μας, έχουμε όνειρα. Έχουμε όνειρα σε όλα τα επίπεδα, σε προσωπικό, συναισθηματικό, οικογενειακό επίπεδο, σε όλα. Ας το εξηγήσω! Όταν λέω προσωπικό αναφέρομαι στο κομμάτι της συναισθηματικής διακύμανσης, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, θέλουμε να είμαστε ήρεμοι, θέλουμε να είμαστε παθιασμένοι με την ζωή. Θέλουμε να έχουμε ηρεμία, γαλήνη και πολλά άλλα πράγματα. Στην ουσία η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από το εύρος των συναισθημάτων που βιώνουμε.

Άλλοι άνθρωποι τώρα, σε έναν άλλο τομέα, μπορεί να θέλουν κάποια χρήματα ή παραπάνω χρήματα για να κάνουν κάποια πράγματα όπως το να πάνε ένα ταξίδι, να μάθουν χορό, να ξεκινήσουν ζωγραφική, να έχουν ένα οποιοδήποτε χόμπι αν θέλεις. Ή να βγάλουν ένα φίλο έξω ή να βοηθήσουν έναν άλλον άνθρωπο. Κάποιοι άλλοι άνθρωποι αυτό που θέλουν είναι να έχουν μια σχέση ή μια καλύτερη σχέση από αυτή που ήδη έχουν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι τα θέλουν όλα. Και είναι καλό να τα θέλουμε όλα γιατί αυτό σημαίνει ισορροπία. Και αυτή αν θέλεις είναι μια διαφορά των εξαιρετικά πετυχημένων ανθρώπων από των ανθρώπων που δεν έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία στη ζωή τους. Γιατί; Γιατί οι πετυχημένοι ξέρουν τι θέλουν και λένε “θέλω αυτό”. Οι άνθρωποι που δεν έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη ζωή τους συνήθως κατεβάζουν τα standard τους και αρκεί κάτι μικρό για να είναι χαρούμενοι, για να είναι ευτυχισμένοι.

Όμως ότι και να κάνεις για να μπορείς να έχεις ένα αποτέλεσμα υπάρχει από κάτω κάτι το οποίο θα σε κινήσει προς μία ή προς μία άλλη κατεύθυνση. Τι θέλω να πω με αυτό; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε βρεθεί σε κομβικά σημεία στη ζωή μας. π.χ. Αν αποφασίσεις αυτή τη στιγμή να συνεχίσεις να διαβάζεις το άρθρο ή να μην συνεχίσεις να το διαβάζεις, είναι μια απόφαση. Μετά από λίγο θα μιλήσεις με έναν άνθρωπο. Το τι θα του πεις ή τι δεν θα του πεις είναι μια απόφαση. Έτσι λοιπόν η ζωή μας καθορίζεται από τις αποφάσεις μας.

Άρα λοιπόν σε κομβικά σημεία της ζωής μας καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε. Τι θα καθορίσει όμως ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε; Αυτό που θα καθορίσει τον δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσουμε είναι η αυτοπεποίθηση μας. Η αυτοπεποίθηση θα καθορίσει την διαδρομή μας. Τώρα τι σημαίνει αυτοπεποίθηση; Ο κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του ορισμό για την αυτοπεποίθηση. Όποιος και να είναι αυτός ο ορισμός φρόντισε να είναι ενδυναμωτικός, επιτεύξιμος και ρεαλιστικός. Γιατί αν αναλύσουμε την λέξη αυτοπεποίθηση θα δούμε ότι σημαίνει αυτό-πεποίθηση, η πεποίθηση που έχω για τον εαυτό μου.

Έτσι λοιπόν αναρωτιέμαι ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου; Πιστεύεις ότι μπορείς; Πιστεύεις ότι δεν μπορείς; Πιστεύεις ότι αξίζεις; Πιστεύεις ότι γίνεται αυτή την εποχή να έχεις κάποια χρήματα; Πιστεύεις ότι μπορείς να έχεις μια καλύτερη σχέση; Πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις την διάθεσή σου; Πιστεύεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις την δικιά σου ιστορία; Τι πιστεύεις; Ή τι δεν πιστεύεις;

Έτσι λοιπόν αυτό που σε καλώ να κάνεις είναι να καταγράψεις τι πιστεύεις και τι δεν πιστεύεις σχετικά με τον εαυτό σου. Όταν καταγράψεις τι πιστεύεις και τι δεν πιστεύεις (σε παρακαλώ να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου) τότε θα ανακαλύψεις γιατί έχεις τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στην ζωή σου σε προσωπικό, συναισθηματικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Τώρα λοιπόν που ξέρεις τι πιστεύεις, το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να κάνεις, είναι να αναγνωρίσεις ποιες είναι οι αποδυναμωτικές πεποιθήσεις και να τις αντικαταστήσεις με ενδυναμωτικές. Και πώς θα γίνει αυτό; Ένας απλός τρόπος αν θέλεις να δουλέψεις μόνος σου είναι ο εξής: Να γράψεις την ενδυναμωτική πεποίθηση και κάθε μέρα να κάνεις κάτι λίγο που θα επιβεβαιώνει αυτήν την πεποίθηση. π.χ. Αν πιστεύω ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω και θέλω να το αντικαταστήσω με το μπορώ να τα καταφέρω θα πρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όντως δεν μπορώ να καταφέρω σε αυτή την φάση να πετάξω χωρίς αλεξίπτωτο (λογικό) μπορώ όμως να καταφέρω να γίνω ένας καλός χορευτής.

Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνω εγώ καθημερινά για να γίνω ένας καλός χορευτής; Χρειάζεται να κάνω μικρά – μικρά βήματα καθημερινά. π.χ. Να μπω στο Internet και να ψάξω ποιες είναι οι σχολές χορού ή να ρωτήσω έναν φίλο μου. Μετά να ξεκινήσω και να κάνω κάθε μέρα 5 λεπτά πρακτική σχετικά με μία φιγούρα ή με ένα συγκεκριμένο είδος χορού. Σιγά σιγά λοιπόν αυτό αν το επαναλαμβάνεις δεν θα χρειαστείς παραπάνω από 90 ημέρες για να αλλάξεις αυτή την πεποίθηση.

Πρόσεξε τώρα, αν η πεποίθηση που έχεις για τον εαυτό σου, για την ζωή σου, για την επιτυχία σου καθορίζει την ζωή σου τότε πραγματικά δεν αξίζουν 90 ημέρες για να αλλάξεις άρδην την ζωή σου σε όλα τα επίπεδα από τώρα και στο εξής;

Έτσι λοιπόν:

  1. Κατέγραψε ποιες είναι οι πεποιθήσεις που έχεις για τον εαυτό σου.

  2. Αναγνώρισε ποιες είναι οι αποδυναμωτικές πεποιθήσεις

  3. Γράψε, σημείωσε, όρισε τις ενδυναμωτικές πεποιθήσεις

  4. Ανέλαβε δράση και δεσμεύσου να κάνεις κάθε μέρα κάτι και από λίγο για να εγκαταστήσεις μέσα σου την καινούργια πεποίθηση.

Γιατί μέσα από την δράση θα αρχίσεις να έχεις εμπειρικές αναφορές σχετικά με το ότι το κάνεις.

Να Αγαπάς τον Εαυτό σου και να Ζεις με Πάθος!

Πηγή: www.manolisischakis.gr