ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Μονοπώλησε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης την Τρίτη το μεσημέρι,  το θέμα της μείωσης του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΞ.  Ένα θέμα να θέμα που καίει τους περισσότερους Ξανθιώτες αφού είναι πλέον δεδομένο ότι πληρώνουν πολύ ακριβά αυτό το κατά τα άλλα,  δημόσιο αγαθό.

Το θέμα έφερε για συζήτηση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανος και έκανε αναφορά για μείωση των τελών ύδρευσης σε κοινωνικά ευπαθή άτομα με αναπηρία 80%, προκαλώντας τον επικεφαλής παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ  Ιπποκράτη Καμαρίδη ο οποίος θύμισε στον κ. Σδρέβανο ότι αυτή ήταν μία προεκλογική δέσμευση και απόφαση της διοικούσας παράταξης πριν από δύο χρόνια, επισημαίνοντας ότι ενώ υπάρχει η δέσμευση αυτή δεν υλοποιήθηκε και την εμφανίζουν στο δημοτικό συμβούλιο ως κίνηση  εντυπωσιασμού. Ζητλωντας να ενημερωθεί από τον πρόεδρο  γιατί δεν υλοποιήθηκε η εν λόγω απόφαση εδώ και δύο χρόνια, ζητώντας να διευκρινιστεί αν η έκπτωση είναι επί της αξίας του νερού ή επί του συνολικού τιμολογίου;

Διευκρινίσθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ ότι είναι επί της αξίας του νερού και ο κ. Καμαρίδης χαρακτήρισε αυτήν έκπτωση αστειότητα διότι η αξία του νερού είναι πολύ μικρότερη από την συνολική τιμή του τιμολογίου,  χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία της ΔΕΥΑΞ τέχνασμα και εμπαιγμό προς τους συνδημότες μας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια η έκπτωση αφορούσε τα δημοτικά τέλη.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πριν από ενάμιση χρόνο πήρε απόφαση μείωσης των δημοτικών τελών κατά 20% σε αυτούς που ήταν ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Στην τοποθέτηση του ο Δ. Μπένης ανέφερε ότι αυτή η πρόταση της μείωσης των τελών ύδρευσης σε άτομα με αναπηρία 80% αφορά συνολικά 60 Ξανθιώτες οι οποίοι δικαιούνται αυτή την μείωση με κόστος για την ΔΕΥΑΞ 6.500 ευρώ, σημειώνοντας ότι το αντίστοιχο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ αφορά 500 άτομα στην πόλη  και το κόστος της ΔΕΥΑΞ έρχεται μόλις 11.000 ευρώ την στιγμή που η ΔΕΥΑΞ πληρώνει εφορία εμφανίζοντας εικονικά κέρδη κοντά στις 300.000 ευρώ, στερώντας τα από τους συνδημότες μας,  στηλιτεύοντας παράλληλα την διοίκηση της Εταιρείας, ότι παίρνει τα χρήματα από τους Ξανθιώτες και πληρώνει φόρους ύψους 300.000 ευρώ ενώ αν έκανε περισσότερες παροχές προς όφελος των δημοτών δεν θα παρουσίαζε αυτήν την κερδοφορία, με δεδομένο ότι δεν είναι επιχείρηση κερδοφορίας αλλά κοινής ωφέλειας. Άρα, όπως σημείωσε ο κ. Μπένης, κακώς πληρώνει αυτά τα ποσά στην εφορία και δεν τα διανείμει είτε σε έργα αιχμής, είτε κάνοντας μειώσεις στις τιμές του τιμολογίου διότι οι Ξανθιώτες αυτήν την στιγμή πληρώνουν και τον ΦΠΑ αλλά και τον φόρο λόγω κερδοφορίας.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος ζήτησε από το Σώμα να εγκρίνει την πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ και σε επόμενο συμβούλιο της επιχείρησης να αυξηθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου συμπεριλαμβανομένων και των τρίτεκνων και των πολύτεκνων.

Στην πρόταση του δημάρχου ο κ. Μπένης αντιπρότεινε να πάρει πίσω την πρόταση της η ΔΕΥΑΞ και να την φέρει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρωμένη.

Ο Μ. Φανουράκης πρότεινε για την παράταξη του να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση με ποιο διευρυμένο το κοινωνικό τιμολόγιο συμφωνώντας με τον Δ. Μπένη.

 Ο Ιπποκράτης Καμαρίδης πήρε τον λόγο και ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε από τον ίδιο, είπε ότι είναι κρίμα αυτά τα χρήματα να αποδίδονται στην εφορία αντί στους Ξανθιώτες, άρα τόνισε, γνώριζαν οι υπηρεσίες και οι λογιστές ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν στην εφορία, επαναλαμβάνοντας την θέση της παράταξης του που λέει πώς ότι αφορά μειώσεις του τιμολογίου για τους Ξανθιώτες, θα ψηφίζουν θετικά, όμως στο συγκεκριμένο θέμα ανέφερε  ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει. Δηλαδή ο Δήμαρχος να έχει την βούληση να μειώσει το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ και η Εταιρεία εδώ και δύο χρόνια φέρνει προσκόμματα.

Ο Ν. Ανταμπούφης σημείωσε ότι είναι ακριβό το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΞ, και ζήτησε να επανέλθει η πρόταση του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ και να συμφωνήσουν όλοι ότι θα στηριχτεί από όλους.

Τελικά πέρασε ομόφωνα η πρόταση του Δημάρχου που δίνει πλέον την δυνατότητα στην ΔΕΥΑΞ να προχωρήσεις σε μειώσεις έως και 50% στην πρώτη περίπτωση που αφορά την μείωση των τόκων υπερημερίας μέχρι και 50% και στις μειώσεις του κοινωνικού τιμολογίου να αγγίζει και ακόμη και το 99% σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.