Ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Ποια είναι τα έργα υποδομών;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Διαβάσαμε όλοι την ανακοίνωση της Περιφέρειας για τις συσκέψεις με τους δημάρχους του Νομού Έβρου που ακολούθησαν την επίσκεψη του Περιφερειάρχη  λόγω της κακοκαιρίας.

Δυστυχώς όμως, στις ανακοινώσεις της Περιφέρειας, δεν είδαμε να γίνεται αναφορά στο πώς θα αντιδράσει η Περιφέρεια και τι μέτρα θα λάβει μόλις λυόσουν τα χιόνια, ιδιαίτερα στην Βουλγαρία και αρχίσουν οι βροχές.

Θα τρέχουν πάλι την τελευταία στιγμή οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες για να βρούνε λύση;

Αλήθεια, εκείνη την ώρα, τι λύση να βρούνε  όταν αρχίζει και πλημμυρίζει ο Έβρος και σπάνε τα αναχώματα το ένα μετά το άλλο;

Να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες και οι δήμοι είναι εφοδιασμένες με βαριά μηχανήματα αλλά, λείπουν χειριστές για να βγάλουν από τα δύσκολα τους πολίτες σε κάθε εμφάνιση δυσμενών καιρικών συνθηκών.

 

Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης ότι η περιφέρεια ΑΜΘ είναι ένας ανοχύρωτος και αδύναμος οργανισμός ανέτοιμος να αντιδράσει στα έντονα  καιρικά φαινόμενα.

Αρκεί μία νεροποντή ή λίγο παραπάνω χιόνι και οι δήμοι μαζί με την Περιφέρεια παθαίνουν  «παραλυσία» άνευ προηγουμένου, τρέχοντας την τελευταία στιγμή να στηρίξουν όποιο κομμάτι κινδυνεύει περισσότερο.

Τουλάχιστον, αυτό παρατηρήθηκε τις μέρες της έντονης χιονόπτωσης.

Το θέμα είναι ότι  αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες, είναι ο προπομπός του τι θα ακολουθήσει όταν τα χιόνια στην Βουλγαρία και στην Ανατολική Θράκη αρχίσουν να λιώνουν και τα νερά θα πέσουν στον Έβρο.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός;

Θα παρακαλάμε πάλι του Βουλγάρους να μειώσουν την ροή του νερού; Και αν με το λιώσιμο των χιονιών, αρχίσουν οι βροχές και αυξηθούν πάλι οι ποσότητες του νερού στον ποταμό Έβρου τι θα γίνει;

Θα σπάνε τα αναχώματα το ένα μετά το άλλο βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών και τις περιουσίες τους;

Το ερώτημα εδώ και δεκαετίες παραμένει αναπάντητο και κάθε χρόνο, η ευλογία του χιονιού που «σκοτώνει τα μικρόβια» και ποτίζει την γη για να γίνει γόνιμη σαν ευλογία, έρχονται οι πλημμύρες του Έβρου ποταμού και την μετατρέπουν σε κατάρα.

Έρχονται οι πλημμύρες για να θυμίσουν για μία ακόμη φορά ότι λείπει ο σχεδιασμός και εκείνες οι υποδομές που θα προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων του Νομού Έβρου.

Μήπως από τώρα πρέπει να σχεδιάσει η Περιφέρεια για του χρόνου τον Χειμώνα;