Ενοχλεί η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία, με διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Η  στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία με  διακριτό ρόλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενοχλεί. Ενοχλεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους πολιτικούς εντολοδόχους τους και το αποδεικνύουν καθημερινά με απροκάλυπτες επιθέσεις. Και είναι χαρακτηριστικό ότι – καθόλου κατά σύμπτωση – σε αυτές τις επιθέσεις πρωταγωνιστούν οι ίδιοι που αφού έσπευσαν το 2014 να προϋπαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα σπεύδουν να προϋπαντήσουν την ΝΔ.

Ματαιοπονούν όμως. Το πήραμε το μήνυμα τους. Ας πάρουν όμως και αυτοί το δικό μας. Ότι και να κάνουν, όσα σενάρια και αν εφεύρουν, όσο και αν μας επιτίθενται,εμείς θα συνεχίσουμε.

Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Και επειδή το μήνυμα μας φθάνει στην κοινωνία, τους αφήνουμε να βράζουν στο ζουμί τους.

Οι επιθέσεις τους πέφτουν στο κενό. Εμείς προχωράμε. Θωρακίζουμε θεσμικά, διευρύνουμε πολιτικά, συγκροτούμε οργανωτικά και εμβαθύνουμε προγραμματικά τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

(Από την ομιλία της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κοινή συνεδρίαση των ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, 13/11/2016)

……………………………………………

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο εναλλακτικός πόλος προοδευτικής διακυβέρνησης

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εφημερίδα  «ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στον δημοσιογράφο Φάνη Καραμπατσάκη.

 Για την εκλογή Τράμπ

Χρειάζεται άμεσα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Να πείσουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ανατροπές και συγκρούσεις που θα αφυπνίσουν την Πολιτική και θα την ξανακάνουν κυρίαρχη έναντι ενός πανίσχυρου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μόνο έτσι οι πολίτες που βιώνουν τις ανισότητες και την περιθωριοποίηση, θα πάψουν να είναι ευάλωτοι σε κάθε μορφής λαϊκισμό που πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι οξύνει αντί να λύνει τα προβλήματα.

Σχετικά με το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

 Η σταθερή και συνεπής μας θέση, η πίεση και η επιμονή μας έφεραν αποτελέσματα. Υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να καταργήσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Το μαύρο δεν πέρασε. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναφέρει στο ΕΣΡ τον αποφασιστικό του ρόλο. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν μιλάμε για την ανάγκη ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, το εννοούμε απόλυτα. Χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αρχών και με απόλυτη τήρηση των κανόνων διαφάνειας με ευθύνη της ανεξάρτητης αρχής όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δεν ψάχνουμε ούτε εφευρίσκουμε δικαιολογίες και προσκόμματα προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες, ούτε θα παράσχουμε άλλοθι στον κ. Παππά να συνεχίσει τις αυθαιρεσίες του και στην κυβέρνηση τις μεθοδεύσεις για έλεγχο της ενημέρωσης. Η ξεκάθαρη στάση μας οδήγησε εξάλλου σε αναδίπλωση και τη ΝΔ.

Οι αποφάσεις μας είναι πολιτικές και λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά.

Η στάση μας για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής μας ομάδας με ομόφωνη γνώμη όλων των παρόντων.

Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης απαιτεί να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, την ομφαλοσκόπηση,

Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δεν ζητά απλά την ενότητα. Απαιτεί να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, την ομφαλοσκόπηση, τις ατέρμονες συζητήσεις και να ισχυροποιηθεί ο αυτόνομος πόλος και ρόλος της κεντροαριστεράς. Είναι ώρα να κινηθούμε δυναμικά με τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας. Εμείς έχουμε διατυπώσει καθαρά τις θέσεις μας. Προχωράμε μπροστά με όχημα την Δημοκρατική Συμπαράταξη και καλούμε σε ισότιμη συμμετοχή- με σεβασμό στην πολιτική και οργανωτική αυτονομία σε πρώτη φάση και διασφαλισμένη εκπροσώπηση στα όργανα- όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου που θέλουν την ενότητα και αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την μετεξέλιξη του χώρου και τα επόμενα βήματα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για όλους.

 Για την Β’ αξιολόγηση

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που αυτή η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» υποχωρεί σε όλα άνευ όρων. Η αλήθεια είναι πως κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ έχει ήδη υπογράψει και έχει δεσμευτεί σε όλα αυτά τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα που ήδη εφαρμόζει όπως και στα νέα που ζητούν, ή για την ακρίβεια απαιτούν οι δανειστές να εφαρμοστούν, στα πλαίσια της συμφωνίας του 3ου μνημονίου.

Θα αντισταθούμε σθεναρά σε αυτή την καταστροφική για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα πολιτική της κυβέρνησης. Εξ αρχής είχαμε εναντιωθεί και είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα για τις συνέπειες των επιλογών του. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη και σε ένα κράτος φιλικό στις επενδύσεις κι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι αυτό. Όρος όμως και προϋπόθεση για την οικονομική ανασυγκρότηση αποτελεί για μας η ενίσχυση της ασφάλειας στην αγορά εργασίας. Όλα τα μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κοινωνική ανασφάλεια.

Σχετικά με την αλλαγή υπουργού στο υπουργείο Εργασίας

Δεν είναι θέμα ηλικίας ή φύλου η πολιτική. Εγώ θα ήθελα να επιτύχει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Όμως μέχρι σήμερα η πολιτική ομάδα του υπουργείου Εργασίας της οποίας ήταν επίλεκτο μέλος δεν πιστώνεται με καμία επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Αντίθετα χρεώνεται με την πλήρη υποχώρηση και εκθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος όπως και τραγικές μειώσεις των συντάξεων και στα φτωχότερα στρώματα. Αν η νέα υπουργός σκοπεύει, όπως λέει, να συνεχίσει το έργο του προκατόχου της κ. Κατρούγκαλου, αυτό δεν είναι υπόσχεση αλλά απειλή! Νέα απειλή κατά των συντάξεων, νέα απειλή για ζούγκλα στην αγορά εργασίας.

 «Το λάδι στο καντήλι των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σώνεται»!

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μόνιμη δυσκολία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, γιατί βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με τα ψέματα και τις απίστευτες υποσχέσεις που έχει δώσει στους πολίτες. Δεν τόλμησε ποτέ να πει την αλήθεια.

Τώρα είναι πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη.

Αντιμετωπίζει όχι μόνο την δυσαρέσκεια αλλά και την οργή πλέον των πολιτών που διαρκώς διογκώνεται. «Το λάδι στο καντήλι των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σώνεται»!

Η Δημοκρατικής Συμπαράταξη σύντομα θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα. Ξανασυναντιόμαστε με την κοινωνία. Ο κόσμος που πίστεψε στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» τώρα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πολιτικής απάτης του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφει σταδιακά στο φυσικό πολιτικό του χώρο. Το χώρο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που σύντομα θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.