Της Άντζελας Πεΐτση

«Εξοντωτικές» χαρακτηρίζονται οι νέες ασφαλιστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματικές, αγρότες, επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το μηνιαίο χαράτσι, που υπολογίζεται επί του εισοδήματος, θα κυμανθεί από 20% έως 34,5%.

Με την σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, οι εισφορές για περίπου 1,6 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών που μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 ασφαλίζονταν στα αντίστοιχα ταμεία τους, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ θα καταβάλλονται πλέον, σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, γνωστός «ως νόμος Κατρούγκαλου». Μάλιστα, η προθεσμία για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, έχει προσδιοριστεί να είναι τα τέλη του κάθε επόμενου μήνα. Έτσι μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων 30 ημερών θα πρέπει να τακτοποιούνται οι ασφαλιστικές εισφορές, του κάθε επαγγελματία.

Άρα, γίνεται αυτονόητο πως οι εισφορές για τον Ιανουάριο του 2017, θα πρέπει το αργότερο να πληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, με όλα τα προβλήματα και τα κενά «κουβαλάει» το νέο Υπερταμείο ΕΦΚΑ. Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω υπολογισμός, γίνεται με βάση το οικονομικό έτος 2015 κι από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, θα υπολογίζεται με βάση το οικονομικό έτος 2016 καθώς μέχρι τότε θα έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις του προηγούμενου έτους.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια

O εργατολόγος, ειδικός στο ασφαλιστικό δίκαιο και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ», Δημήτρης Μπούρλος, εξήγησε μιλώντας αποκλειστικά στο zougla.gr ότι τα νέα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους παραλήπτες μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους δια 12 μήνες, προκύπτει το μηνιαίο εισόδημα και βάση αυτού, υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές ανά κατηγορία. Ο κ. Μπούρλος εξήγησε τα ποσοστά που αντιστοιχούν ανά επαγγελματικό κλάδο, σχολίασε το νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και σχολιάζοντας το νέο Υπερταμείο ΕΦΚΑ είπε χαρακτηριστικά:

«Σε πρώτη φάση θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να λειτουργήσει «ως ενιαίο» ένα τέτοιο υπερταμείο για κύρια σύνταξη, στο οποίο έχουν ενταχθεί όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς. Το σύστημα υπολογισμού, προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών που συνδέεται με το εισόδημα είναι κάτι το καινούριο στη χώρα μας. Νομίζω –μακάρι να διαψευσθώ- πως θα δημιουργηθούν πολλά θέματα αναφορικά με τις καταβαλλόμενες εισφορές».