«Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα παρεμβάσεων στο χρέος και σταθερή μας άποψη είναι ότι αμέσως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και για τις μελλοντικές αναγκαίες παρεμβάσεις, σε σχέση με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ευρωαραβικής Συνόδου: «Εταίροι για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιστροφή μας στις αγορές και της οριστικής απεμπλοκής από δανειακές συμβάσεις που συνοδεύονται από μνημόνια.

Έχοντας αναφερθεί στα απαραίτητα βήματα για την εξασφάλιση και την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, από την άλλη πλευρά, η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 θα συμβάλει στην απελευθέρωση πόρων αναγκαίων για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, η οποία υποχώρησε δραματικά τα προηγούμενα χρόνια.

Επισήμανε ότι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι να ξαναμπεί μπροστά η μηχανή της οικονομίας, χωρίς τις παθογένειες και τις αδυναμίες του παρελθόντος. Γι’ αυτό, όπως είπε, χρειάζονται τομές και στροφή (ακόμα και στη δημόσια συζητήση) στην πραγματική οικονομία και όχι εμμονή στη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.