Με ένα ομόφωνο όχι απάντησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από αίτημα του πολιτιστικού κέντρου Κομοτηνής για να στηριχθούν από τους καρναβαλικούς συλλόγους της Ξάνθης, οι εκεί καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Οι σύλλογοι είπαν όχι.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο πρόεδρος του κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης εισηγήθηκε, αφού άκουσε όλους τους εμπλεκομένους σε αυτό το «περίεργο» αίτημα των Κομοτηναίων για την μη συμμετοχή των καρναβαλικών συλλόγων της Ξάνθης στο καρναβάλι της Κομοτηνής, για τον λόγο ότι οι υποχρεώσεις των καρναβαλικών συλλόγων στην πόλη είναι πολλές και δεν υπάρχει λόγος να αποδυναμωθεί ο θεσμός των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών. Οι πολλές παράλληλες υποχρεώσεις των καρναβαλικών συλλόγων δεν επιτρέπουν στους συλλόγους της Ξάνθης να στηρίξουν θεσμούς σε άλλες πόλεις.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΞΑΝΘΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-«ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΚΗΝΗ»

Ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα της απόφασης της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ και μέλος του κέντρου πολιτισμού αλλά και της Θρακικής Σκηνής η πρώτη του αντίδραση καταγράφηκε ως εξής: «Ήρθαν, τους φιλοξενήσαμε και θέλουν να πάρουν το καρναβάλι μας να το πάνε εκεί. Η υπόθεση μου θυμίζει την ιστορία του Μενελάου που φιλοξένησε στο σπίτι του τον Πάρη και αυτός πείρε την Ελένη και έφυγε».


Με αυτά τα λόγια ο κ. Καμαρίδης σχολίασε την συμπεριφορά των Κομοτηναίων λέγοντας ότι «Δεν έχουμε τίποτε με τους Κομοτηναίους που ίσα ίσα οι άνθρωποι έρχονται στην πόλη μας και διασκεδάζουν, αυτό όμως είναι άλλο. Έχει να κάνει με την επιβίωση του θεσμού και δεν επιτρέπεται στους Ξανθιώτικους Πολιτιστικούς Συλλόγους να φεύγουν χωρίς άδεια γιατί ο Δήμος τους ενισχύει ποικιλοτρόπως και το καρναβάλι είναι αποκλειστικά της Ξάνθης».

Ακολούθως ο Ιπποκράτης Καμαρίδης, αναφέρθηκε στα λεχθέντα από την πλευρά του εκπροσώπου του συλλόγου της Κομοτηνής που από τα λόγια του φάνηκε ξεκάθαρα ότι σκοπός αυτής της στήριξης από την πλευρά της Ξάνθης είναι οικονομικός. Δηλαδή η στήριξη των επιχειρήσεων της Κομοτηνής  άρα οι λόγοι ήταν καθαρά εμπορικοί και όχι πολιτιστικοί. «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κόσμο στην Ξάνθη και όχι να πάρουμε κόσμο από εδώ για να τον πάμε αλλού».

ΜΙΜΗΣ ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΞΑΝΘΗΣ-«ΑΝΟΙΞΗ»

«Άκουσα πολλά και με βάζουν σε σκέψεις και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το ξαναδούμε. Έχουμε κουραστεί όλοι εδώ και 50 χρόνια για να κρατήσουμε το καρναβάλι»,  απάντησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Μίμης Μίλκογλου ο οποίος αναφέρθηκε στις πολλαπλές υποχρεώσεις των συλλόγων κατά την διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι δεν γίνεται να στηρίζονται επαγγελματικά συμφέροντα άλλης πόλης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΔΗΣ – «ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΕΣ»

«Συντεταγμένα κατά την περίοδο των ΘΛΕ, κανένας πολιτιστικός σύλλογος ο οποίος στηρίζεται από τον δήμο Ξάνθης, δεν πρέπει να στηρίξει εκδηλώσεις άλλων δήμων». Ήταν η εκφρασμένη από τον Γιάννη Χριστίδη θέση των Κατασκηνωτών.

Στην συνέχεια το ιδρυτικό μέλος των «Κατασκηνωτών» ανέφερε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, υπάρχει η αυτονομία των πολιτιστικών συλλόγων και με δική τους ευθύνη μπορούνε να πάνε. «Εμείς σαν σύλλογος ομόφωνα, αποφασίσαμε να μην πάμε και δεν πρέπει να πάμε πουθενά. Δεν είναι δυνατόν εδώ και πενήντα χρόνια να στηρίζουμε το καρναβάλι της Ξάνθης και ξαφνικά να μην το κάνουμε και όσο για τον κανονισμό αυτός σαφέστατα θα πρέπει να αλλάξει και να λέει ότι κατά την διάρκεια των ΘΛΕ απαγορεύεται οι σύλλογοι να στηρίζουν άλλους συλλόγους».