7 Οκτ. 2016.Τελική Φάση και Επίδειξη της ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016»’

 

Ολοκληρώθηκε την 7η Οκτ.2016 και στη ΖΕ/Δ’Σ.Στρατού η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακος ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 2016», με την επίδειξη της τελικής φάσης που διεξήχθη στο πεδίο Ασκήσεων ‘’ΑΕΤΟΣ’’. Την Άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Εθν. Αμύνης, κ Παν. Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και το σύνολο της Ανωτάτης Στρ. Ηγεσίας της Χώρας. Στο παρατηρητήριο προσήλθαν και αρκετοί Ξένοι Ακόλουθοι Αμύνης (ΑΚΑΜ), διαπιστευμένοι στη Χώρα μας.

20161007_113718r

Την Άσκηση παρακολούθησε η Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία στο τέλος απηύθυνε χαιρετισμό ενώ της προσφέρθηκε και αναμνηστικό δώρο από τον Διοικητή της XII Μ/Κ ΜΠ. Παρόν έδωσαν και συνολικά έξι (6) Βουλευτές από Έβρο, Αθήνα και Ηράκλειο, τρείς (3) Αντιπεριφερειάρχες από Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη, ο Πρύτανης του ΔΠΘ, όπως και άλλοι από Αρχές και Φορείς, όπως και πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές. Από το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος, ο Επίτιμος Δκτής Δ’Σ. Στρατού, Άντγος ε.α Δημήτριος Αικατερίνης και ο επίτιμος Υδκτής, Αντγος ε.α. Νικ. Φωτιάδης.

rscn1671a-1

Στην άσκηση που συμμετείχαν Μονάδες και Σχηματισμοί της XIIης M/K Μεραρχίας Πεζικού’’ ΕΒΡΟΥ’’, χρησιμοποιηθήκαν τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα ακόμη και ‘’μη επανδρωμένα αεροσκάφη’’ (UAV), όπως και έφεδροι, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν και με τη συμμετοχή τους στην άσκηση συνέβαλαν στην επιτυχία της. Η άσκηση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού όλα έγιναν τέλεια και σύμφωνα με το υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων σενάριο στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, οι συντονισμοί στις κινήσεις των τμημάτων με την  πρόσκαιρη άρση των πυρών της ΠΑ και ΠΒ και την ταυτόχρονη δράση των Αλεξιπτωτιστών ‘’Ελευθέρας Πτώσεως’’ υπήρξαν υποδειγματικές, ο όγκος του πυρός και η ακρίβεια των βολών των επίγειων δυνάμεων, όπως και των αντίστοιχων των σχηματισμών α/φών Πολ. Αεροπορίας και των Ε/Π APATCHE, υπήρξε εντυπωσιακός, αποδεικνύοντας έμπρακτα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και συνεργασίας τόσον μεταξύ των Μονάδων που συμμετείχαν.

paratiritirio

Ο Δκτής Δ’ Σ. Στρατού ,Αντιστράτηγος Ιωσήφ Μαυράκης, ο οποίος ενωρίτερα είχε υποδεχτεί και καλωσορίσει όλους τους προσκεκλημένους στο Παρατηρητήριο της Ασκήσεως, με το πέρας της Άσκησης κάλεσε στο βήμα, τον κ. ΥΕΘΑ και του πρόσφερε εθιμοτυπικό δώρο.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης απεύθυνε χαιρετισμό και ταυτόχρονα δήλωσε «για άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων επιβεβαίωσε, σε ειδικούς και μη, την αποτρεπτική ικανότητα του στρατεύματος και τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εθνικό μας χώρο και τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα από οποιαδήποτε εξωτερική επιβουλή», και συνέχισε « για άλλη μια φορά μας κάνατε όλους περήφανους, εμένα προσωπικά, ως πολιτικό προϊστάμενο, αλλά και τους Έλληνες πολίτες, που αντιλαμβάνονται ότι τα χρήματα που διαθέτουν από το υστέρημά τους, για την άμυνα της χώρας, πιάνουν τόπο». Κλείνοντας τον χαιρετισμό του είπε « θέλω να διαβεβαιώσω τις Θρακιώτισσες και τους Θρακιώτες, τις Εβρίτισσες και τους Εβρίτες, ότι ήδη σχεδιάζουμε νέα ανακατανομή δυνάμεων στον Έβρο, με ένα νέο σχεδιασμό, που θα ενισχύσει την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή. Οι καιροί είναι δύσκολοι για την Πατρίδα μας. τώρα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ».

Ήταν, κατά την άποψη μας, μια άριστα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη Εθνική Διακλαδική Άσκηση των ΕΔ της Πατρίδος μας. Μας έκαναν ακόμη μια φορά υπερήφανους όλους, γιατί ότι οι ΕΔ της Χώρας συνεχίζουν να αναβαθμίζουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μαχητικής ικανότητας τους. Αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων των Ελλήνων.

 

 

 

Γράφει ο :Υπτγος  ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ/ΕΑΑΣ Ξάνθης.

(κιν : 6937100910)