• Στο Ι.Θ.Τ.Π. ο Θανάσης Μουσόπουλος διδάσκει δωρεάν τον Φιλοσοφικό Λόγοστην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα

     ΤΕΤΑΡΤΗ  16  Νοεμβρίου 2016

 

Το κεντρικό θέμα των μαθημάτων κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016 θα είναι: Ο Φιλοσοφικός Λόγος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα

 

  1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ:  ΣΤΩΙΚΟΙ

Στο σημερινό μάθημα θα ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στον Επίκουρο  από τη Σάμο (341 – 270 π.Χ.). Θα περάσουμε στη συνέχεια στους Στωικούς.

Οι στωικοί υποστήριξαν ότι το κλειδί για να κατακτήσουμε την αρετή είναι να περιέλθουμε στην κατάσταση της απάθειας. Οφείλουμε να απελευθερωθούμε από τα πάθη μας. Το πάθος είναι μια άλογη και αφύσικη κίνηση της ψυχής, μια ορμή πλεονάζουσα που μας παρασύρει σε επικίνδυνες αντιδράσεις. Άρα, πρέπει να βγάλουμε από την ψυχή κάθε ίχνος πάθους, να φτάσουμε στην κατάσταση της απάθειας. Οι Στωικοί εντάσσονται σε τρεις .

Θα μελετήσουμε την Αρχαία Στοά και θα επεξεργαστούμε τον περίφημο Ύμνο στον Δία του Κλεάνθη (π. 304 – π.232 π.Χ.) Θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναφερθούμε στην αρχαία μετρική και ιδιαίτερα στο Δακτυλικό Εξάμετρο.

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ:
  2. ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ

Στα μαθήματα Νοεμβρίου (16 και 30) θα αναφερθούμε στην ιστορία της ενιαίας Θράκης κατά τον 19ο και την πρώτη εικοσαετία του 20ου αιώνα, συνεχίζοντας τη μελέτη κεφαλαίων από το βιβλίο  “Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας” του Νίκου Γ. Σβορώνου, φωτίζοντας ιδιαίτερα την Αρχή των Εθνοτήτων και στη συνέχεια τη Μεγάλη Ιδέα.

Αρχή των Εθνοτήτων: Πολιτική αρχή σύμφωνα με την οποία πληθυσμοί που ανήκουν στο ίδιο έθνος έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν ενιαίο κράτος και πληθυσμοί διαφορετικού έθνους, από εκείνο που αποτελεί τη μεγάλη μάζα των κατοίκων ενός κράτους, έχουν το δικαίωμα να αποσχιστούν. Η αρχή των εθνοτήτων, σύμφωνα με τον ιταλό πολιτικό Τζουζέπε Ματσίνι, «αποδίδει σε κάθε έθνος την κυριαρχία πάνω στον εαυτό του και πάνω στο έδαφος που κατοικεί, την ευχέρεια να θεσπίζει και να υιοθετεί κανόνες, με σκοπό να εκλέγει μια δική του κυβέρνηση σύμφωνη με τις ανάγκες του. Αυτή η αρχή είναι που του δίνει το δικαίωμα να μετασχηματιστεί από έθνος σε κράτος».

Μεγάλη Ιδέα: Ο όρος αναφέρεται στο ιδεώδες που διαδόθηκε στον ελληνικό κόσμο από το β΄ μισό του 19ου αιώνα και αποτέλεσε τον άξονα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας έως την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Κύριο θέμα της Μεγάλης Ιδέας ήταν η διεύρυνση των ελληνικών συνόρων, ώστε να συμπεριλάβουν περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό ξένη κυριαρχία

Για τη Μεγάλη Ιδέα ο σπουδαστής Χρήστος Μιχαλόπουλος, θα παρουσιάσει σχετική εργασία.

 

 

 

Η παρακαλούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν