Συνεχίζει κανονικά το δούλεμα προς τους δοκιμαζώμενους νησιώτες σχετικά με την τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Και είναι δούλεμα για τους παρακάτω λόγους.

Πρώτον, δεν πρόκειται για κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ αλλά για αναστολή

Δεύτερον, στην αναστολή αυτή δεν περιλαμβάνονται τα μέσα μεταφοράς και τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα

Τρίτον,  η εξαίρεση της Ρόδου που είναι η πηγή της αγοράς όλης της Δωδεκανήσου πέραν των δυσκολιών που θα δημιουργήσει όσον αφορά την τροφοδότηση των άλλων νησιών δημιουργεί και προϋποθέσεις μαύρης αγοράς.

Τέταρτον, αναγράφεται ρητώς ότι  η αναστολή αφορά μόνο το 2017 και αποτιμάται από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα καλυφθούν από άλλα ισοδύναμα, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Παρότι ρητά αναγραφόταν και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο ότι θα έπρεπε να εξισωθεί ο ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου με τον ΦΠΑ της ενδοχώρας, οι προηγούμενες “μνημονιακές” κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ  και ΝΔ,  για εθνικούς λόγους, δεν έφεραν τον εφαρμοστικό νόμο στη Βουλή, καλύπτοντας με άλλα ισοδύναμα μέτρα τη διαφορά που απαιτούσε η Τρόικα.

Δυστυχώς η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρά τις  προεκλογικές υποσχέσεις για την προάσπιση του ΦΠΑ των νησιών,  εισηγήθηκε την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιών.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να καταλάβει ότι επιβάλλεται το ειδικό καθεστώς για να μην ερημώσουν τα νησιά μας όπου στο παρελθών είχαμε μαζική μετανάστευση των κατοίκων κυρίως προς την Αμερική και την Αυστραλία.

Θα θυμίσουμε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι ακόμα και οι σουλτάνοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διατηρούσαν ειδικό φορολογικό και θρησκευτικό καθεστώς προς τα νησιά προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς τους και να μην τα οδηγήσουν σε ερήμωση.