Οι δύο εκλογές των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, αυτή της Ξάνθης και των Αβδήρων,  είχαν ένα κοινό και πολλά αντίθετα σημεία αλλά,  με το ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα, δηλαδή την υλοποίηση της απόφασης των δημάρχων Χ. Δημαρχόπουλο και Γ. Τσιτιρίδη.

Αν μετά την υλοποίηση των αποφάσεων, οι δύο δήμαρχοι. κάνουν κουμάντο στις παρατάξεις τους. θα φανεί στο εκλογικό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές.

Γιατί κακά τα ψέμματα, οι δημοτικοί σύμβουλοι βγάζουν τους δημάρχους και λίγοι είναι στον νομό  Ξάνθης οι “πεφωτισμένοι” υποψήφιοι δήμαρχοι.   Τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες λίγοι είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ανέβηκαν τα σκαλιά του δημαρχείου μόνο με το “κρέμασμα” του σακακιού τους στην κρεμάστρα και οι Ξανθιώτες ολοκλήρου νομού, τους έκαναν δημάρχους. Αυτό πάει, πέρασε χωρίς επιστροφή.

Το κοινό σημείο, σύμφωνα πάντοτε με το παρασκήνιο,  ήταν ότι οι δύο δήμαρχοι πιέστηκαν από πολλούς παράγοντες στο θέμα της εκλογής των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και έπρεπε να επιστρατεύσουν τα επιχειρήματα, τους εκφοβισμούς και πολλά άλλα τέτοια πριν την τελική διαδικασία όπου φυσικά εκεί ο κάθε δήμαρχος μετράει τα κουκιά του.

Έτσι παρά το αντίθετο που ζητούσαν από τους δημάρχους οι συνεργάτες τους, δημοτικοί σύμβουλοι  και οι εξωδημοτικοί παράγοντες, ο μεν Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος κράτησε και για την δεύτερη θητεία τον Γ. Δρεμσίζη στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δε Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης άλλαξε τον Σ. Γαλανόπουλο με τον Ν. Μαυρίδη  δίνοντας έτσι το μήνυμα του “ποιος κάνει κουμάντο” στις παρατάξεις τους. Αν το αποτέλεσμα της επιλογής τους στα πρόσωπα των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων στα Άβδηρα και την Ξάνθη τα καρπωθούν οι δήμαρχοι το μέλλων θα δείξει.

Στον Δήμο Ξάνθης υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης για την αλλαγή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και έγινε πρόταση (από εξωδημοτικούς παράγοντες) στην θέση του να πάει ο αρεστός τους. Τελικά απ ότι λένε οι πληροφορίες, στους εξωδημοτικούς παράγοντες “δόθηκε” αντιδημαρχία και έτσι κρατήθηκε ο Δρεμσίζης παρ όλη την ενδωπαραταξιακή γκρίνια, για δεύτερη θητεία στην θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι πέρασε η απόφαση του δημάρχου που έδωσε σαν πολιτικό αντάλλαγμα στους εξωδημοτικούς μία αντιδημαρχία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που γκρίνιαξαν στον δήμαρχο δεν ακούστηκαν, ο δήμαρχος υλοποίησε την απόφαση του  απαλλαγμένος από την εξωδημοτική πίεση που όπως μαθαίνουμε, δεν ήταν και τόσο ισχυρή, για άγνωστους σε μας ακόμη λόγους αλλά, ο δήμαρχος  κράτησε αυτούσια  την ενδοδημοτική του  αντιπολίτευση η οποία όπως μαθαίνουμε θα αντιδράσει προεκλογικά με κινήσεις, όπως λένε χαρακτηριστικά “θα τρίβετε τα μάτια σας”. Τελικό αποτέλεσμα, ο Δρεμσίζης, μένει πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου με απόφαση του δημάρχου Χ. Δημαρχόπουλου.

Τα πράγματα στον δήμο Αβδήρων είναι ακόμη ποιο μπερδεμένα γιατί μπορεί η κίνηση “αντάρτικο” του πρώην προέδρου  του Δημοτικού Συμβουλίου Σπύρου Γαλανόπουλου,  που ήταν κόντρα στην απόφαση του Δημάρχου Γ. Τσιτιρίδη να προτείνει στην θέση του τον Ν. Μαυρίδη που στηρίχθηκε από την παράταξη,  όμως κανένας δεν επιβεβαιώνει ότι στις επόμενες εκλογές όλοι αυτοί που στήριξαν την πρόταση του Τσιτιρίδη  θα είναι και μαζί του.

Ως γνωστόν λόγω έλλειψης κομματικών ταυτοτήτων, στις δημοτικές εκλογές μπαίνει μπροστά, ξεκάθαρα, το προσωπικό συμφέρον των υποψηφίων.

Η ουσία του πράγματος είναι ότι από αυτήν την μάχη, οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων βγήκαν νικητές. Τα υπόλοιπα προβλήματα των αποφάσεων τους,  είδη ξέρουν οι ίδιοι, ποια και ποιοι είναι και θα τα αντιμετωπίσουν πριν γιγαντωθούν. Άλλωστε η πολιτική είναι γένους θηλυκού.