Δύο σύλλογοι διδασκάλων μετέφεραν στον υπουργό Παιδείας τα αιτήματα τους

Φυσικά οι ΕΠΑΘΙΤΕΣ της Θράκης, οι εκπαιδευτικοί  που διδάσκουν στα μειονοτικά σχολεία και είναι απόφοιτοι της ΕΠΑΘ(Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης ) δεν ήταν δυνατόν να μην προσπαθήσουν να περάσουν με επιστολή τους προς τους αρμόδους υπουργούς παιδείας και κάθε ενδιαφερόμενο την γραμμή του Τουρκικού Προξενείου που είναι η μόνιμοι θέση του για δίγλωσσα σχολεία «πασπαλισμένο» με τα προβλήματα της μειωνοτικής εκπαίδευσης. Όταν όμως οι ΕΠΑΘίτες καλούνται σε ημερίδες για να αναφερθούν στα προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης τότε προφανώς χωρίς εντολή, δεν συμμετέχουν.

Διαβάστε το άρθρο τηςgundem.

Οι δύο σύλλογοι των δασκάλων τουρκικών που ασκούν τα καθήκοντα τους σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία της δυτικής Θράκης έστειλαν επιστολή στον υπουργό παιδείας  Γαβρόγλου.

………….

Η επιστολή φέρει τις υπογραφές των προέδρων των δύο συλλόγων, Σαλίχ Αχμέτ και Νουρεττίν Κιγιτζί, φέρει ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου και εκτός από τον υπουργό στάλθηκε σε άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Παιδείας, σε βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης και θέτει τα εξής αιτήματα:

–          Ως αποτέλεσμα της αύξησης των ωρών των διευθυντών των μειονοτικών σχολείων, υπήρξε μείωση των μειονοτικών δασκάλων που υπηρετούν στα μειονοτικά σχολεία. Μείωση υπήρξε και στον αριθμό των δασκάλων ελληνικών που υπηρετούν στα σχολεία αυτά. Ζητείται να σταματήσει η ρύθμιση αυτή που παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία της μειονοτικής εκπαίδευσης.

–          Να ληφθούν υπόψη τα χαρακτηριστικά της μειονοτικής εκπαίδευσης όπως καθορίζονται στην συνθήκη της Λωζάννης, όπως και το δίγλωσσο σύστημα εκπαίδευσης και να μην εφαρμοστεί στα μειονοτικά σχολεία το ολοήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

–          Να γίνουν οι δέουσες εργασίες  για την έγκαιρη αποστολή στα σχολεία των βιβλίων τουρκικών για την εκπαιδευτική χρονιά 2017-2018

–          Οι δάσκαλοι τουρκικών να περάσουν από σεμινάριο από τους συγγραφείς των βιβλίων που χρησιμοποιούνται στα σχολεία.

–          Kαθώς τα βιβλία ελληνικών τα οποία  διδάσκονται  στα μειονοτικά σχολεία δεν δίνουν απαντήσεις στις συνθήκες των ημερών μας, να αλλαχθούνε με τα βιβλία ελληνικών που διδάσκονται στα κρατικά σχολεία.

–          Να τερματισθεί η πρακτική του κλεισίματος και των συνενώσεων των μειονοτικών σχολείων.

–          Από το 2009 και μετά δεν έγιναν προσλήψεις στα μειονοτικά σχολεία. Από τότε έως τώρα συνταξιοδοτήθηκαν 71 δάσκαλοι. Επειγόντως να γίνουν διορισμοί στις κενές θέσεις.

……………

To εν λόγω πανεπιστημιακό τμήμα να ενδυναμωθεί από την πλευρά του προσωπικού, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του και να υπάρξει συνεργασία με πανεπιστήμιο της Τουρκίας σχετικά με την σύσταση των μαθημάτων τουρκικής γλώσσας και φιλολογίας και των μαθημάτων θρησκευτικών.

Να εξαλειφθούν τα θέματα συνταξιοδότησης που έχουν οι εκπαιδευτικοί που εργάστηκαν ανασφάλιστοι στα έτη 1982-1993.

Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός όλων των μειονοτικών σχολείων της Θράκης.

Στην επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Παιδεία Γαβρόγλου οι δύο σύλλογοι του μεταφέρουν επίσης το αίτημα για συνάντηση μαζί του.

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2658

10/2/2017ν

Σχ: Είναι θλιβερό να διαπιστώνεις πως εάν την επιστολή αυτή την έγραφε ο Τούρκος πρόξενος, θα άλλαζε ελάχιστα μόνο στοιχεία…

Turkikanea