Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Με αφορμή το άρθρο μας που φέρει τίτλο: «Πόρτο Λάγος: Ζει τις Κυριακές;», μας πείρε στο τηλέφωνο αναγνώστρια της xanthitimes.gr η οποία δραστηριοποιείτε επαγγελματικά στην Ξάνθη πολλά χρόνια και μας είπε. «Θέλεις να μάθεις γιατί το Πόρτο Λάγος ζει μόνο τις Κυριακές και όχι τι υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδος»;

Απάντησα καταφατικά και συνέχισε: «Γιατί δεν θέλουν οι Πορτολαγιότες».

Όταν ζήτησα εξηγήσεις μου είπε ότι η οικογένεια της έκανε τρείς φορές απόπειρα να στήσει μία από τις επιχειρήσεις της στο Πόρτο Λάγος, αλλά δεν βρήκε καμία απολύτως στήριξη από τους ντόπιους.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είχα την δυνατότητα να προμηθεύσω τους Πορτολαγιότες οτιδήποτε χρειάζονται επαγγελματικά αλλά και τα νοικοκυριά τους σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές. Το αποτέλεσμα ήταν και τις τρείς φορές να κλείσω την επιχείρηση μου» συμπληρώνοντας ότι πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να δώσουν ζωντάνια στο χωριό όμως οι ίδιοι οι χωριανοί δεν στηρίζουν καμία πρωτοβουλία ανάπτυξης τους.

Σαφώς και δεν λέμε ότι αυτό το επιχείρημα μπορεί από μόνο του να αποδείξει ότι οι Πορτολαγιότες δεν θέλουν την ανάπτυξη, όμως, είναι ένα πρώτο δείγμα.

Η ουσία του πράγματος είναι ότι η ανάπτυξη τράβηξε χειρόφρενο και ένα λιμάνι τόσο σημαντικό για την περιοχή «χειμάζει».