Το έτος τουρισμού και ο τουρισμός της Ξάνθης

 

Όσες συναντήσεις και όσα «έτη τουρισμού» και αν βαφτίσουμε, αν δεν αλλάξει η ψυχολογία των επιχειρηματιών, στα χαρτιά θα μείνουν όλα.

Και για να αλλάξει η διάθεση των επιχειρηματιών του τουρισμού στην Ξάνθη που έχει να παλέψει μία Θάσο, μία Σαμοθράκη, μία Αλεξανδρούπολη και μια Καβάλα θα πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω, κάτι διαφορετικό, διαφορετικά  οι Ξανθιώτες θα παίρνουν πάντοτε τα απόνερα του τουρισμού.

Για να αλλάξει η διάθεση των επιχειρηματιών του τουρισμού στην Ξάνθη θα πρέπει οι εκδηλώσεις που κουβαλάνε κόσμο όπως οι ΘΛΕ και οι γιορτές παλιάς πόλης  να γίνονται με τέτοιον τρόπο που θα ξαναφέρουν αριθμό επισκεπτών από αυτούς που ήρθαν. Θα πρέπει να φύγει η αίσθηση της «αρπαχτής» εντελώς.

Γίνεται αναφορά σε αυτό γιατί υπάρχουν πανελλήνια δημοσιεύματα που μιλάνε για αρπαχτές είτε στα ξενοδοχεία, είτε στα καφέ είτε στις ταβέρνες ακόμη και για τις τιμές των συλλόγων ακούστηκαν παράπονα κατά την διάρκεια των γιορτών παλιάς πόλης.

Άρα δεν μπορεί κάποιος τον νεκρό χρόνο να πουλάει 20 και 30 ευρώ το δωμάτιο και την περίοδο του καρναβαλιού να πουλάει το ίδιο δωμάτιο στο ίδιο ξενοδοχείο 80 και 100 ευρώ. Αυτά μαθαίνονται, ακούγονται τσεκάρονται από τους συμπολίτες μας που ταξιδεύουν. Άρα, μία συγκράτηση στις τιμές, όσο επώδυνο και αν είναι στις ΘΛΕ που έρχονται, ίσως να βοηθήσουν στο μέλλων.

Οι παραλίες της Ξάνθης, τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρνουν κόσμο  όμως είναι θέμα χρόνου να αντιληφθούν οι επισκέπτες ότι είναι «δύο βήματα» δρόμος η Θάσος και η Χαλκιδική από την Ξάνθη για να τους χάσουμε και σε μάς θα μείνουν πάλι αυτοί που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να αφήσουν χρήματα.

Οι επαγγελματίες τις Ξάνθης θα πρέπει να δώσουν κάτι παραπάνω στους επισκέπτες μας.

Στην ανάγκη, οι τιμές τους να γίνουν ακόμη ποιο ανταγωνιστικές… και από τον μεγάλωμα του τζίρο να βγει το κέρδος. Διαφορετικά, θα παίρνουμε σαν Ξάνθη, τα απόνερα της Καβάλας, της Σαμοθράκης και της Χαλκιδικής.