Παζάρι της Ξάνθης. Πόλος επισκεψιμότητας.

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Ποιος θα το αξιοποιήσει; Ποιος θα φέρει και άλλο κόσμο στην Ξάνθη; Που είναι η επιτροπή τουρισμού του δήμου Ξάνθης να ενισχύσει αυτές τις πρωτοβουλίες;

Που είναι ο ίδιος ο δήμος και αν αναρωτηθείτε τι μπορεί κάνει; Σίγουρα κάτι πρέπει να κάνει. Τι; Ας παλέψει τουλάχιστον να βρει μία λύσει, να το διαφημίσει, το ομορφύνει. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που   το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης επιλέχτηκε από όλους τους Ξανθιώτες επειδή είναι οι εκλεκτοί και οι πρώτοι των Ξανθιωτών.

 

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για την λαϊκή του Σαββάτου της Ξάνθης, το γνωστό όλη την Βόρειο Ελλάδα, παζάρι της Ξάνθης, όμως κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι έχει αφεθεί στον «αυτόματο πιλότο».

Το Σάββατο το μεσημεράκι είχα την τύχη να συναντήσω τον πρόεδρο του Λαϊκού Πολιτιστικού Συλλόγου ο «Άγιος Τρύφωνα», Αστέρι Τάτση, έναν φίλο από τα πολύ παλιά να πίνει καφέ…συντροφιά με καμία δεκαριά άτομα από την Γουμένισσα του Κιλκίς.

Όταν τον ρώτησα τι γυρεύουν στην Ξάνθης αυτός και ένα λεωφορείο επισκέπτες, μου απάντησε λέγοντας ότι σαν πρόεδρος του συλλόγου οργάνωσε αυτήν την εκδρομή με πολλά από τα μέλη του Συλλόγου με προορισμό το παζάρι της Ξάνθης, μετά στον Άγιο Νικόλαο του Πόρτο Λάγους για να ανάψουν ένα κεράκι και μετά πίσω.

Αναλογίστηκα, πενήντα άνθρωποι που θα αφήσουν, ανάλογα με την δυνατότητα τους,  χρήματα, θα στηριχθούν οι οικογένειες που δραστηριοποιούνται στο παζάρι, θα πληρώσουν τον δήμο Ξάνθης που παραχωρεί τον χώρο, θα πληρώσουν τα δημοτικά τους τέλη και φυσικά την εφορία.

Όμως όπως προείπα, η δουλειά δεν σταματάει εκεί, αφού τους συνάντησα σε ένα καφέ της πλατείας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν ήταν μόνο ο καφές, αλλά στα χέρια τους κρατούσαν σακούλες με καριόκες από γνωστό ζαχαροπλαστείο της πόλης και διάφορες άλλες σακούλες με αντικείμενα από την Ξάνθη. Τι σημαίνει;

Μέχρις εκείνη την στιγμή πενήντα άνθρωποι άφησαν χρήματα στο παζάρι της Ξάνθης που είναι ο «κράχτης», άφησαν χρήματα στα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία της πόλης και όταν μεσημέριασε ήθελαν να «τσιμπήσουν» και κάτι.

Τους πρότεινα μία  κεντρική ταβέρνα της πόλης όπου οι επισκέπτες μας, ιερό πράγμα, για όσους το καταλαβαίνουν, άφησαν ο καθένας ότι χρήματα είχε προϋπολογίσει.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναχώρησαν από την Ξάνθη για το Πόρτο Λάγος, τον Αι Νικόλα και μετά πίσω.

Δεν γνωρίζω αν το συγκεκριμένο αφήγημα μπορεί να ευαισθητοποιήσει την ηγεσία του δήμου Ξάνθης, είναι βέβαιο όμως ότι κάποιοι επαγγελματίες και κάποιοι Ξανθιώτες θα αναρωτηθούν γιατί ο δήμος Ξάνθης έχει παρατήσει το παζάρι στον «αυτόματο πιλότο»;

Ο δήμος Ξάνθης, αν στέρεψε από ιδέες, ας ρίξει μια ματιά δίπλα στην Κομοτηνή για να δει πώς ο δήμαρχος της, μετέτρεψε ένα χάος που ήταν η παλιά λαϊκή της πόλης του, σε μία όμορφη επαγγελματική γωνιά και που ο κόσμος κινείται με ασφάλεια και άνεση.

Ας μην ανακαλύψει τον τροχό ο Δήμος Ξάνθης. Απλά να κοιτάξει τριγύρω του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην φώτο ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας Κιλκίς Αστέριος Τάτσης, ο Ταμίας του Συλλόγου με τον ταμεία του συλλόγου και ένα μέλος.