Λωζάννη, Ελβετία
Τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συζητήσεις κατά τη διεθνή διάσκεψη της Λωζάννης με θέμα τη Συρία, στην οποία συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι κυριότερες περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται στη συριακή σύρραξη.

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι
οι συμμετέχοντες συζήτησαν «ενδιαφέρουσες ιδέες», ενώ τάχθηκαν υπέρ της έναρξης μιας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία «το συντομότερο δυνατόν».

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι επαφές στο εγγύς μέλλον.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ ειλικρινείς» αλλά «δύσκολες» και με στιγμές έντασης. Πάντως, οι συμμετέχοντες θα έχουν εκ νέου επαφή τη Δευτέρα για να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα.

Ο Κέρι επιβεβαίωσε ότι έπεσαν στο τραπέζι «μία σειρά από ιδέες» και ότι συμφωνήθηκε να δοθεί σύντομα συνέχεια, με στόχο να καλυφθούν τα κενά, ώστε να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης» για την έναρξη πολιτικών συνομιλιών.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπήρξε συναίνεση για ορισμένα βασικά ζητήματα και ιδιαίτερα ευρεία συμφωνία για το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Κατάρ, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Αίγυπτος, το Ιράκ και η Ιορδανία, καθώς και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία.