Τις διαθέσεις του ΔΝΤ εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, θα θελήσει να διαπιστώσει η ελληνική αποστολή κατά την συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 10:30 με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς όπως φαίνεται η πρώτη αξιολόγηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί και επίσημα στο Eurogroup της Δευτέρας.

AdTech Ad

Ένα μέρος της συζήτησης, αναμένεται να αναλωθεί και το κρίσιμο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας, που είναι το πιο βασικό κεφάλαιο της επόμενης αξιολόγησης και το ΔΝΤ θέλει να μπει στο διάλογο, με ατζέντα που ξεπερνά κατά πολύ την κατ αρχήν συμφωνία που φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.

Σε ότι αφορά το χρέος, μετά τις εκατέρωθεν δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ και του κ. Σόιμπλε στην Ουάσιγκτον, είναι ξεκάθαρο πια ότι οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας συνεχίζουν να διαφωνούν και για το χρόνο αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί ότι οι συνομιλίες για το χρέος θα ξεκινήσουν μετά και το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης ( και όχι της πρώτης όπως προέβλεπε η συμφωνία της 25ης Μαΐου) ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου κ. Πόλ Τόμσεν είπε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο.

Στην παρούσα φάση και σε ότι αφορά την επόμενη μέτρα για την Ελλάδα οι χθεσινοί συνομιλητές του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού παρά τα καλά λόγια (όπως η υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών κ. Τζάκ Λιού για το χρέος) υπέδειξαν ως μόνο δρόμο την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Έρχεται η δόση

Το ευχάριστο της χθεσινής ημέρας σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι το θέμα της δόσης των 2,8 δις ευρώ φαίνεται ότι θα κλείσει στο συμβούλιο υπουργών οικονομικών του Ευρώ την Δευτέρα. Αυτό προκύπτει από την συνάντηση της ελληνική αποστολής με την Γάλλο επίτροπο κ. Πιέρ Μοσχοβισί ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων που κλείνουν την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος .

Σε πιο τεχνικό επίπεδο, θα γίνει η σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσλεμπλούμ , με το οποίο εκτός από το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα ρυθμιστούν και τα κεφάλαια της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει με κοντά στα μέσα του μήνα .

Θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η χθεσινή παραδοχή του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε , ότι η Αθήνα έχει κάνει πολλά βήματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων . Επίσης δεσμεύτηκε στον Έλληνα ομόλογό του, ότι η Γερμανία δεν θα πιέσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για περισσότερα προαπαιτούμενα από αυτά που θα θέσουν οι θεσμοί.

O κ.Τσακαλώτος είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την στρατηγική εξόδου από την κρίση σε ειδικό σεμινάριο που οργάνωσε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan και μίλησε ενώπιον 50 επενδυτών. Ο υπουργός εξήγησε στους επενδυτές την στρατηγική της χώρας για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τι αναμένει η Αθήνα για το χρέος. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ απάντησε εν συνεχεία σε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν την κατάσταση στην Ελλάδα και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Στην χθεσινή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Παντοάν με τον οποίο διαπίστωσε ταύτιση απόψεων στο θέμα της χαλάρωσης της λιτότητας και της συνολικής αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού χρέους.